StoryEditorOCM

roniti se moraThink Green akcija na krajnjem jugu našeg Jadrana: čak 19 kubika otpada izvađeno iz podmorja Molunta

Piše M. I.
10. lipnja 2023. - 09:45

Uspješnio je realizirana 31. ekološka akciju Think Green u Moluntu, na krajnjem jugu Republike Hrvatske, u organizaciji C.I.O.S. grupe i ronilačkog kluba "Roniti se mora" s partnerima: INA, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te AqUA – Adriatic Underwater Academy uz domaćina akcije DC Sea Star Diving.

U dvodnevnoj akciji ronioci su očistili uvalu Molunat i obližnji otok Supetrić (Mali škoj), a iz mora su izvadili više od 19 kubika raznovrsnog otpada. Podmorje je bilo prepuno plastičnih i staklenih boca, starih ležaljki i stolica, automobilskih i kamionskih guma te raznih plastičnih i metalnih konstrukcija, među kojima i jedan brodski motor, koje neodgovorni pojedinci bace u more, a morske struje donesu u uvalu.

Nakon ove akcije, podmorje koje su ronioci čistili ponovo je pregledano, a lokalni sudionici zadovoljno su konstatirali da je Think Green očistio Molunat.

Kako bi se napravilo još nešto korisno za naš planet, u suradnji s udrugom Maritimo Recycling iz Dubrovnika, izradile su se zahvalnice od plastičnih čepova, a za svaku zahvalnicu iskorišteno je 30 komada čepova.

U ovoj ekološkoj akciji sudjelovalo je 119 ljudi. Bili su tu ronioci iz ronilačkih klubova Roniti se mora Zagreb, PIK Mornar iz Splita, ERK Leut Blace, ENK PENA Tetovo iz Makedonije, KVS S.C.U.B.A. Sarajevo, RK Mostar, Zlayart iz Bosne i Hercegovine te RK Amfora Beograd iz Srbije, kao i lokalno stanovništo koje je akciju podržalo u vidu smještaja i brodova za vrijeme trajanja akcije.

image
ronitisemora.hr
27. travanj 2024 18:57