StoryEditorOCM

opasnost na moruZatonska vala postala preopasna za kupače: glisiranje ne prestaje ni uz masne kazne, pogledajte snimke

Piše AHMET KALAJDŽIĆ/DV
6. srpnja 2023. - 09:05

I ove sezone ponavlja se stara priča s neodgovornim vlasnicima i vozačima glisera i hidroskutera koji jurnjavom blizu obale ugrožavaju kupače i ostale sudionike pomorskog prometa. Najteže stanje je, kažu svjedoci, u uvalama Župe dubrovačke, Zatona i Slanog, a pojačane kontrole u pojasu oko otoka Lokruma pojačale su sigurnost plovidbe i kupanja u tom dijelu dubrovačkog akvatorija.

Međutim, opasnog glisiranja i dalje ima, a kako izgleda doznat ćete iz tri videa koja su nam dostavili iz Zatona. Sva tri snimljena su istog dana, kao da ne postoje kazne koje se prema postojećem Pomorskom zakoniku u slučaju divljeg glisiranja penju od minimalnih 398,19 eura ili 3 tisuće kuna, do čak 6.636,58 eura ili negdašnjih 50 tisuća kuna.

Predsjednik Mjesnog odbora Zaton Emilio Puljizević nam je rekao kako je vala Zatona posebno atraktivna za glisiranje te je  apelirao na Lučku kapetaniju i Pomorsku policiju da ih češće pohode, što ne bi trebao biti problem jer Zaton nije previše udaljen od luke Gruž u kojoj se policijsko i plovilo Kapetanije.

Jesu li ovi ‘gliseraši‘ kažnjeni nije poznato, čitatelj  kaže tek kako su koncem lipnja kažnjena dvojica neodgovornih vozača skutera nakon što su ih djelatnici Lučke kapetanije po dojavi Zatonjana, zatekli u neobuzdanoj vožnji kod jednog od devet ugroženih zatonskih kupališta.

28. travanj 2024 08:20