StoryEditor
ŽivotBotox i fileri

Zbog ‘Zoom komunikacije‘ porastao broj estetskih zahvata? Domaći stručnjaci se ne slažu s teorijom, ali donose neke zanimljive podatke o korekcijama

27. srpnja 2020. - 12:40
Shutterstock

Zbog epidemije koronavirusa posljednjih smo mjeseci veći dio dana bili zatočeni u četiri zida i komunicirali smo poslovno i privatno uglavnom preko računala. Britanski Guardian ovih je dana objavio zanimljiv podatak da je u tih nekoliko mjeseci došlo do globalnog porasta potražnje za kozmetičkim zahvatima, a kao razlog tome navodi se višesatno zumiranje vlastitog lica, pri čemu smo mogli primijetiti brojne sitne ili krupnije nedostatke koje bi možda trebalo popraviti.

Bidisha, poznata voditeljica, kritičarka i novinarka, ustvrdila je da se ljudi očito žure na lifting, a ona im nudi bolju ideju.
Prisjetila se da joj je jednom modni fotograf rekao da "nitko ne izgleda dobro dok sjedi." To ju je tada pogađalo i činilo joj se čudnim, ali u ovoj "Zoom eri" svi smo u situaciji da se zabrinuto naginjemo prema ekranima poput mačke koja zaviruje u zdjelu s hranom. A lice koje nas gleda na mreži zaista nije lijepo.

Ogromni zubi, iscrpljeni obrazi i bezlične i izbuljene oči, isturene brade, izduženi nosovi, spuštena ramena, obješene dojke, mesnate ruke... kao likovi spremni za neke paranormalne aktivnosti. Kao rezultat toga što smo se svi vidjeli u neumoljivom sivom ribljem oku leće laptopa, došlo je do globalnog porasta zahtjeva za kozmetičkim zahvatima.

Mogli bismo kupiti malo reflektirajućeg praha, bolju kameru, profesionalno svjetlo i od onoga što vidimo kreativno oblikovati i napraviti neke groteskne maske od papira na kojima možemo ukloniti vrećice ispod očiju, izravnati bore na vratu ili skratiti izduženu bradu.

– S obzirom na to da svi živimo izvan uobičajenog načina života i da će Zoom i rad kod kuće najvjerojatnije postati dugoročna norma, predlažem da se s tim pomirimo. Umjesto da se borimo za održavanje tradicionalnih standarda ljepote – oštra struktura kostiju, pune usne, velike oči, uredne obrve, blistava koža – jednostavno bismo trebali smanjiti sve izbočine prije nego što ih zločeste leće ribljeg oka na fotoaparatu detektiraju i iskrive. Da. Odrežite uši, skratite zube, izgladite nosove... Trebali bismo se preoblikovati u besprijekorne likove različitih boja, poput snooker loptica, i tako se apsorbirati u matricu – poručuje Bidisha.

A što kažu naši stručnjaci?

– Točno je da je broj zahvata i postupaka u estetskoj kirurgiji u stalnom porastu, no ne bih se složio s tvrdnjom da je razlog tome "Zoom komunikacija". Ovo mi se čini kao jedan novinarkin simpatičan kut gledanja. Što se tiče vrsta operacija, ni tu nema promjena, korekcije nosa i grudi te liposukcija i dalje su najčešći zahvati. Najveći rast bilježe nekirurške metode pomlađivanja lica, botox i fileri – otkrio nam je doc. dr. sc. Ivo Džepina, specijalist plastične kirurgije iz Poliklinike za plastičnu i estetsku kirurgiju, ORL i maksilofacijalnu kirurgiju iz Zagreba.

– U našoj zemlji internetske konferencije tipa Zooma nemaju utjecaja na porast broja estetskih kirurških postupaka na licu. Primjenom Zoom sustava sudionici odmah nakon uključivanja u konferenciju isključe sliku budući da su u kući i ne žele da se na ekranu vidi okolina ili prešetavanje djece i članova obitelji. Neki se čak nalaze i u automobilu, tako da svi koriste samo ton.
U ovoj situaciji s pandemijom koronavirusa ukupno je smanjen broj estetskih postupaka, pogotovo kirurških. Broj neinvazivnih postupaka smanjen je budući da se, u skladu epidemiološkim mjerama, mora primati isključivo po jedan pacijent, a između pacijenata mora biti razmak od 20 minuta. Interes za primjenu botoxa, mezoterapije i hijaluronskih filera je i nešto veći budući da pacijenti to rade i kod kuće – kaže doc. dr. sc. Sanda Stanec, specijalistica plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije u Poliklinici Edumed.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. prosinac 2020 15:33