StoryEditorOCM
OstaloRogozničani dobri domaćini

Turci i Britanci stižu na regatu radio upravljanih jedrilica

11. siječnja 2017. - 12:09

I ove godine regatni program se otvara s regatom radio upravljanih jedrilica klase IOM, a koju JK "Val" organizira od 20. do 22. siječnja u Rogoznici. To je jedanaesta regata za redom, a jednako kao i lani regata će imati i status Prvenstva Hrvatske za ovu klasu.

S promocijom regate se krenulo u listopadu 2016. pa je i to sigurno imalo svoj obol u činjenici da se za ovu godinu na startnoj listi nalazi 40 jedriličara s tim da ih je još nekoliko i na listi čekanja. Riječ je o rekordnom broju na ovoj regati, a i dugo se u Hrvatskoj nije organizirala regata “metarskih” modela koja je imala ovolike najave a da nije bila riječ o kontinentalnom prvenstvu.

Uz hrvatske oznake na jedrima, na regatnom polju će se moći vidjeti i nacionalne oznake još sedam država. Uglavnom je riječ o tradicionalnim posjetiteljima ove regate iz Mađarske, Rumunjske i Austrije, ali ovaj put će nastupiti i čak šest natjecatelja iz Turske, te predstavnici Slovačke, Češke i Velike Britanije!

Program je standardan i za petak, prvi dan regate je planirano navigacijsko jedrenje oko rogozničkog poluotoka. Start bi trebao biti u 9 i 30 sati, a povratak treba uslijediti do podne kad kreću pripreme za kvalifikacijska jedrenja na klasičnom štap polju. Četrdeset natjecatelja će biti podijeljeno u dvije skupine. Prvih šest jedrenja (kvalifikacije) će se članovi tih skupina stalno miješati i iz konačne sume bodova će se dobiti dvije jakosne skupine čiji sastavi će ostati nepromijenjeni do kraja natjecanja.

U subotu i nedjelju će se stalno jedriti na štap polju, a pored regatnog polja za IOM jedrilice postavit će se i regatno polje za jedrilice RG 65. Ovi maleni modeli inače služe za promociju RU jedrenja među osnovnoškolcima, pa će oni i u Rogoznici imati priliku isprobati njihove plovidbene karakteristike i svoje kormilarske potencijale. Društvo će im praviti vršnjaci iz Splita i Biograda.

Jedini potencijalni problem su vremenski uvjeti koji trenutno vladaju u cijeloj Europi. Po prognozama koje su objavljene za idućih desetak dana očekuje se hladno vrijeme, ali s temperaturama iznad nule. Također je u najavi sunčano vrijeme i lagani burin.

U organizaciji ove regate tradicionalno nam izlaze u susret članovi rogozničke eko patrole iz udruge OKEA, općina Rogoznica i rogoznička turistička zajednica!

26. travanj 2024 15:54