stdClass Object ( [id] => 64346 [title] => Izgubljena generacija [alias] => izgubljena-generacija [catid] => 296 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

19.8.1989., prije 20 godina
Aparati „na odmoru“

Kronična boljka, slab napon električne struje – koji se kreće u rasponu od 150 do 180 volti već godinama ljeti pogađa potrošače električne energije na sjeverozapadnom dijelu zadarskog arhipelaga, točnije na otocima Molat, Ist, Premuda, Silba i Olib. I upravo zbog tako slabog napona struje brojni električni aparati od vremena do vremena ne rade, odnosno ako i rade – rade pod velikim opterećenjem. Rezultat toga su česti kvarovi koji traže osim truda i podosta novca.

A krivca za takovo stanje, kažu u „Elektri“ Zadar, nema. Međutim, otočani vide krivce za to i imenuju ih u „Elektri“ i vkendašima koji struju koriste ilegalno. Naime, prije je „Elektra“ Zadar vršila priključke i „masno“ ih naplaćivala ne vodeći dovoljno računa o preopterećenju elektro-sistema, a danas kada priključke više ne vrši, vlasnici vikendica i kuća za odmor jednostvano povuku žicu od susjeda i evo struje. Da je tome tako dokaz je podatak da napon do ovako niskih vrijednosti pada samo ljeti.

Oprez-220 volti-opasno po život! Oprez-150 volti-opasno po aparate! U svakom slučaju opasno -po život, aparate, lovu i rate.

 19. 08. 1989. - prije 20 godina

19.8.1989.
Ljetna škola plivanja

CAVTAT – PVK „Cavtat“, već nekoliko ljeta zaredom organizira ljetnu plivačku školu. Nju vodi Ivica Moretti, poznati trener, pod čijim nadzorom su stasali i poznati svjetski vaterpolisti. Luko Vezilić, Goran Sukno, Jakša Bošković i drugi.

- U špici sezone, ljetnu školu pohađa oko 70 osoba, djece predškolskog i školskog uzrasta. Među njima je i dosta neplivača, ali i djece roditelja turista koji ovdje ljetuju! – kaže Ivica Moreti, koji je u posljednjih 20-ak godina odgojio pravu školu generacija plivača i vaterpolista od kojih su mnogi branili i boje reprezentacije.

19.8.1989.
Kilometar do žetona

I naša se pošta odlučila modernizirati i iz javnih telefonskih govornica “izvlačiti“ maksimalnu korist. Ali to bi, čini se, htjela bez dodatnog truda i angažiranja. Kako drugačije objasniti preuređenje govornica na upotrebu žetonima, a žetona nema. Zapravo mogu se kupiti, ali samo u Pošti!

U trajektnoj su luci već neko vrijeme postavljene dvije govornice, a odnedavno su i one preuređene da umjesto dinara rade na principu – žetona. Probijene su nove rupe i poviše njih postavljeni natpisi „žetoni A, B, C – 5 – 25 – 50 impulsa“. Ali, želite li telefonirati, uzaludno ćete u obližnjim prodavaonicama i trafikama tražiti žetone. Kažu, morate po njih na poštu!!! Čovjeku ne preostaje već da razmišlja o čudnoj poštanskoj poslovnosti: ako ćeš koristiti telefon u luci – moraš predhodno kilometar ili dva po žeton. Pa kakvog smisla ima takva javna telefonska govornica?

Osim toga, pošta na željezničkom kolodvoru radi do 21 sat, a promet u trajektnoj luci je cijelu noć. Ustreba li vam u to vrijeme telefon zbog prve pomoći ili za poziv rođaka i prijatelja, svejedno, nemate nikakve mogućnosti da obavite razgovor. Eh, kad je pošta monopolist, pa se može ponašati kako god hoće. A što bi bilo da se javna govornica može instalirati u aranžmanu i neke druge radne organizacije ili privatnika? Bila bi, valjda druga pjesma.

Zaželjeli ste se telefoniranja i telefona!?Uputite se kilometar do žetona! Samo zbog vas, prvo malo prohodajte, pa onda telefonirajte. U brizi za vaše zdravlje, stavili smo žetone malo dalje! Telefonirajte čili i zdravi, lagano zapuhani i crveni u glavi. Nudimo još toga štošta, s poštovanjem-vaša Pošta.

19.8.1989.
Koncert za Šubićevac? I više od toga!

- Ne samo da sam spreman uključiti se i dati svoj prilog akciji za pošumljavanje Šubićevca nego imam ideje, a i pomoći ću da ta akcija bude što uspješnija i sadržajnija –odgovorio je Mišo Kovač na pitanje hoće li pomoći obnovi Šubićevca, a mi smo u tom trenutku, zapravo, već znali da hoće, jer je koji dan ranije obavljen razgovor između Kovača i Saše Baranovića i Vinka Jurkovića predsjednika Skupštine općine i Izvršnog vijeća.

- Jedan koncert ne znači ništa – veli – Mišo Kovač – predlažem da se pronađu sponzori, da svaki šibenski glazbenik napravi po jedan svoj koncert, a ja sam voljan jedan održati u hotelu „International“ i jedan u „Ciboni“, u Zagrebu. Naravno, nema problema ni za koncert u Šibeniku.

- Pristali ste odmah na suradnju...

- Kako da ne! Glupo je uopće pomisliti da bih mogao ne pristati! To bi bio pravi kriminal! Ja sam svim srcem za tu akciju, ne samo zbog Šubićevca koji je dio moga djetinjstva i mladosti, nego i zbog toga da se svi malo odmaknemo od ove dnevne politike i približimo normalnim stvarima. A osim svega toga, moj dida mate Kovač bio je na Šubićevcu lugar! Samo, to je bilo vrijeme kad je šuma zaista bila krasna.

Ja mislim da ju je prije svega upropastila cesta, pa onda sve po redu. Sa tim svojim Šubićevcem, s belvederom, „Dubravkom“, plesnjacima, Šibenik je tih šezdesetih četvrt-šezdesetih i petih godina bio jedan od najatraktivnijih gradova na jadranu. Moji rođaci iz Amerike, rekli bi da je to mali San Francisco, kad bi ga gledali onako s Martinske... I još nešto: nema grada na Jadranu koji je tu ljepotu manje iskoristio i više je upropastio!

Ma vidi ti dobroga Miše! Mišo legendo, pozlatilo se tebi, Šubićevcu i cilon Šibeniku.

19.8.1989.
Petrović potpisao

PORTLAND, 18.VIII – Dražen Petrović, kapetan jugoslavenske košarkaške reprezentacije, potpisao je danas višegodišnji ugovor s poznatom američkom profesionalnom momčadi „Portland Trail Blazers“. Taj čin popraćen je izuzetnom medijskom pompom uz bljesak reflektora, kucanje čaša i ostale „holivudske čarolije“.

Na kraju zna se što dolazi: snimak s majicom novoga kluba kao najvjerniji dokaz Petrovićeve ljubavi prema profi-košarci i klubu o kojem je „uvijek sanjao“. U Madridu, u sjedištu „Reala“ i na jahti „America“, vlasništvo njegova bogatog predsjednika Mendoze, naprosto bijesne. Petrović im je naprosto pobjegao, a sve njegove pritužbe i tužbe proći će, čini se, po onoj stavi mu soli na rep...

Veliki Dražen! Stariji s pravom govore: “Sve je dobro, dok je po redu!” Nažalost, smrt često nepravedno bira preko reda.

20.8.1989.
Mrak pred Splitom

Ni godinu i četiri mjeseca nakon puštanja „splitske zaobilaznice“ u promet rasvjeta na ovoj prometnici, koja makar na kratko stvara iluziju ulaska u velegrad, nije upaljena. Razlozi tomu su poznati: Solin nema SIZ komunalnih djelatnosti a i kad bi imao, sva u tu svrhu ubrana sredstva ne bi bila dostatna za financiranje rasvjete na zaobilaznici, dok Split drži, s obzirom da se ova saobraćajnica nalazi na solinskom teritoriju, da bi njeno financiranje trebalo biti isključivo problem Solina.

U međuvremenu, na samom raskršću na Širini, često se mogu vidjeti razbijena vozila ili, makar, krhotine od uvijek novog automobilskog stakla. Također, na sjedicama solinske Općinske škupštine više puta je postavljeno delegatsko pitanje vezano uz neophodnost konačnog osvjetljivanja zaobilaznice, ili makar samog raskršća na Širini. Valjanog odgovora na ta pitanja, svjedoci smo, nema. I što sad? Ništa.

1989-Mrak pred Splitom! 2009-Mrak u Splitu! Šta da radin?- pita me nekidan u snovima Split. Pa radi! –odgovorin mu ja.

 20. 08. 1989. - prije 20 godina

20.8.1989.
Zvučni duel

U Stomorskoj, u nezadrživoj konkurentskoj borbi ugostitelja (ili možda zbog ljubomore), preksinoć su nastupila,u rasponu od samo 200 metara udaljenosti, dva estradna pjevača. U „Uniondalmacijinom“ hotelu „Olint“ nastupio je Matko Jelavić, a u ugostiteljskom objektu „Rina“ Stomorčane i njihove goste zabavljao je Nenad Vetma. Dakle, Stomorčani (a o tome smo već pisali) nakon dugogodišnjeg posta konačno su od ovog ljeta obogatili mjesto svirkom „uživo“.

Međutim, ovakav preobilat program u jednoj noći zaista nije potreban. Zar Jelavić nije mogao preksinoć pjevati za cijelu Stomorsku, a recimo Vetma narednog petka ili neke druge večeri? Svejedno kojim redoslijedom. U tom slučaju zadovoljnije bi bile i muzičke zvijezde, a više bi profitirali i sami ugostitelji, da ne govorimo o gostima željnim pjesme i plesa koji su sinoć bili u nedomici – u čijoj se bašti raspoložiti.

Mišanje glazbe sa dvi i više lokacija popularno zovu”Kakofonija”! Dakle, bila je to večer Kakofonije u Stomorskoj!

20.8.1989.
Kod Čabe na karate

Omladinu iz sinjskih sela, a osobitio učenike osnovnih škola sve više privlači karate-borilačka vještina za koju je mlade Cetinjane još prije nekoliko godina „zagrijao“ poznati sinjski karataš Marinko Čabo- Grubišić iz sela Jabuka. Ovaj kršni jabučanin, trenutno svjetski prvak u poluteškoj kategoriji Mugendo-karate organizacije, danas trenira oko 200 mladih iz Sinja, Trilja i okolnih mjesta, a odnedavno pod njegovim vodstvom karate uče mladići iz nekoliko sela susjedne općine Duvno u SR Bosni i Hercegovini.

- Sada treniram – kaže Čabo – 150 mladih Duvnjaka iz mjesnih zajednica Kazaginac i Prisoje pokraj Buškog jezera. Uglavnom su to dječaci i djevojčice iz osnovnih škola. I kod omladine iz drugih duvanjskih sela postoji interes za borilačke vještine, pa ću, ako se o tome dogovore predstavnici mojeg karate-kluba „Cetinka“ i zainteresirane duvanjske mjesne zajednice, i u drugim bosanskim mjestima započeti s vježbanjem tamošnje omladine.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => damir duplančić kopa za vas po arhivi sd [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2009-08-22 15:47:50 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2009-08-22 15:57:48 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2009-08-23 11:18:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3150 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 296 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije o modi i ljepoti. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, stil, moda, ljepota [secure] => 0 [page_title] => Stil [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2009/08/23/Nedjeljna/gen00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38437154 Threads: 3 Questions: 7100294325 Slow queries: 3301191 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608406527 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) ) [link] => /sd-plus/stil/izgubljena-generacija-64346 [printLink] => /sd-plus/stil/izgubljena-generacija-64346?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 71962 [name] => Izgubljenageneracija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izgubljenageneracija [link] => /tag/izgubljenageneracija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => damir duplančić kopa za vas po arhivi sd [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Izgubljena generacija [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-08-31-13-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/08/23/Nedjeljna/gen00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/08/23/Nedjeljna/gen00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

19.8.1989., prije 20 godina
Aparati „na odmoru“

Kronična boljka, slab napon električne struje – koji se kreće u rasponu od 150 do 180 volti već godinama ljeti pogađa potrošače električne energije na sjeverozapadnom dijelu zadarskog arhipelaga, točnije na otocima Molat, Ist, Premuda, Silba i Olib. I upravo zbog tako slabog napona struje brojni električni aparati od vremena do vremena ne rade, odnosno ako i rade – rade pod velikim opterećenjem. Rezultat toga su česti kvarovi koji traže osim truda i podosta novca.

A krivca za takovo stanje, kažu u „Elektri“ Zadar, nema. Međutim, otočani vide krivce za to i imenuju ih u „Elektri“ i vkendašima koji struju koriste ilegalno. Naime, prije je „Elektra“ Zadar vršila priključke i „masno“ ih naplaćivala ne vodeći dovoljno računa o preopterećenju elektro-sistema, a danas kada priključke više ne vrši, vlasnici vikendica i kuća za odmor jednostvano povuku žicu od susjeda i evo struje. Da je tome tako dokaz je podatak da napon do ovako niskih vrijednosti pada samo ljeti.

Oprez-220 volti-opasno po život! Oprez-150 volti-opasno po aparate! U svakom slučaju opasno -po život, aparate, lovu i rate.

 19. 08. 1989. - prije 20 godina

19.8.1989.
Ljetna škola plivanja

CAVTAT – PVK „Cavtat“, već nekoliko ljeta zaredom organizira ljetnu plivačku školu. Nju vodi Ivica Moretti, poznati trener, pod čijim nadzorom su stasali i poznati svjetski vaterpolisti. Luko Vezilić, Goran Sukno, Jakša Bošković i drugi.

- U špici sezone, ljetnu školu pohađa oko 70 osoba, djece predškolskog i školskog uzrasta. Među njima je i dosta neplivača, ali i djece roditelja turista koji ovdje ljetuju! – kaže Ivica Moreti, koji je u posljednjih 20-ak godina odgojio pravu školu generacija plivača i vaterpolista od kojih su mnogi branili i boje reprezentacije.

19.8.1989.
Kilometar do žetona

I naša se pošta odlučila modernizirati i iz javnih telefonskih govornica “izvlačiti“ maksimalnu korist. Ali to bi, čini se, htjela bez dodatnog truda i angažiranja. Kako drugačije objasniti preuređenje govornica na upotrebu žetonima, a žetona nema. Zapravo mogu se kupiti, ali samo u Pošti!

U trajektnoj su luci već neko vrijeme postavljene dvije govornice, a odnedavno su i one preuređene da umjesto dinara rade na principu – žetona. Probijene su nove rupe i poviše njih postavljeni natpisi „žetoni A, B, C – 5 – 25 – 50 impulsa“. Ali, želite li telefonirati, uzaludno ćete u obližnjim prodavaonicama i trafikama tražiti žetone. Kažu, morate po njih na poštu!!! Čovjeku ne preostaje već da razmišlja o čudnoj poštanskoj poslovnosti: ako ćeš koristiti telefon u luci – moraš predhodno kilometar ili dva po žeton. Pa kakvog smisla ima takva javna telefonska govornica?

Osim toga, pošta na željezničkom kolodvoru radi do 21 sat, a promet u trajektnoj luci je cijelu noć. Ustreba li vam u to vrijeme telefon zbog prve pomoći ili za poziv rođaka i prijatelja, svejedno, nemate nikakve mogućnosti da obavite razgovor. Eh, kad je pošta monopolist, pa se može ponašati kako god hoće. A što bi bilo da se javna govornica može instalirati u aranžmanu i neke druge radne organizacije ili privatnika? Bila bi, valjda druga pjesma.

Zaželjeli ste se telefoniranja i telefona!?Uputite se kilometar do žetona! Samo zbog vas, prvo malo prohodajte, pa onda telefonirajte. U brizi za vaše zdravlje, stavili smo žetone malo dalje! Telefonirajte čili i zdravi, lagano zapuhani i crveni u glavi. Nudimo još toga štošta, s poštovanjem-vaša Pošta.

19.8.1989.
Koncert za Šubićevac? I više od toga!

- Ne samo da sam spreman uključiti se i dati svoj prilog akciji za pošumljavanje Šubićevca nego imam ideje, a i pomoći ću da ta akcija bude što uspješnija i sadržajnija –odgovorio je Mišo Kovač na pitanje hoće li pomoći obnovi Šubićevca, a mi smo u tom trenutku, zapravo, već znali da hoće, jer je koji dan ranije obavljen razgovor između Kovača i Saše Baranovića i Vinka Jurkovića predsjednika Skupštine općine i Izvršnog vijeća.

- Jedan koncert ne znači ništa – veli – Mišo Kovač – predlažem da se pronađu sponzori, da svaki šibenski glazbenik napravi po jedan svoj koncert, a ja sam voljan jedan održati u hotelu „International“ i jedan u „Ciboni“, u Zagrebu. Naravno, nema problema ni za koncert u Šibeniku.

- Pristali ste odmah na suradnju...

- Kako da ne! Glupo je uopće pomisliti da bih mogao ne pristati! To bi bio pravi kriminal! Ja sam svim srcem za tu akciju, ne samo zbog Šubićevca koji je dio moga djetinjstva i mladosti, nego i zbog toga da se svi malo odmaknemo od ove dnevne politike i približimo normalnim stvarima. A osim svega toga, moj dida mate Kovač bio je na Šubićevcu lugar! Samo, to je bilo vrijeme kad je šuma zaista bila krasna.

Ja mislim da ju je prije svega upropastila cesta, pa onda sve po redu. Sa tim svojim Šubićevcem, s belvederom, „Dubravkom“, plesnjacima, Šibenik je tih šezdesetih četvrt-šezdesetih i petih godina bio jedan od najatraktivnijih gradova na jadranu. Moji rođaci iz Amerike, rekli bi da je to mali San Francisco, kad bi ga gledali onako s Martinske... I još nešto: nema grada na Jadranu koji je tu ljepotu manje iskoristio i više je upropastio!

Ma vidi ti dobroga Miše! Mišo legendo, pozlatilo se tebi, Šubićevcu i cilon Šibeniku.

19.8.1989.
Petrović potpisao

PORTLAND, 18.VIII – Dražen Petrović, kapetan jugoslavenske košarkaške reprezentacije, potpisao je danas višegodišnji ugovor s poznatom američkom profesionalnom momčadi „Portland Trail Blazers“. Taj čin popraćen je izuzetnom medijskom pompom uz bljesak reflektora, kucanje čaša i ostale „holivudske čarolije“.

Na kraju zna se što dolazi: snimak s majicom novoga kluba kao najvjerniji dokaz Petrovićeve ljubavi prema profi-košarci i klubu o kojem je „uvijek sanjao“. U Madridu, u sjedištu „Reala“ i na jahti „America“, vlasništvo njegova bogatog predsjednika Mendoze, naprosto bijesne. Petrović im je naprosto pobjegao, a sve njegove pritužbe i tužbe proći će, čini se, po onoj stavi mu soli na rep...

Veliki Dražen! Stariji s pravom govore: “Sve je dobro, dok je po redu!” Nažalost, smrt često nepravedno bira preko reda.

20.8.1989.
Mrak pred Splitom

Ni godinu i četiri mjeseca nakon puštanja „splitske zaobilaznice“ u promet rasvjeta na ovoj prometnici, koja makar na kratko stvara iluziju ulaska u velegrad, nije upaljena. Razlozi tomu su poznati: Solin nema SIZ komunalnih djelatnosti a i kad bi imao, sva u tu svrhu ubrana sredstva ne bi bila dostatna za financiranje rasvjete na zaobilaznici, dok Split drži, s obzirom da se ova saobraćajnica nalazi na solinskom teritoriju, da bi njeno financiranje trebalo biti isključivo problem Solina.

U međuvremenu, na samom raskršću na Širini, često se mogu vidjeti razbijena vozila ili, makar, krhotine od uvijek novog automobilskog stakla. Također, na sjedicama solinske Općinske škupštine više puta je postavljeno delegatsko pitanje vezano uz neophodnost konačnog osvjetljivanja zaobilaznice, ili makar samog raskršća na Širini. Valjanog odgovora na ta pitanja, svjedoci smo, nema. I što sad? Ništa.

1989-Mrak pred Splitom! 2009-Mrak u Splitu! Šta da radin?- pita me nekidan u snovima Split. Pa radi! –odgovorin mu ja.

 20. 08. 1989. - prije 20 godina

20.8.1989.
Zvučni duel

U Stomorskoj, u nezadrživoj konkurentskoj borbi ugostitelja (ili možda zbog ljubomore), preksinoć su nastupila,u rasponu od samo 200 metara udaljenosti, dva estradna pjevača. U „Uniondalmacijinom“ hotelu „Olint“ nastupio je Matko Jelavić, a u ugostiteljskom objektu „Rina“ Stomorčane i njihove goste zabavljao je Nenad Vetma. Dakle, Stomorčani (a o tome smo već pisali) nakon dugogodišnjeg posta konačno su od ovog ljeta obogatili mjesto svirkom „uživo“.

Međutim, ovakav preobilat program u jednoj noći zaista nije potreban. Zar Jelavić nije mogao preksinoć pjevati za cijelu Stomorsku, a recimo Vetma narednog petka ili neke druge večeri? Svejedno kojim redoslijedom. U tom slučaju zadovoljnije bi bile i muzičke zvijezde, a više bi profitirali i sami ugostitelji, da ne govorimo o gostima željnim pjesme i plesa koji su sinoć bili u nedomici – u čijoj se bašti raspoložiti.

Mišanje glazbe sa dvi i više lokacija popularno zovu”Kakofonija”! Dakle, bila je to večer Kakofonije u Stomorskoj!

20.8.1989.
Kod Čabe na karate

Omladinu iz sinjskih sela, a osobitio učenike osnovnih škola sve više privlači karate-borilačka vještina za koju je mlade Cetinjane još prije nekoliko godina „zagrijao“ poznati sinjski karataš Marinko Čabo- Grubišić iz sela Jabuka. Ovaj kršni jabučanin, trenutno svjetski prvak u poluteškoj kategoriji Mugendo-karate organizacije, danas trenira oko 200 mladih iz Sinja, Trilja i okolnih mjesta, a odnedavno pod njegovim vodstvom karate uče mladići iz nekoliko sela susjedne općine Duvno u SR Bosni i Hercegovini.

- Sada treniram – kaže Čabo – 150 mladih Duvnjaka iz mjesnih zajednica Kazaginac i Prisoje pokraj Buškog jezera. Uglavnom su to dječaci i djevojčice iz osnovnih škola. I kod omladine iz drugih duvanjskih sela postoji interes za borilačke vještine, pa ću, ako se o tome dogovore predstavnici mojeg karate-kluba „Cetinka“ i zainteresirane duvanjske mjesne zajednice, i u drugim bosanskim mjestima započeti s vježbanjem tamošnje omladine.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/stil/izgubljena-generacija-64346 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=93db0b72f520eedd4cc5387a801e953afb0180cd [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Izgubljena+generacija&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Fizgubljena-generacija-64346 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Fizgubljena-generacija-64346 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => damir duplančić kopa za vas po arhivi sd [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Stildamir duplančić kopa za vas po arhivi sd

Izgubljena generacija

Piše PSD.
23. kolovoza 2009. - 13:18

19.8.1989., prije 20 godina
Aparati „na odmoru“

Kronična boljka, slab napon električne struje – koji se kreće u rasponu od 150 do 180 volti već godinama ljeti pogađa potrošače električne energije na sjeverozapadnom dijelu zadarskog arhipelaga, točnije na otocima Molat, Ist, Premuda, Silba i Olib. I upravo zbog tako slabog napona struje brojni električni aparati od vremena do vremena ne rade, odnosno ako i rade – rade pod velikim opterećenjem. Rezultat toga su česti kvarovi koji traže osim truda i podosta novca.

A krivca za takovo stanje, kažu u „Elektri“ Zadar, nema. Međutim, otočani vide krivce za to i imenuju ih u „Elektri“ i vkendašima koji struju koriste ilegalno. Naime, prije je „Elektra“ Zadar vršila priključke i „masno“ ih naplaćivala ne vodeći dovoljno računa ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 10:31