StoryEditorOCM

Velike igrače HDZ i SDP guraju u Sabor iz 10. jedinice, ali bit će i iznenađenja! Evo svih imena budućih zastupnika

Piše Sandra Barčot
17. travnja 2024. - 21:44

Tko će iz 10. izborne jedinice u Sabor, kojih je to 14 zastupnika koji će se boriti za bolje sutra građana cjelokupne Dubrovačko-neretvanske županije te pola Splitsko-dalmatinske županije?

Prema stanju u 21.30 sati, sada su to sedmero HDZ-ovaca, te četvero članova koalicije predvođene SDP-om, te dvoje sa liste Domovinskog pokreta i jedan Mostovac.

Idemo redom – HDZ i partnere će predvoditi nositelj liste Branko Bačić, aktualni ministar graditeljstva i prostornog uređenja, pa ako se oformi Vlada na čelu s HDZ-om, vjerojatno je kako će Blaćanin nastaviti s tom funkcijom i nekome drugome sa liste prepustiti svoje mjesto u Saboru.

Slijedi Blaženko Boban koji funkcijom župana splitsko-dalmatinskog po zakonu zbog nespojivosti dožnosti ne smije u saborsku klupu te će ga mijenjati netko sa stranačke liste.

Prolaz u Sabor ima Tomislav Šuta, stranački čelnik u drugom gradu u državi, koji je na trećem mjestu, kao i dubrovački gradonačelnik Mato Franković koji će samo nastaviti obavljati te dvije funkcije.

Prolaz je osigurao još jedan bivši gradonačelnik, i to splitski, Andro Krstulović Opara koji je prije godinu dana reaktivirao svoj mandat u proteklom sazivu parlamenta, pa ispada kako će samo nastaviti niz.

Peta bi bila aktualna ministrica poljoprivrede Marija Vučković, pa ako i dalje ostane u toj fotelji, oslobodit će se još jedno mjesto s liste, najvjerojatnije Danici Baričević, bračkoj zastupnici koja je u proteklom, desetom mandatu Sabora, čak dvaput "upadala" kao zamjena.

S obzirom na moguća preslagivanja, silom zakona, u klupe u Zagrebu mogli bi putovati i Ante Šošić, dožupan splitsko-dalmatinski u trećem mandatu, ali i Dalibor Milan, metkovski gradonačelnik.

Trenutno stanje i detaljni pregled po izbornim jedinicama te gradovima i općinama, provjerite ispod

Složite svoju koaliciju i provjerite bi li ona imala većinu u saboru

Osim ovih imena ne smijemo zaboraviti ni preferencijskno zadnje 14. mjesto koje ima general u miru Damir Krstičević. Stoga treba sačekati kojih će to šest imena biti sutra u 11 sazivu Sabora ispred HDZ-a.

Što se tiče SDP-a i partnera, četiri pozicije idu nositelju liste Ranku Ostojiću, slijedi ga aktualni splitski gradonačelnik Ivica Puljak (Centar), te zatim još dvoje gradonačelnika - Ivana Marković iz Supetra i Mišo Krstičević iz Ploča.

No i ovdje su kalkulacije – hoće li Ostojić ići u Sabor, hoće li Puljak na godinu dana "zamrznuti" saborski mandat te do kraja odraditi ovaj gradonačelnički do izbora treće nedjelje u svibnju 2025., bez da duplicira fotelje. Ili će sjediti na dvije fotelje slijedeću godinu, a ako bude sreće da nastaviti voditi drugi grad u državi, i slijedećih još tri godine?

Ili će tijekom godinu dana gradonačelnikovanja, saborsku fotelju prepustiti svom stranačkom članu i dojučerašnjem SDP-ovcu Damiru Barbiru koji je na petom mjestu na listi koalicije Rijeke pravde!

Što se pak gradonačelnice Supetra tiče, očekivano je da bude i na toj funkciji i u Saboru još godinu dana, budući da spajanjem tih dvaju mjesta može još bolje raditi na razvitku Supetra. Ista priča se vodi i oko imena Miše Krstičevića, no teško je za očekivati kako bi prvi čovjek Ploča, što radi volonterski, uz posao kirurga u splitskom KBC-u, usporedno mogao bio aktivan i u Saboru?

Bit će tu još premišljanja tko će od njih u Sabor, barem ovu prvu godinu dana uoči lokalnih izbora, te bi u Sabor mogla šesta na SDP-ovoj listi Katarina Gugić, općinska načelnica Vele Luke, kao zamjena nekome od navedenih.

Što se tiče Domovinskog pokreta u 10. izbornoj jedinici sve je jasno – u Sabor idu dva branitelja – jedan vukovarski koji je prošao i srpske kazamate, drugi imotski, pripadnik Četvrte legendarne brigade. Nositelj liste Stipo Mlinarić Ćipe i Ivica Kukavica!

I u Mostu s jednim mandatom sve je jasno – Božo Petrov, predsjednik stranke, dojučerašnji saborski zastupnik i nekadašnji gradonačelnik Metkovića ostaje na Markovom trgu.

I još u ovoj igri glasova, neki tvrde kako se može "ubaciti" i Možemo, odnosno osvajanjem jednog mandata u X izbornoj jedinici, koje bi pripalo Dubrovčaninu Đuru Caporu, nositelju liste Srđ je grad!

Ako netko od četiri navedene stranke tijekom kompletnog glasanja "izgubi" mandat....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 18:31