StoryEditor
ŽivotKOBNA KONDENZACIJA

Znate li da vaš frižider ima ‘rupicu‘ koju treba redovito kontrolirati? Možda je upravo ona razlog brojnih problema, poput ranijeg propadanja namirnica, evo o čemu se radi

30. kolovoza 2021. - 11:30

Ponekad smo i sami krivi što nam hrana u hladnjaku vrlo brzo nije više upotrebljiva za konzumaciju. Naime, do kondenzacije vode u hladnjaku dolazi zbog naših grešaka. 

Osnovno je da sve namirnice u hladnjaku čvrsto treba zatvoriti u posude s poklopcima. Dobro je znati kako se proizvodi u manjim spremnicima hlade brže i dulje ostaju svježi.

KONDENZACIJSKI OTVOR ZA ODVOD 

Hladnjaci imaju kondenzacijski otvor za odvod. Taj otvor treba redovito pregledavati, jer može biti začepljen od hrane, što izaziva slijevanje vode po hladnjaku, umjesto da odlazi kroz odvod u posudu.

Alat za čišćenje dobije se uz hladnjak, ali ljudi ga često bace ili zagube, jer ni ne znaju čemu on služi. Ako nemate alat, odvod možete očistiti i komadićem žice ili slamkom.

ZATVARANJE VRATA HLADNJAKA

Vrata hladnjaka otvarajte što kraće vremena: prije nego ih otvorite znajte zbog čega ih otvarate te uzmite stvar koja vam je potrebna i odmah zatvorite vrata.

Ako je štednjak u blizini hladnjaka, najbolje je vrata držati zatvorena dok kuhate.

image
Afp

RASPORED U HLADNJAKU

Važan je u raspored u hladnjaku. Kao prvo iz hladnjaka izvadite sve nepotrebne, zatvorene stvari. Vrlo često imamo običaj u hladnjak stavljati stvari koje uopće tamo ne trebaju biti: zatvorene marmelade, razne konzerve i staklenke.

Tako imamo previše stvari u hladnjaku te nije omogućena cirkulacija zraka unutar hladnjaka. Bliže vratima stavljajte stvari koje češće koristite.

Bolje je ne koristiti ambalažu s kvadratnom bazom i posebno visoke pakete, jer ograničavaju cirkulaciju zraka. 

Proizvode rasporedite tako da ne dodiruju stražnji zid. 

ČIŠĆENJE

Svakih nekoliko mjeseci treba očistiti kondenzator koji se nalazi na poleđini. Isključite hladnjak iz struje pa kondenzator prebrišite vlažnom krpom.

Hladnjak redovito čistite – s time da time nećete produžiti vijek trajanja aparata ali ćete uništiti bakterije koje mogu živjeti u njemu.

image
Afp

TESTIRANJE BRTVE

Do problema s kondenzacijom može nastati i ako je brtva na vratima izgubila svoju funkciju. Brtvu testirajte na sljedeći način: umetnite list papira kada su vrata odškrinuta i zatvorite vrata. Pokušajte izvući papir.

Trebali bi osjetiti otpor pri povlačenju papir. Ako je papir labav, brtva vjerojatno više nije čvrsta.

Ako hladnjak ima neispravno brtvilo, druge komponente poput kondenzatora, ventilatora i termostata moraju raditi jače te će stoga potrošiti više energije, pa je zato zamijenite ako nema  prijašnju kvalitetu.

item - id = 1123561
related id = 0 -> 1135649
related id = 1 -> 1135062
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2021 06:23