StoryEditorOCM
Ostaloodjeci pobjede

‘U Dubrovnik idemo po Final four‘: nakon epske bitke u Poljudu, Solaris ovog vikenda igra Kup

Piše PIŠE KREŠIMIR GULIN
10. prosinca 2021. - 14:30

Utakmice vaterpolista Solarisa i Mornara u zadnje vrijeme su u pravilu silno uzbudljive i imaju čak i 'program plus'. Podsjetimo, u prošloj sezoni su u bazenu u Poljudu u žaru borbe čak poletjeli šake. Prije samo desetak dana Sunčani su slavili kontra 'mornarevaca' u dramatičnoj utakmici regionalne Premier lige.

Triler nije izostao ni minulog vikenda u prvenstvenoj utakmici. Završilo je (11:11). Rezultati dviju posljednjih utakmica Solarisa i Mornara sugeriraju kako bi u pravu mogao biti Jure Marelja, trener Šibenčana, koji od početka sezone govori kako su te dvije momčadi gotovo podjednake i kako će u završnici odlučivati o poretku pri vrhu tablice.

Prvi remi

No, vratimo se mi na subotnju utakmicu u kojoj je Solaris upisao prvi ovosezonski remi u prvenstvu Hrvatske i zadržao tri boda prednosti nad Mornarom uoči zimske stanke. Nedvojbeno, junak Šibenčana bio je vratar Marin Šparada, uz trostruke strijelce Štrkalja i Goretu.

Tako je Šparada u samo tjedan dana prošao put od 'Pedra' koji nije bio na razini zadatka u Premier ligi do šibenskog junaka. Naime, vratar "sunčanih" je sa zvukom sirene postigao izjednačujući pogodak za 11:11. I ne samo to, odlično je on odradio i svoj osnovni posao skupivši zavidan broj obrana, među ostalim i vrlo važan peterac Buzdovačića kod vodstva (10:6) Mornara.
Otkako su nova pravila omogućila vratarima da prelaze centar njihovi pogoci su postali mogući, ali su vrlo rijetki. I kad se dogode, obično budu sa stative:

– Ne, Šparada je zabio pogodak u maniri pravog vanjskog igrača, šutem s oko sedam metara. Gubili smo jedan razlike i krenuli na sve ili ništa. Ovaj put nam se isplatilo, premda me i nije previše iznenadilo to što je Šparada bio strijelac, jer smo te varijante vježbali i za Premier ligu – otkrio je Marelja.

Isto kao i u regionalnoj ligi, Solaris se i u domaćem prvenstvu protiv Mornara vratio iz rezultatskog ponora. Ovaj put bilo je minus četiri na kraju treće četvrtine.

Uloga favorita

– Može me veseliti taj pozitivan karakter moje momčadi koja se uvijek podigne tijekom utakmice. Međutim, jako me brinu 'crne rupe' u koje upadamo, a koje se ponekad čine beskrajnima. Nedopustivo je da jednu četvrtinu izgubimo (0:5) što je bio slučaj protiv Mornara. U svakom slučaju, imamo se čime baviti tijekom prvenstvene stanke – veli trener Solarisa.

To što je na redu pauza u domaćem prvenstvu ne znači da će vaterpolisti Solarisa na zasluženi božićno - novogodišnji odmor.

Naprotiv, tijekom vikenda ih čeka nastup i na četvrtom frontu kojeg nudi gusti ritam ove sezone. Naime, Solaris će put Dubrovnika koji je domaćin polufinalnog turnira Kupa Hrvatske. Osim Šibenčana i domaćina dubrovačkog Juga, na tom turniru će zaigrati korčulanski KPK, splitski POŠK i zagrebački Medveščak. Što kriti da se ždrijeb nasmiješio Solarisu i gurnuo ga u ulogu favorita za prolaz na završni turnir, jasno, uz Jug.

– Nećemo bježati od uloge favorita. Međutim, u turnirskom sustavu natjecanja kiksevi se mogu dogoditi. Naravno, napravit ćemo sve da se to nama ne dogodi. Da zaključim,idemo u Dubrovnik proći skupinu i plasirati se na final four Kupa Hrvatske – zaključio je Marelja.

27. travanj 2024 09:45