TURIZAM

Bila je ovo godina izvanrednih projekata za TZG Zadra

Piše Matea Magaš
22. prosinca 2022. - 08:01

Turistička zajednica grada Zadra će godini na izmaku pamtiti po dva sjajna projekta. Riječ je o SunSet Sports Media Festivalu koji je u lipnju okupio brojne poznate svjetske i domaće sportaše i novinare te o novom destinacijskom videu "Meet. Feel. Explore. Zadar", autora Igora Goića, koji je osvojio nekoliko uglednih europskih nagrada.

Film, koji se razlikuje od klasičnih vinjeta kakve su se uglavnom do sad snimale, vrlo je brzo prikupio simpatije javnosti, ali i zanimanje struke. Upravo je to jedan od razloga zašto je u vrlo kratkom roku "kući" donio dvije prestižne nagrade: prvo mjesto za najbolji hrvatski turistički film u kategoriji "Turistička destinacija – grad" s Međunarodnog zagrebačkog festivala turističkoga filma te prvo mjesto u kategoriji "Kultura i baština" s 15. Međunarodnog festivala turističkoga filma "Art & Tur" u Portugalu na kojem je sudjelovalo 18 zemalja.

image

Isječak iz filma

Tzg Zadar/

- Uz milijardu već snimljenih kadrova našeg lijepog Zadra, treba privući pažnju na novi način i fokusirati se na priču. Kad sam scenarij predao direktoru Paleki, bojao sam se reakcije jer je zaista bio potpuno drukčiji od svega što su do sada radili i na što su se navikli. Zato kad je pristao, znao sam da će iz toga izaći nešto veliko i lijepo. Nema bolje stvari nego kad umjetniku daš slobodu. A nagrade... Nagrade su jak vjetar u naša kreativna jedra i daju nam povoda da radimo još bolje i još više – komentirao je Goić.

image

Meet. Feel. Explore. Zadar osvojio nagradu za turistički film u Zagrebu

TZG Zadar

TZ grad Zadar/Slobodna Dalmacija

- Mislim da je tajna uspjeha što smo mladim kreativcima pružili priliku i dali odriješene ruke kod pisanja scenarija. Naša je sreća što u gradu imamo ljude poput Igora koji rade svjetske stvari. Tako smo, umjesto standardne forme već viđenih turističkih vinjeta, dobili pravi mali, desetominutni film, koji ima svoju dinamiku i zanimljivu priču koja otkriva tajne grada iz jedne kompletno druge perspektive. Vjerujem da će ovaj video pozitivno utjecati na odluku gostiju da posjete naš grad – rekao je Mario Paleka, direktor TZG Zadra, te istaknuo kako osvajanje prvog mjesta na priznatom međunarodnom festivalu ima veliki značaj za grad Zadar.

image

Igr Goić i Mario Paleka u Portugalu su primili prestižnu nagradu

/Slobodna Dalmacija

- Time se stvorila izvrsna mogućnost promocije samog grada i njegova okruženja na raznim inozemnim tržištima - istaknuo je Paleka. A upravo su strana tržišta bila cilj pri osmišljavanju drugog važnog projekta TZG Zadra u 2022. godini.

- Produžetak sezone uvijek je izazovan zadatak za brojna turistička mjesta duž hrvatske obale. No, kad imate dobru ideju i odličan tim za njezinu realizaciju, sve ide puno lakše. Prema uzoru na rovinjski Weekend Media Festival, osmislili smo naš, zadarski Sports Media Festival, projekt koji postavlja nove standarde u organizaciji sportskih poslovnih događanja, a spoj je globalne sportske i medijske industrije, namijenjen svim ljubiteljima sporta, sportskih tema, marketinga i medija - pojasnio je Paleka te dodao kako je ovaj trodnevni festival održan u lipnju u Zadru okupio vrhunske, svjetski poznate sportaše i istaknute sportske stručnjake koji su raspravljali o aktualnim temama i globalnim trendovima u svijetu sporta i medija.

image

clan NFL Hall of fame-a Ray Lewis, Damjan Rudez Luka Gerlanc/Cropix

Luka Gerlanc/Cropix

- Gostovale su najveće zvijezde sporta poput bivšeg NFL prvaka Juliana Edelmana, Raya Lewisa, igrača koji se smatra jednim od najvećih "linebackera" u povijesti NFL-a, Petera Schmeichela bivšeg vratara i nogometne legende, zatim, kreativnog direktora na CBS-u i utemeljitelj festivala Petea Radovicha, CBS-ove voditeljice Kate Abdo, Debole Adebanjo iz BBC Sport Africa, Marca Messine, analitičara Serie A za CBS Sports. Bio je tu i Stephen Espinoza, predsjednik Showtime Sportsa, kao i najpoznatija europska sportska novinarka Diletta Leotta.

image

Diletta Leotta

Luka Gerlanc/Cropix

Ovo je projekt koji će Hrvatsku, a osobito grad Zadar, dodatno istaknuti u globalnim okvirima. Nekada je sport bio tek zabava i igra, danas je on među 15 najuspješnijih industrijskih grana. Stoga će ovaj festival značajno doprinijeti daljnjem umrežavanju te razmijeni znanja i iskustva te samo tako možemo doći do novih ideja, investicija i napretka - zaključio je direktor TZ grada Zadra Mario Paleka.

07. svibanj 2024 15:12