StoryEditorOCM
OstaloU povodu rođendana velikana

Vodičani pripremaju Dane Ive Brešana, a ploču s njegovim imenom postavit će na književnikovu rodnu kuću

Piše Marija Lončar
14. travnja 2021. - 13:46

Gradska knjižnica Vodice ove će godine na poseban način obilježiti rođendan književnika Ive Brešana – 27. svibnja. Tog će dana, naime, organizirati znanstveni okrugli stol pod nazivom Dani Ive Brešana u radu kojeg će sudjelovati sveučilišni profesori književnosti i filozofije te književni, kazališni i filmski kritičari. Povod održavanju skupa je i to što se ove godine navršava 85 godina od rođenja klasika hrvatske književnosti koji je svijet ugledao upravo u Vodicama gdje je i proveo rano djetinjstvo.

Ravnateljica Sanja Radin-Mačukat kaže kako je vodička knjižnica već neko vrijeme planirala odati priznanje književniku koji je, na sebi svojstven način, zadužio hrvatsku i europsku kulturu.

-S obzirom da su brojna Brešanova djela doživjela kazališna i filmska uprizorenja, na naš okrugli stol, odnosno znanstveni kolokvij, pozvali smo ne samo znanstvenike nego i kazališne i filmske kritičare kojima je Brešanovo djelo u fokusu. Još obavljamo posljednje pripreme i dogovore te čekamo potvrdu nekih sudionika. Inače, ovo smo počeli raditi još prije s profesoricom i književnicom Julijanom Matanović, koja nam je dala vjetar u leđa, a kada se razboljela nastavili smo dalje prema njenim sugestijama. Mogu reći i to da će moderator Dana biti filozof Jure Zovko sa Sveučilišta u Zadru – rekla je Radin-Mačukat.

Program Dana Ive Brešana, Gradska knjižnica Vodice obogatila je i suradnjom s Pučkim otvorenim učilištem u sklopu kojeg djeluje dramska amaterska skupina koju uspješno vodi profesor hrvatskog jezika i književnosti Zdravko Todorović. Upravo su vodički amateri pod Todorovićevom redateljskom palicom na scenu postavili čak nekoliko Brešanovih drama: tragediju Julije Cezar, jednočinku Mastodont te grotesku Nihilist iz Velike Mlake. Plan je, ističe Radin-Mačukat, da jednu od tih predstava izvedu pred publikom i sudionicima skupa u Kulturnom centru ukoliko epidemiološke okolnosti to dopuste.

-Dio ove priče je i Brešanova soba u foajeu šibenskog kazališta. Namjera nam je naše goste odvesti u Šibenik, da razgledaju grad, a nadam se da će do tada i spomen-soba biti uređena i otvorena – napominje Radin-Mačukat. Dodaje i kako se, uz Pučko otvoreno učilište, u Dane Ive Brešana uključio i TZ grada Vodica.

-Vodički TZ će na kuću u kojoj je Brešan rođen postaviti i QR kod preko kojeg će se posjetitelji moći iščitati osnovne podake o Brešanu, njegovu životu i djelu. Ti se kodove sada stavljaju na sve spomenike kulture, pa ćemo i mi njegovim postavljenjem na rodnu kuću dodatno dati svoj obol obilježavanju 85. godišnjice Brešanova rođenja – rekla je Radin-Mačukat napominjući kako će vodička Gradska knjižnica uskoro uputiti u službenu proceduru prijedlog da se jedna ulica ili trg u Vodicama dobiju ime po Ivi Brešanu.

Iako je situacija oko korone neizvjesna, a zbog rasta broja zaraženih, Šibensko-kninskoj županiji, barem prema posljednjim podacima, prijeti novo zatvaranje, Radin-Mačukat tvrdi kako održavanje Dana Ive Brešana ništa ne može dovesti u pitanje. Mislilo se, kaže, na sve, pa postoji i više scenarija. Zamišljeno je da se skup održi u knjižnici, ali postoji i varijanta preseljenja u Kulturni centar. Ako i to ne bude moguće, postoji digitalna opcija i zoom platforma, kaže Radin-Mačukat, a za mogući online nastup spremni su i vodički kazališni amateri koji bi tako prikazali svojevrsni presjek svojih izvedbi Brešanovih komada.

U Dane Ive Brešana, knjižnica je odlučila uključiti i srednjoškolce iz cijele županije. Tim je povodom raspisan natječaj za najbolji esej i osvrt na film „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, a svoje radove učenici mogu slati na adresu elektroničke pošte vodičke knjižnice do 15. svibnja.

-Pravo na prijavu imaju svi učenici srednjih škola u Šibensko-kninskoj županiji. Najbolji autor ili autorica bit će proglašeni 20. svibnja. Čekaju ih i lijepe nagrade: novčana naknada od 200 kuna i posjet Memorijalnom centru „Faust Vrančić“ na otoku Prviću kao i mogućnost sudjelovanja na znanstvenom kolokviju – zaključila je Radin-Mačukat

28. travanj 2024 09:25