StoryEditorOCM
ŽivotDOBAR PROVOD

Želite da vam na Dan žena bude lijepo, ali drugačije nego inače? Naša novinarka ima super prijedloge za izlazak

7. ožujka 2023. - 09:00

Otkad je Osmi mart postao "osmi ožujak", a Valentinovo bacilo u debelu sjenu Dan žena, oni koji su ga izvukli iz ropotarnice su - trgovci. U susret Danu žena osmog ožujka organiziraju se, naime, posebni jelovnici u restoranima, putovanja su na akciji kao i kozmetika, knjige... Čak i wellness-programi, kao da je Dan žena nekakav fensi-praznik za dokone sponzoruše.

Što nam se, dakle, nudi za Dan žena?

ČOLA U ZADRU

Nekoliko dana nakon osmog ožujka, točnije 11. ožujka u Zadru je koncert Zdravka Čolića. Iako je riječ o zvijezdi bivše Juge za kojom su uzdisale i naše majke, Čola - bolje rečeno, njegov menadžment - se vješto prilagodio aktualnoj potrošačkoj vibri, te pozvao dame na koncert povodom Dana žena. Okej, zašto ne?

image

Zdravko Čolić

Promo/

HUMANITARNA REVIJA U RADISSONU

Istog datuma tempirana je i humanitarna gala-priredba u hotelu Radisson u Splitu naziva "Snaga ljepote". Izlagat će modne dizajnerice s A-liste - Ukrajine, pjevat će Ana Opačak i ukrajinska pop-zvijezda Katia Bobova, a izložbu likovnih radova upriličit će Ana Marija Botteri-Dini. Prihod ide za pomoć ukrajinskim udovicama s troje i više djece. Svaka je humanitarna inicijativa lijepa, čak i kad je upakirana u celofan. Prošlo je vrijeme kad su se slavile plave kute, no u ljudima je ostalo srce.

image
Angela Weiss/Afp

RESTORANSKI ĐIR

Restorani, pak, nisu samo fensi-kategorija, to su mali obrtnici koji se također bore za život, ima čak i onih koji rade cijele, gluhe splitske zime. Jedan od takvih koji su otvoreni cijele zime, a za Osmi mart su ponudili odličan prigodni jelovnik s glazbom uživo je trattoria Tinel na Šperunu. Za 25 eura ponuđen je ukusan jelovnik u koji je uključeno čak i jedno piće te aperitiv (da, oboje), kao i glazba uživo.

Restoran Dolis na Poljudu nudi prigodni jelovnik (bez pića) za 32 eura po osobi, također uz živu svirku, dok Bajamonti na Prokurativama najavljuje plesnu tango-feštu! Za Dan žena u prostoru gostuju profesionalni plesači, u spektaklu mogu guštat oni koji rezerviraju stol uz obveznu konzumaciju a ponuđena su tri prigodničarska jelovnika po cijenama od 30 do 35 eura, bez pića.

PRAZNIK UZ KNJIGU

Ukoliko niste ni od spize, ni od muzike, kupite sebi, drage žene - pa čak i vi, dame - dobru knjigu. Nedavno smo u Slobodnoj objavili listu preporuka, dopunimo je najnovijom iz V.B.Z.-a, naziva "Ustanova". U tom distopijskom romanu prepoznat će se poglavito one starije od pedeset (watch me), namah će vam se učiniti da čak i mi u Hrvatskoj živimo u humanom društvu. Odličan naslov, izbija iz cipela (štikli i radničkih cokula, kako vam drago).

image
Sam Edwards/caia Image/science P/Science Photo Library Via Afp

ŽENSKI TULUM

Jedan od prijedloga je i - tulum s frendicama. Nema ništa ljekovitije za sve boljke, od napornih šefova do periklimakteričnih tegoba, od boce dobrog vina, bruschetta i cheesecakea u društvu dragih prijateljica koje vas razumiju. Vino neka bude prigodno crveno ili barem rose, važno je da ga ima dovoljno. Fešte za Osmi mart, naime, ne pohodi Isus, tu ne računajte na njegova čuda, oslonite se u slučaju krize radije na Glovo ili Wolt.

NOĆNI MARŠ!

Bezbroj je načina kako sebi ugoditi, ali jedan od prijedloga kako ojačati žensko zajedništvo i solidarnost je i Noćni marš za Dan žena u Splitu. Počinje u 18.30 sati na Trgu Gaje Bulata, zove se "Žene, život, sloboda!", prilika je to da zbijemo redove i pokažemo da bez žena - nema života, ali ne u smislu stroge reproduktivne uloge, dakako. Sve marš na marš!

Poslije možete otići i na piće, naravno.

Malo tko sjeća se proslava Dana žena - kolokvijalno, Osmog marta - u "doba mraka". U bivšoj Jugoslaviji radnice u plavim kutama toga su dana bile slobodne ili se radilo skraćeno, škveranke bi išle na marendu "u Vicka" (radnički restoran Brodosplita, nazvan po narodnom heroju NOB-a Vicku Krstuloviću), a prethodno bi ih muške kolege i direktori darivali garifulima. Bio je to dan za radnice, ali i sve žene i majke, kao da je u istom paketu i Majčin dan.

Ispred Prime Grad, tada najjače robne kuće u Splitu (kakav crni Mall, kakav City, Prima je bila preteča čak i Koteksa) tih sedamdesetih godina na jutro Osmog marta bilo je više cvijeća nego u San Remu! Ljubičice su se prodavale za pet dinara, opojni miris obavijao je cijelu Marmontovu, štandovi su se kupili tek u poslijepodnevnim satima, kad bi cvijeće već povenulo (ako se ne bi prodalo).

Takve su bile užance nekad. Marenda, gariful u džep plave kute, i kitica ljubičica majci-radnici od najmlađe kćeri. Prve fotografije u boji na kojima su naše, danas ostarjele majke, mlade i sretne, pune planova za budućnost. Žele raditi više i bolje, vesele se što će dobiti K-15 za ljetovanje, što će radničkim autobusom ići u Trst kupiti nove rebatinke, prvu barbie-lutku za kćer koja im je za Osmi mart od svog džeparca kupila ljubičice.

Mnoge od tih majki sa prvih fotografija u boji više nisu među živima. A ni Osmi mart nije što je bio.

Štoviše, mnogi ne razumiju koncept radničkog praznika kojim se obilježava krvava borba radnica s početka 20. stoljeća - najprije u Americi, pa u ostatku svijeta - za bolji položaj u društvu, veću ravnopravnost, pristojne plaće. Ta borba zapravo traje i dandanas.

Unatoč tome, mnogi koji Dan žena komercijalno eksploatiraju ženama se obraćaju kao "damama", što se ne uklapa u koncept.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2023 09:02