StoryEditorOCM
OstaloISTRAŽIVANJA na Velištaku

Arheolozi zgotovili desetu kampanju

Piše Katarina Rudan
27. prosinca 2016. - 17:28

Završena je još jedna, deseta, kampanja arheoloških istraživanja prapovijesnog nalazišta Velištak u zaleđu Vodica. Da podsjetimo, kod bunara Velištak u Velimskom polju, arheolozi Muzeja grada Šibenika, pod vodstvom višeg kustosa Emila Podruga, od 2007. godine provode sustavno istraživanje naselja iz kasnog neolitika, starog oko 7000 godina. Riječ je o prvom istraživanom naselju na otvorenome iz vremena tzv. hvarske kulture na području Dalmacije.
Većina dosad istraženih nalazišta hvarske kulture su špilje koje su mahom služile kao pastirska skloništa, a Velištak svojim nalazima, keramičkim posudama, skupljenim ostacima životinjskih kostiju i biljnih sjemenki, rasvjetljavaju donedavno slabo poznate načine funkcioniranja kasno neolitičkih naselja, njihov svakodnevni život, izvore egzistencije i materijalnu kulturu ljudskih zajednica iz 5. tisućljeća prije Krista.

Izložba još traje

Dosad je na Velištaku istražena površina od preko 400 metara kvadratnih. Tijekom ovogodišnje sezone otvorena je nova istražna sonda u kojoj je otkrivena površina prekrivena sitnim kamenjem koja vjerojatno predstavlja neku vrstu stabilizacije vlažnog terena blizu nekadašnjeg potoka. U radovima su sudjelovali arheolozi Jelena Jović, Ana Karađole, Ivan Huljev, Bojan Lazinica i Luka Eraković.Istraživanja su i ove godine financirali Grad Vodice, Ministarstvo kulture RH i Muzej grada Šibenika. Rezultati dosadašnjih istraživanja predstavljeni su izložbom "Velištak - život naselja kasnog neolitika" koja je u Kulturnom centru Vodice otvorena u siječnju ove godine i još se uvijek može razgledati.

27. travanj 2024 19:24