StoryEditor

MercedesBenz E 63 AMG: E-klasa u sprintericama

Piše PSD.
7. travnja 2009. - 15:13

Nakon dolaska nove E-klase na tržište, Mercedes-Benz predstavio je i novi E 63 AMG. Dinamična sportska limuzina impresionira izvrsnim voznim karakteristikama i tehnološkim novinama primijenjenima u roadsteru SL 63 AMG.

Novi E 63 AMG razlikuje se od standardne Mercedes-Benzove E-klase po novorazvijenom sportskom ovjesu s elektronički kontroliranim amortizerima – AMG RIDE CONTROL, s unaprijeđenim prednjim ovjesom te, naravno, po jedinstvenom dizajnu interijera i eksterijera.

Kod novog E 63 AMG postignuta je smanjena potrošnje goriva od 12 posto, jer su, među ostalim, provedene značajne tehnološke mjere za poboljšanje učinkovitosti. E 63 AMG pokreće 6.3-litreni V8 motor snage 525 KS, koji razvija okretni moment od 630 Nm, što je jednako snazi koju razvija SL 63 AMG.

Izvanrednim performansama pridonosi i novi sportski AMG SPEEDSHIFT MCT 7-stupanjski automatski mjenjač s dvije spojke, koji ima četiri režima rada i funkciju RACE START, te sjedinjuje spontanost i sportski duh ručnog mjenjača s komforom automatskog mjenjača, pružajući na taj način iznimno emotivno i vrlo dinamično iskustvo vožnje.

Impresivne brojke koje razvija novi E 63 AMG, jedinstvene su u ovom segmentu i osiguravaju sportske performanse: do 100 km/h E 63 AMG pojuri za samo 4,5 sekunde, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 250 km/h. Novi 3-stupanjski ESP®, poznat iz SL 63 AMG i C 63 AMG, omogućava izbor triju individualnih postavki.

Vozač može izabrati između “ESP ON”, “ESP SPORT” i “ESP OFF” – s trenutačno aktivnim načinom prikazanim na središnjem zaslonu. Dinamičan dizajn E 63 AMG u trendu je sa sportskom tehnologijom koju nudi. Ugrađen je agresivniji prednji odbojnik, dok straga dominira crni difuzor s masivnim dvostrukim ispušnim cijevima. Uz specifična AMG dnevna LED svjetla i Intelligent Light System, E 63 AMG nudi i zatamnjena prednja svjetla.

Novi interijer spoj je kvalitetnih materijala i sportske funkcionalnosti. Za E 63 AMG posebno su dizajnirana ekskluzivna, električno namjestiva AMG sportska sjedala s bočnom potporom, te AMG sportski upravljač s četiri kraka s AMG polugicama za izmjenu brzina. Posebno za E 63 AMG dizajnirana je nova ručica mjenjača.

Odmah pokraj, na središnjoj konzoli smještena je AMG upravljačka jedinica – AMG DRIVE UNIT, za odabir dinamičnih ili komfornih postavki vozila, ESP-postavki i postavke podvozja. Standardna oprema također uključuje AMG instrumentu ploču s glavnim izbornikom, te sportske papučice od nehrđajućeg čelika s gumenim čepićima.

AMG modeli E-klase tradicionalno ispunjavaju visoke standarde aktivne i pasivne sigurnosti. Naravno, to se odnosi i na novi E 63 AMG: kao standardna oprema dolaze novi sustav Attention Assist (sustav praćenja pozornosti), zaštitni sustav za suvozača PRE-SAFE®, Brake Assist PLUS, sedam zračnih jastuka i nasloni za glavu s NECK-PRO aktivnom zaštitom.

Kao dodatna oprema dostupan je i asistent vidljivosti za noćnu vožnju, kao i asistent održavanja smjera te asistent nevidljiva kuta.

(Z.J.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2021 22:07