BAŠTINA

Tvrđava kulture Šibenik sinonim je za izvrsnost kulturnog menadžmenta

Piše Dražen Gudić
22. prosinca 2022. - 14:54

Tvrđava sv. Ivana, među Šibenčanima uobičajeno Tanaja, najveća je šibenska tvrđava smještena na najvišem položaju od svih ovdašnjih utvrda. Naziv Tanaja dolazi od talijanske riječi "tanaglia", što u prijevodu znači kliješta, i što je i oblik jednog dijela tvrđave, uobičajen u tadašnjoj arhitekturi fortifikacija.

Nakon višegodišnjih radova na revitalizaciji tvrđava je otvorena u lipnju ove godine, čime je, nakon obnove Tvrđave svetog Mihovila i Tvrđave Barone, kompletirana obnova šibenskih kopnenih fortifikacija, podsjećaju iz JU "Tvrđava kulture", koja upravlja tim utvrdama i Kućom umjetnosti Arsen.

Tvrđava sv. Ivana izgrađena je pred osmanski napad 1646. godine za samo 58 dana, odigravši ključnu ulogu u obrani najtežeg turskog nasrtaja ikad. Već dan nakon završetka gradnje s utvrde je odbijen manji napad, potom je odoljela i sustavnoj topovskoj paljbi tijekom jednomjesečne opsade Turaka predvođenih Husein-pašom Tekelijom, upraviteljem osmanske pokrajine Bosne. Najveći i najopasniji napad na Šibenik Turci su izveli u ljeto 1647., kada su čak uspjeli osvojiti "kliješta" nove utvrde.

image

)

S toga položaja višestruko brojniji neprijatelj je 8. rujna, u strašnoj noći za branitelje i sudbinu grada, napadao braniteljsku posadu Sv. Ivana pod zapovjedništvom baruna Martina Degenfelda, no Šibenčani su se uspješno oduprli. Bilo ih je samo pet tisuća nasuprot 23 tisuće Osmanlija. Bitke su potrajale još nekoliko dana, dok se preostala Tekelijina vojska nije definitivno povukla 16. rujna, budući da su nekoliko dana prije u šibensku luku uplovili ratni brodovi Venecije s novim pojačanjima. Ta bitka bila je dijelom dugogodišnjeg Kandijskog rata koji je Mletačka Republika vodila s Turskom oko grčkog otoka Krete, koji je tada bio jedini preostali mletački prekomorski posjed, kratki je povijesni kontekst povezan s izgradnjom te šibenske utvrde koja dominira istočnom vizurom Krešimirova grada.

Revitalizacijom Tvrđave sv. Ivana obnovljene su i uređene dvije cjeline tvrđave s više od pet i pol tisuća četvornih metara bedema, a na tvrđavu su uvedeni inovativni sadržaji, atrakcije i proizvodi.

Danas je "forte" Tvrđave sv. Ivana edukativni kampus na dvije tisuće četvornih metara, opremljen suvremenim učionicama, lijepo uređenim spavaonicama, kuhinjom, blagovaonicom i dnevnim prostorom za druženje i rad.

Jedini je takav kampus u zemlji te je kao kvalitetan i inovativan smještaj s pratećim tematskim programima značajan faktor u produljenju turističke sezone i dužem boravku gostiju u Šibeniku. Kampus na Tvrđavi sv. Ivana iznimno je atraktivan i vrhunski opremljen objekt namijenjen studijskim posjetima, terenskoj nastavi, ljetnim školama, edukaciji na području kulturnih i kreativnih industrija, umjetničkim programima, teambuildingu, sportskim kampovima… "Skriven" unutar stoljetnih zidina tvrđave, korisnicima omogućuje kvalitetan i produktivan boravak u Šibeniku.

Govoreći o značenju projekta obnove Tvrđave sv. Ivana u "Tvrđavi kulture" ističu da je edukacijski kampus ulaganje u kulturnu i turističku ponudu grada koja je Šibenik u posljednjem desetljeću čvrsto pozicionirala kao kulturni hotspot Hrvatske.

Kampus potiče umrežavanje ključnih subjekata u kulturi i turizmu, s ciljem kreiranja sadržaja za novu skupinu posjetitelja i unaprjeđenje strateškog upravljanja kulturnom baštinom, dodatno snaži brend Šibenika kao kulturno-turističke atrakcije u uspješnom spoju tradicije i modernih tehnologija. Zadnje, ne manje važno, obnova Tvrđave sv. Ivana istodobno je važan potporni kamen u temeljima za održivo upravljanje resursima i turističkom ponudom Šibenika, kažu u "Tvrđavi kulture".

Prvi su studenti boravili u kampusu u lipnju ove godine, neposredno nakon svečanog otvaranja tvrđave. Riječ je o zagrebačkim studentima povijesti koji su šibenske utvrde istraživali u sklopu terenske nastave, a nakon njih, u kampusu su boravili sudionici ljetne STEM škole, književnici iz Hrvatske i regije, sudionici književnog festivala Škure, sudionici Vector Hack festivala iz Hrvatske i inozemstva, mladi iz Portugala, Španjolske i Italije koji su u kampusu boravili u sklopu Erasmus projekta te mnogi drugi.

Tri modularne učionice lako je moguće prilagoditi različitim namjenama, bilo da je riječ o predavanjima, radioničkom programu ili konferencijama. Opremljene su učilima izrađenim suvremenim, pametnim tehnologijama, a korisnicima su na raspolaganju još blagovaonica i ugodan dnevni prostor za druženje. U 14 soba s izlazom na zajednički atrij mogu boraviti 52 osobe, navode u JU "Tvrđava kulture", uvjereni da će uz jedan takav prostor namijenjen kreativnim i kulturnim industrijama, Šibenik postati nezaobilazno mjesto na karti akademske zajednice. Kampus je mjesto učenja, druženja, stvaranja, usavršavanja, mjesto rađanja novih ideja na kojem će kreativnost doći do svog punog izražaja, kažu u toj ustanovi te ističu:

"Svaki dan doznajemo nove, do sada neotkrivene podatke i povijesne priče o gradu, radimo s novim tehnologijama i težimo suvremenim načinima interpretacije. U dosadašnjem radu ‘Tvrđave kulture‘ ostvarili smo nebrojene kontakte i partnerstva, a ova infrastruktura donosi nam potencijal da naše suradnje podignemo na višu razinu i dodatno obogatimo ponudu Šibenika kojem se nudi prilika da ne bude samo ‘grad tvrđava‘, po čemu je već prepoznat, već da postane vrhunski centar edukacije, znanosti, obrazovanja, proučavanja i vrednovanja baštine. Mi u tom procesu želimo biti ključni dio."

Smještajni kapaciteti kampusa služe za različite programe koje "Tvrđava kulture" provodi kao nadogradnju redovitom obrazovanju zajedno sa širokim spektrom entuzijasta u kulturnom i obrazovnom sektoru.

Cilj "Tvrđave kulture" na obnovljenom Sv. Ivanu jest istaknuti i potaknuti razvoj edukativnih, kulturnih, kreativnih, sportskih i sličnih sadržaja, uz širenje kreiranih programa na čitavu godinu. Također, žele podići razinu znanja, vještina i kompetencija na svim razinama, kao i kvalitetu programa, sve s uključivanjem lokalnih kreativnih, kulturnih i obrazovnih institucija u osmišljavanju i provedbi. Organizacija takvih događanja prilika je za obogaćivanje ponude destinacije.

Kampus na Tvrđavi sv. Ivana donosi mogućnost za daljnje širenje i razvoj već započetih i uspostavljenih međunarodnih suradnji. Članstvo u dvije velike europske mreže koje okupljaju baštinske, prvenstveno fortifikacijske lokalitete, te brojna priznanja koja potvrđuju da su "Tvrđava kulture" i šibenske tvrđave već dobra poznate kao primjer dobre prakse u ponovnoj upotrebi i uspješnom upravljanju obnovljenom kulturnom baštinom, naposljetku i partnerstva ostvarena u dosad provedenim projektima, pružaju nam mogućnost da Tvrđavu sv. Ivana i kampus predstavimo širokom krugu europskih stručnjaka kao idealnu lokaciju za održavanje raznovrsnih edukativnih programa i aktivnosti. Upravo na tom tragu planiramo naše buduće suradnje i projekte, zaključuju u "Tvrđavi kulture".

25. travanj 2024 14:51