CGO BILJANE DONJE

Svih 13 građevinskih dozvola je "aktivno", radovi napreduju i tinja nada da će trafostanica u Poličniku biti izgrađena do puštanja Centra u probni rad

Piše Predrag Opačić
Foto EKO
21. prosinca 2021. - 08:00

Projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje trenutno je najveći infrastrukturni projekt na području Zadarske županije. Projekt je vrijedan 486 milijuna kuna (bez PDV-a), od čega 76 posto sufinancira EU iz Kohezijskog fonda, 14 posto Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok preostalih 10 posto vrijednosti projekta sufinanciraju suvlasnici tvrtke Eko, a to su Grad Zadar, Grad Benkovac i Zadarska županija.

-Trenutno se radi po svim građevinskim dozvolama, kojih je ukupno 13, govori Uroš Lavrenčič, voditelj projekta izgradnje CGO-a.

Radove na projektiranju i izgradnji zadarskog Centra za gospodarenje otpadom izvodi slovenski konzorcij Riko d.o.o. s kojim je ugovor tvrtka Eko potpisala 2019. godine. Planirani rok izgradnje Centra je prosinac 2022. godine, a početkom rada CGO-a Biljane Donje zatvaraju se sva odlagališta otpada na području Zadarske županije i južnog dijela Ličko-senjske županije.

Radovi na gradilištu odvijaju se svakodnevno punim intenzitetom, a i djelatnici tvrtke Eko, kojih je u ovom trenutku ukupno 14, preselili su se iz sjedišta tvrtke u Zadru i trenutno su smješteni u kontejnerima na gradilištu u Biljanima Donjim.

-Početkom rujna preselili smo urede iz Zadra u Biljane Donje. Upravna zgrada u visokom je stupnju izgradnje, pa se nadamo da ćemo u svoje prave urede useliti za nekoliko mjeseci, kaže Ljiljana Jurjević iz tvrtke Eko.

Međutim, dodaje Jurjević, problem će biti struja koja još nije na vidiku. Trafostanica se trebala već početi graditi u Poličniku, ali u ovom trenutku tek je izabran izvođač radova, pa se djelatnici Eka boje kako će sve to kasniti, odnosno da će Centar biti dovršen prije nego HEP sagradi trafostanicu. Ipak, za nadati se, kaže Jurjević, da će HEP prepoznati važnost puštanja u pogon Centra u Biljanima i da će trafostanica ipak biti gotova u trenutku kada Centar bude pušten u probni rad.

Ciljevi i očekivani rezultati ovog projekta su uspostavljanje cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Zadarskoj i južnom dijelu Ličko-senjske županije, smanjenje štetnih utjecaja na okoliš i uspostava samoodrživog financiranja sustava gospodarenja komunalnim otpadom.

U Centru za gospodarenje otpadom Biljane Donje prikupljat će se otpad koji je nastao na području Zadarske županije i dijelu Ličko-senjske županije (gradovi Gospić i Novalja, te općine Karlobag, Perušić, Donji Lapac, Udbina i Lovinac) uključujući: komunalni, neopasni proizvodni i građevni otpad. Manje količine opasnog otpada, izdvojene iz komunalnog otpada, a koje su neizbježni produkt života i rada ljudi, u CGO-u će se privremeno skladištiti i redovno predavati na daljnje postupanje ovlaštenoj i specijaliziranoj tvrtki za prikupljanje i obradu pojedine vrste opasnog otpada.

Centar predstavlja visoko kvalitetnu i najsigurniju alternativu postojećim odlagalištima jer je predviđena mehaničko-biološka obrada miješanog komunalnog otpada po najvećim europskim standardima, a uz to će se vršiti i obrada građevnog otpada. Ukupni kapacitet je oko 88.000 tona godišnje.

Osim samog Centra, u sklopu projekta izgrađene su i tri pretovarne stanice i to u Biogradu, Gračacu i na Pagu, a u tijeku je Otvoreni postupak javne nabave velike vrijednosti za nabavu opreme za CGO Biljane Donje i pretovarne stanice procijenjene vrijednosti 47,8 milijuna kuna(bez PDV-a).

Edukacija za predstavnike jedinica lokalne samouprave

U Centru za gospodarenje otpadom Biljane Donje prošloga tjedna održana je trodnevna edukacija za predstavnike jedinica lokalne samouprave, odnosno direktore komunalnih poduzeća koja djeluju na području obuhvata CGO-a Biljane Donje.

Predavačice su bile prof. Aleksandra Anić Vučinić s Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i prof. Sanja Kalambura s Veleučilišta Velika Gorica.

Aleksandra Anić Vučinić dala je osvrt na ciljeve koje moramo ispuniti u kontekstu kružnog gospodarstva, izazovima u trenutnom stanju gospodarenja otpadom na području CGO-a Biljane Donje, tranziciji davatelja javne usluge zbog ispunjenja ciljeva u odvojenom prikupljanju otpada, te ulozi CGO-a Biljane Donje u cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom. Drugi dio edukacije odnosio se na ulogu davatelja javne usluge u sustavu i njihovu povezanost s Centrom za gospodarenje otpadom. U sklopu ovog dijela obrađene su metodologije informiranja i edukacije građana s ciljem podizanja razine odvojenog prikupljanja i kvalitete usluge.

-Edukacija u kontekstu gospodarenja otpadom predstavlja prihvaćanje informacija. No često zbog nedostatka informacija građani nisu ni svjesni koliko je pravilno gospodarenje otpadom bitno i kako svaki pojedinac malim promjenama, kao što su na primjer odvajanje otpada, umjesto bacanja u kantu za smeće, uvelike pridonosi dobrobiti svih građana. Stavovi i raspoloženje oko otpada trebaju biti glavno sredstvo usmjeravanja i oblikovanja budućih edukacija lokalne samouprave te sa u tom kontekstu trebaju i vezati za važnost i rad Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje, istaknula je Sanja Kalambura.

„Avanture gospodina Otpadića”

Voditeljica odjela za odnose s javnošću i edukaciju Ljiljana Jurjević posebno je, kaže, ponosna na edukativno-informativne radionice koje je tvrtka Eko pokrenula prije nekoliko godina obilazeći dječje vrtiće i osnovne škole na području Zadarske županije.

-Na tim radionicama nazvanima „Edukacija o korisnosti otpadom“ učenici kroz zgode i nezgode gospodina Otpadića, maskote napravljene od recikliranih materijala, uče u koji spremnik odložiti koru od banane, novine, staklo i plastiku. Na ovaj se način djeca uče raspoznavati čemu služe smeđi, žuti, plavi i zeleni spremnik te kako i sami doma mogu iskoristiti ono što bi inače odbacili da naprave neku novu stvar. Pandemija nas je malo omela u našim radionicama, ali smo zato pripremili video edukaciju koja se također jako svidjela djeci, a upravo nam je iz tiska izišla i slikovnica „Avanture gospodina Otpadića” koju smo nekim dječjim vrtićima već podijelili.

20. travanj 2024 18:01