StoryEditorOCM
ŽupanijaNeodobravanje turističkih djelatnika

Dobro upućeni već godinama upozoravaju da se na rogozničkom području iznajmljuje na crno; Sada se strahuje kako će novim zakonom buknuti to tržište

Piše Vedrana Stočić
2. prosinca 2019. - 16:55

Novi zakon o turističkim zajednicama i nije baš naišao na odobravanje turističkih djelatnika. Turističke zajednice koje nemaju milijun ostvarenih noćenja od 1. siječnja 2020. godine neće moći voditi samostalnu promidžbenu kampanju. Sav marketing preuzimaju regionalne, odnosno županijske turističke zajednice, a onima ispod milijun noćenja, bez obzira na milijune u blagajni, ostaje sudjelovanje u izradi strateških i razvojnih planova i postavljanje turističke signalizacije.

Još jedna odredba u novom Zakonu o turističkim zajednicama ne samo da neće oduševiti iznajmljivače, nego bi mogla ozbiljno naštetiti i turističkim zajednicama. Zakonodavac je propisao da će od 1. siječnja 2020. godine paušalni porez na dobit plaćati i za pomoćne postelje. Rogoznica je dobar ogledni primjer. Naime, prema podacima, ove je godine broj postelja na rogozničkom području bio veći za tri posto, pa je tako u obrtima i smještajima na raspolaganju bilo 9960 glavnih i čak 4168 pomoćnih postelja.

Sve te pomoćne postelje iduće godine idu pod porezne škare, pa u turističkim zajednicama strahuju da će doći do otkazivanja pomoćnih kreveta i obrta, a crno tržište moglo bi dodatno eskalirati. Dobro upućeni već godinama upozoravaju da se na rogozničkom području iznajmljuje na crno. Od ukupnog turističkog prometa na crno posluje najmanje 25 posto neregistriranih iznajmljivača, kojima turistička inspekcija ne može stati na kraj. U takozvanom vikendaškom smještaju, koji se vodi kao nekomercijalni, ima čak 5489 postelja.

Porez na dobit

Na rogozničkom području brojne kuće za odmor imaju strani državljani i u tim objektima kao po traci izmjenjuju se brojna rodbina, prijatelji, znanci... Plaćaju turističku pristojbu, ali ne i porez na dobit po krevetu.

Novi Zakon o turističkim zajednicama ukida i takozvane turističke razrede. To znači da cijelo područje općine, grada, županije plaća iste iznose paušala za boravišnu pristojbu i poreza na dobit bez obzira komunalnu i infrastrukturnu uređenost pojedinog područja. Do sada su o visinama paušala odluku donosile jedinice lokalne samouprave, a od 1. siječnja o tome će odlučivati županijske skupštine. Iznajmljivačima će se, osim paušala za pristojbu i poreza na dobit, naplaćivati još i paušalna članarina po krevetu, što je možda najveća novost.

Ukidanjem turističkih razreda, primjerice, u rogozničkoj turističkoj zajednici očekuju od boravišne pristojbe povećanje prihoda za čak 36 posto, ili u konačnici 2,8 milijuna kuna. Uvođenjem paušalne članarine turistička blagajna trebala bi biti punija za još 300 tisuća kuna.

27. travanj 2024 12:51