StoryEditorOCM

neočekivano blagoU Moluntu pronađena rijetka periska koja je zadnji put zabilježena prije stotinu godina

Piše GABRIJELA BIJELIĆ/DV
11. lipnja 2023. - 10:08

Nije nobilis, od onih kojima u Sredozemlju prijeti istrebljenje, ali jest periska i iznimno je rijetka u našem Jadranu. Neočekivanim je otkrićem rezultirala najnovija vikend ekološka akcija čišćenja podmorja ‘Think Green’ u Moluntu tijekom koje je na dubini od oko 5 metara otkriven zdravi primjerak Pinne rudis. Iako se ne radi o ekstremno ugroženoj plemenitoj periski Pinna nobilis čijem pomoru proteklih godina svjedočimo, i ova je lepezasta školjka oduševila nalaznike ronioce.

Rijetka periska Pinna rudis koju su pronašli ronioci tijekom eko akcije u Moluntu

 Damir Zurub

NOVI ‘BLISKI SUSRET’

- Pinnu rudis smo otkrili dok smo u povodu ekološke akcije ‘mapirali’ teren pod morem. Od nobilis se razlikuje po robustnijim bodljama, a istu smo takvu pronašli prije dvije godine iza poluotoka također u Moluntu, bila je 7 metara ispod površine mora. Pratimo je redovito i primjećujemo kako je lijepo narasla – ističe s ponosom instruktorica ronjenja i ekoaktivistica Karla Ljubenko koja je s kolegama u podmorju susrela rijetku palasturu.

image

Karla Ljubenko sretna je što je u podmorju Molunta pronađena još jedna rijetka periska

Damir Zurub/Cropix

Kad god se na terenu dogode ovakvi i slični ‘bliski susreti’, ronioci, kaže nam, kontaktiraju Institut za more i priobalje, odakle dobiju podrobne informacije o stanovnicima podmorja i načinima kako ih sačuvati od stradavanja.

Dr.sc. Jakša Bolotin, stručnjak za marikulturu s Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, s nama je podijelio podatke o Pinni rudis, vrsti registriranoj prije više od 100 godina u Jadranu. Kod nje su utvrđene velike morfološke sličnosti s plemenitom periskom:

- Posebno je to uočljivo kod mlađih jedinki plemenite periske, s obzirom da one u mlađoj dobi imaju izdanke u obliku bodlji koje kasnije kod starijih primjeraka nestaju i površina ljušture postaje više manje ravna, pa se na prvi pogled lako mogu zamijeniti. Sjećam se da je u jeku problema s plemenitom periskom na televiziji objavljeno da je pronađena živa jedinka za koju je, ako se dobro sjećam, kasnije nakon genetske analize, objavljeno da se radi o gotovo zaboravljenoj rijetkoj vrsti u Jadranu Pinne rudis – govori Bolotin o jadranskom školjkašu.

ODAJU IH BODLJE

Potraga za rijetkim preživjelim jedinkama plemenite periske (Pinna nobilis) dovela je nedavno do pronalaska i nekoliko živih školjkaša iz istog roda, pod imenom Pinna rudis, zadnji put stručno zabilježene u 19. stoljeću. Dvije se vrste razlikuju po rasporedu i brojnosti bodlji koje su u Pinne rudis robusnije i smještene u 5 do 8 redova, a u plemenite periske nježnije, manje i gusto raspoređene.

Osim toga, Pinna rudis se razvija većinom u pukotinama stjenovitog dna, dok plemenita periska voli sedimentna dna s morskim cvjetnicama. Pinna rudis dosad se nije spominjala kao žrtva zaraze nametnikom koji je presudio većini ugroženih plemenitih periskih.

Posljednji podaci govore kako ih je duž Jadrana nakon pomora živih i zdravih ‘nobilisa’ pronađeno tek 27, a svaki novi preživjeli primjerak kod znanstvenika i nalaznika budi optimizam.

image

Rijetka periska Pinna rudis koju su pronašli ronioci tijekom eko akcije u Moluntu
 

Damir Zurub/Cropix

Živi na dubini do 26 metara

Dr. Jakša Bolotin navodi kako se Pinna rudis Linnaeus engleski naziva Rough penshell. Najveća joj je duljina ljušture 56,5 centimetara, a uobičajena duljina 40. Obitava na dubinama od 0 do 26 metara, a rasprostranjena je na područjima kao što su istočni i središnji Atlantik, Sredozemlje, Cape Verde do Conga...

- Pinna rudis je registrirana prije više od 100 godina u Jadranu. Sjećam se da je u jeku problema s plemenitom periskom na televiziji objavljeno da je pronađena živa jedinka za koju jekasnije nakon genetske analize, objavljeno da se radi o zaboravljenoj rijetkoj vrsti u Jadranu P. rudis - kaže nam Bolotin i u prilog njezinj rijetkosti navodi podatak da je nema u zadnjem izdanju kataloga zbirke školjkaša Prirodoslovnog muzeja Rijeka od 2012. godine...

image

Rijetka periska pronađena je u ekološkoj akciji u podmorju Molunta

Damir Zurub/Cropix
28. travanj 2024 19:17