ŽivotDalmatinci u prednosti

Život na obali mogao bi vas spasiti od teških bolesti: istraživanje otkriva što je 'sigurna zona' i kako iskoristiti blagodat koju brojni nemaju, požurite već danas

Piše J. V.
2. listopad 2019. - 12:45

Svi koji žive u blizini mora znaju da je način života na obali mnogo više od navike, a i puke ljetne "obaveze" da kroz njihovu kuću prođu baš svi rođaci s kontinenta.

Prema moru se orijentiramo, oko mora planiramo ljeto, a pokazala su posljednja istraživanja i da je takav osjećaj itekako "opravdan". More bi, naime, moglo imati mnogo veći utjecaj na mentalno zdravlje pojedinaca nego što se dosad mislilo, prenosi Metro News.

Drugim riječima, "prvi red do mora" i slične fraze koje prodaju kuće i apartmane utemeljene su. Studija provedena na 25.963 ispitanika pokazala je da su oni koji stanuju na manje od kilometra udaljeni od obale, pokazuju čak 22% manje šanse da razviju simptome mentalnih poremećaja od onih koji žive dalje od mora, 50 kilometara i više.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ??Greek Beaches?? (@greekbeaches) on

Čak i oni u siromašnim kućanstvima čiji je mjesečni budžet vrlo skroman 40% su manje skloni oboljeti od mentalnih poremećaja u usporedbi s onima koji žive podjednakim životnim stilom, ali dublje u unutrašnjosti.

Znanstvenici sa Sveučilišta Exeter gdje je studija provedena kažu da rezultati idu u prilog teoriji kako plave površine (poput zelenih, ali uz more) mogu poboljšati stanje pojedinca.

"Naše istraživanje po prvi put sugerira da ljudi u siromašnijim kućanstvima koji žive blizu obale imaju manje simptoma mentalnih poremećaja", objašnjava Jo Garrett, liječnica koja je predvodila istraživačku ekipu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Otok Vis / Island of Vis (@otok_vis) on

"Kad je u pitanju mentalno zdravlje, ova "sigurna" zona mogla bi imati ključnu ulogu u pokušaju izjednačavanja kvalitete života između bogatih i siromašnih", zaključuje.

Važno je napomenuti ipak kako su uzroci mentalnih problema kompleksni. Iako rezultati sugeriraju upravo to, oni koji pate od težih oboljenja neće magično ozdraviti preseljenjem na obalu. Potrebna im je liječnička pomoć i profesionalna terapija.

No onima koji žive uz obalu, more bi moglo poslužiti kao "alat" za relaksaciju. I sam pogled u plavetnilo, sugerirala su brojna istraživanja, može biti blago terapeutski. Iskoristite to danas, zaboravite barem na pola sata na probleme koji vas more.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Otok Vis / Island of Vis (@otok_vis) on

#ISTRAžIVANJE# MORE#MENTALNE BOLESTI# PLAVA ZONA# SIGURNA ZONA