PROJEKTI

Nova vizura Kaštela

Piše Jakov Žarko
22. prosinca 2022. - 08:00

Nakon što je svijetlo dana ugledalo idejno rješenje, gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović donio je konačnu odluku - obalni dio Kaštela, od kule Cega u Kaštel Starom do kule Ćipiko u Kaštel Novom poprima potpuno novi izgled. Vizuru na kakvu malo tko može ostati ravnodušan. Kako je potvrdio gradonačelnik Ivanović, projekt će biti težak oko 30 milijuna kuna, a pomoć u financiranju su obećali Županija i Ministarstvo mora. U tijeku je ishodovanje dozvola, a radovi kreću u drugom dijelu 2023. godine. Tako je projekt uređenja rive u dijelu Kaštel Starog i Kaštel Novog iz ideje prešao u realizaciju te će završeni projekt uređenja luke i rive u Kaštel Starom, imati svoj-nevjerojatan nastavak. - Nova obala umanjit će utjecaj valova zimi, a ljeti osigurati dodatne sadržaje i privezišta za brodove. Obala će se dijelom nasipavati, bit će proširena oko 20 metara čime će se stvoriti nekoliko tisuća metara kvadratnih. Smjestit će se tu šetnica, prometnica, drvored i prostor za ugostiteljske sadržaje - pojašnjava gradonačelnik. - Dominantnu odrednicu obalnog pojasa područja Kaštela čine tri osnovna elementa: more, povijesna naselja i zelenilo. Hortikultura, kaštelanski parkovi i perivoji, nekada su činili bitan element, ali su trenutno u procesu nestajanja - to je bilo polazišna točka za idejno rješenje. Riva je funkcionalno po[1]dijeljena u principijelno četiri osnovna poteza - šetnica uz more, prometnica, park i šetnica uz kuće.

 

image

Kastela, 241122.
Novouredjena riva u Kastel Stafilicu.
Foto: Josko Supic/CROPIX

Josko Supic/Cropix

Zbogom, kontejneri

O iskoraku nakon osnivanja gradske tvrtke “Zeleno i modro” svjedoče i kontejneri koji su zamijenjeni su kantama na kućnom pragu. Građanima je na raspolaganje stavljeno zbrinjavanje više od 40 vrsta raznog otpada u reciklažnom dvorištu u Rudinama, građanima starih jezgri omogućeno je korištenje polupodzemnih spremnika, a oni koji to žele mogu preuzeti kante za biootpad, tzv. kompostere. - Projekt “Svaka kuća svoja kanta” obuhvatio je 14.900 korisnika, podijeljeno je 11.700 individualnih dok je 3200 korisnika dobilo mogućnost korištenja zajedničkih spremnika. Stvoren je preduvjet za smanjenje miješanog otpada i povećanje stope odvajanja. Pri kraju su radovi na izgradnji reciklažnog dvorišta na području Sućurca, a u 2023. kreće izgradnja polupodzemnih spremnika za papir i plastiku i prve županijske kompostane - kaže direktor Alen Lučić.

U Lukšiću najmodernija plaža

Mnogi će kazati kako je najljepša plaža u Kaštelima, a i šire. Radovi na realizaciji uređenja na plaži Glavica u Kaštel Lukšiću koji su obuhvatili zahtjevnu rekonstrukciju Obale kralja Tomislava od Obrova do vile Žarko, s oborinskom odvodnjom, rekonstrukcijom vodovoda, javnom rasvjetom, parkingom i uređenjem zelenih površina, svrstali su je u jednu od financijski najskupljih plažnih projekata u našoj županiji.. Isto tako, dio dionice asfaltiran je nosivim slojem, a realizirani su i radovi na hortikulturnom uređenju odnosno sadnji sterilnih murvi i niskog raslinja. Postavljena je javna rasvjeta, izgrađena su parkirališna mjesta od betonskih opločnjaka, nogostup i pješačke staze. Realizacijom projekta Kaštela su dobila jednu od najmodernijih plaža u županiji, a gradonačelnik je najavio novi nastavak radova prema Baletnoj školi.,

Uređena obala u Štafiliću

Završeni su radovi na sanaciji obalnog zida u Kaštel Štafiliću a riva i šetnica zablistali su u punom sjaju. Nastavlja se tako s ulaganjima u uređenje i opremanje obale duž Grada, što je kao jedan od glavnih prioriteta obećao gradonačelnik Denis Ivanović. U sklopu projekta saniran je obalni zid od kule Rotondo do crpne stanice Kaštel Novi tako da je izgrađen novi podmorski i nadmorski zid, izgrađena je školjera za zaštitu od valova te uređena šetnica. Parapetni zid obložen je kamenim poklopnicama, a služi za klupe za sjedenje, a taj dio krase palme. Projekt je realiziran novcem iz gradskog proračuna.

Nova obala i luka u Starom

Izgradnjom luke obala u Kaštel Starom dobila je novu vizuru, a riječ je o financijski najskupljem projektu Županijske lučke uprave i Grada Kaštela vrijednom oko 50 milijuna kuna. izgrađen je lukobran od 200 metara, uređeno 9500 četvornih metara obalnog pojasa. Kaštelani su dobili oko 200 komunalnih vezova. Financijsku omotnicu ove iznimno važne investicije osigurali su: Županijska lučka uprava s 30 milijuna kuna, iz gradskog proračuna izdvojeno je 14, a pripomogli su Župan

08. svibanj 2024 01:59