StoryEditorOCM

Divljanje na moruZbog glisiranja u šibenskom arhipelagu već uhvaćeno dvostruko više prekršitelja nego lani

Piše Šibenski.hr
19. lipnja 2023. - 08:51

Prometne nesreće nisu, na žalost ograničene samo na cestama. Neodgovornih i objesnih vozača ima i na moru, a njihova vožnja prijetnja je svima, javlja.

Šibenski arhipelag i njegov labirint mora i otoka pravi su raj za nautičare, a zbog njihova velikog broja, posebno kad je vrhunac sezone, raste i opasnost od nesreća na moru, javlja šibenski studio HRT-a.  Pomorska policija u lov na prekršitelje isplovljava svakodnevno, a u nepropisnom glisiranju ove je godine već ulovljeno dvostruko više prekršitelja nego lani.

Uvode red na modrim "prometnicama". Služba im traje 12 sati. I uvijek su širom otvorenih očiju. Na "crnim točkama", osobito.

- Znate li kolika je brzina dopuštena, upitao je policajac.

image
ILUSTRACIJA Nikolina Vukovic Stipanicev/cropix/Cropix

- Ne znam. Pet, je li 5? U biti od pet do sedam je svugdje ovdje, odgovorio je prijestupnik.

- Da, ali vi ste išli više, do 10, upozorio ga je policajac.

Prvi je to na listi morskih grijeha. A i najviše je opasan!

- Prebrza vožnja, gdje je znači to ograničeno, koliko čvorova se smije ići. Zatim ide glisiranje unutar 300 metara od obale, objasnio je Jakov Kunčić, iz Pomorske policije Šibenik.

Sigurnost je čuvarima Jadrana prioritet!

- Kada vršimo kontrole na moru najviše se služimo radarom i elektronskom kartom, dodao je zapovjednik broda Pomorske policije, Ante Klarić.

A "divlje" kapetane udari se po džepu. 

- Od 66 eura je raspon do 1300 eura, otkrio je Klarić.

- Evo za sada imamo negdje četrdesetak nepropisnih glisiranja za razliku od prošle godine gdje je to bilo dvadesetak, rekao je pomoćnik načelnika Pomorske policije Šibenik, Dino Tomaš.

image
ILUSTARCIJA Niksa Stipanicev/cropix/Cropix

Kažu "plave košulje" da ne djeluju samo represivno, nego i preventivno, objašnjavali su ekipi HRT-a, dok su zaustavljali strani brod.

Biti njima pod povećalom, baš nikome nije svejedno. Znamo to svi.

- Sve je bilo u redu. Budite oprezni i uživajte u Hrvatskoj, rekli su policajci nakon pregleda dokumenata.

Ipak, većina nautičara pomorsku policiju rado vidi. 

- Da, ulijevaju osjećaj sigurnosti. U slučaju bilo kakve nezgode, mogu im javiti, znam da su blizu. Mogu računati na njih, kazao je Andrij Krasinčuk, jedan od turista.

Kontroliraju plave milje. Drže red i mir na otocima.

image

 

 

ILUSTRACIJA Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Cropix

Podići razinu kulture na moru: najvažnije je. Jer arhipelag nam je u sezoni nautička košnica. Poziva se, stoga, i ove: na oprez! Jer njega za kormilom, nikad dosta, zaključuje novinarka Ivona Ramadža Čolić iz šibenskog studija HRT-a.

 

27. travanj 2024 19:39