StoryEditor
ŽivotU ČEMU JE KVAKA

Zašto su svi godinama "razapinjali" Kolindu zbog trepavica, debljanja, haljina? Milanovićev trbuh, ružne cipele i žute zube nitko ne analizira

Piše Saša Jadrijević Tomas
17. siječnja 2020. - 15:25
Goran Mehkek/Hanza Media

Je li komentiranje odijevanja i make-upa na Fejsu i u medijima uskoro bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović prešlo granicu dobrog ukusa?

Em hoda ovako, em je mršava, em debela, em se loše opiturala, em je izabrala krivu nijansu ruža...

Vrlo često je zločesto komentiraju žene; uopće se ne osvrću na njezine brojne političke promašaje, nego je njihov glavni predmet interesa dužina i kvaliteta trepavica ili umetaka u kosi predsjednice.

Pritom ne biraju riječi. Lišo nije prošla ni bivša ministrica Gabrijela Žalac, ali ni Vesna Pusić, Anka Mrak Taritaš, a na meti groznih uvreda koje iz pristojnosti nećemo citirati je i glumica, scenaristica i aktivistica Jelena Veljača.

image

 

A što je s muškarcima? Ako ćemo ići navedenom logikom komentiranja političarki, onda evo malo istine i karikiranja u vezi muškaraca: izabrani predsjednik Zoran Milanović je dobio podbradak, trbuh i ima ružne cipele, a mogao bi i izbijeliti zube i prekriti sijede.

Premijeru Andreju Plenkoviću je jedno vrijeme “pucala” košulja, a trebao bi izabrati i malo bolji okvir naočala.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je, uz to što je nepristojan, povremeno “raščerupan”, neobrijan... Je li tko o tome pisao? Slabo i nikako.

Pogledajte i naše druge muške političare: polovina su neugledni, skupa ali ružna odijela i kravate, kopaju nos, ne poznaju osnovni bonton... Je li tko o tome pisao i fejsao? Nije.

A možda i ne treba. A ako će se već pisati onda bi trebalo isti kriterij primijeniti i na žene i na muškarce. No, jedini kriterij nečijeg (ne)uspjeha ne može i ne smije biti moda, frizura...

Građani Grabar-Kitarović nisu dali novi mandat jer očito smatraju da nije bila dobra predsjednica i naravno da treba pisati o njezinim nekonzistentnim izjavama, poput one da nije bilo jogurta u Jugoslaviji ili da je živjela iza željezne zavjese, međutim, nju su gledali isključivo kroz prizmu odijevanja, šminke, dakle njezine pojave, a postavljala su se ova pitanja: Koliko je puta obukla istu haljinu? Tko joj je napisao dijetu? Je li...?

Tko je bio našmrkan?

Odjeća šalje poruku i sasvim je u redu, kažu nam analitičari s kojima smo pričali, to povremeno komentirati, ali Kolindu su napadali kao ni jednog političara/političarku do sada. PR stručnjak i politički analitičar Krešimir Macan nam kaže:

- Treba gledati i jedno i drugo, ali pritom treba imati jednake kriterije. Ako govorimo o politici i rezultatima, mjerimo istim metrom. Ako je tema izgled, tada to treba biti u istoj mjeri bez obzira na spol, inače tu ima posla za pravobraniteljicu spolova.

Dakle, ako je muškarac zapušten, treba ga jednako kritički gledati ako se to radi i sa ženom, pa po potrebi pohvaliti i pokuditi. Ili nikoga po toj temi. Kolinda Grabar-Kitarović je bila izložena prekomjernom granatiranju kao žena, ali je dijelom i dala povoda.

No tada je na medijima da podvuku crtu dokle treba ići i da nastoje to uravnotežiti. Inače sami pridonose banaliziranju politike, što kasnije zdušno kritiziraju.

Ja sam i za pohvalu i kritiku, za sve istim metrom, bez obzira na spol - kaže nam Macan.

- Pokušajte samo neke od atributa, koje su mediji pripisivali Kolindi, pripisati na odgovarajući način Zoranu i odmah ćete reći pa to možda nije primjereno, ozbiljno itd.

Kad bude vrijedilo za oboje, složit ćemo se. Naravno, osobno se ne slažem s naslovima tipa je li netko bio našmrkan ili pijan ili ovakav ili onakav bez stvarnog temelja ili indicija, bez obzira o kojem se spolu radilo. To nam ne treba u javnom prostoru.

No trebaju li pripaziti, uzeti maramice ili paziti što konzumiraju ako su u nekom režimu, to svakako - zaključuje PR stručnjak Krešimir Macan.

Neva Tolle, borkinja za ženska prava, kaže nam:

- Nismo se puno odmaknuli od one skaradne izjave Ante Kovačevića upućene Vesni Pusić da žena nije za mudraca nego za madraca. Mislim da čak idemo i nagore što se tiče odnosa prema ženama u politici, više ih se gleda kao ukras nego mozak.

Pogledajte sve naše političarke, ima ih i lijepih i ovakvih i onakvih, a isključivo ih dio društva, pa i medija, procjenjuje na osnovu njihova izgleda. Bivšu predsjednicu treba gledati kroz prizmu onoga što je učinila ili bolje reći nije učinila, a ne kroz odjeću.

Arlovićeva prevelika odijela

Ona ima pravo izabrati frizuru koju želi, haljinu koju želi, make-up koji želi.

Žene se ne sluša što govore, nego kako izgledaju dok to govore. Kolindu su i, budimo pošteni, neki hvalili i govorili da je najljepša predsjednica, aludirajući da će zbog toga glasati za nju.

To je loš kriterij, jer izbori za predsjednika nisu natjecanje za miss, nego za osobu koja nas predstavlja u svijetu i koja po ustavu mora biti korektiv svakoj vlasti.

Dakle, ako ima i grbu, jedno oko i ružna je, to je sve nebitno ako je dobra predsjednica i ambasadorica naše zemlje u svijetu.

Najvažniji kriterij treba biti sposobnost. Primjerice, nisam nigdje pročitala za Matu Arlovića da je visok 162 centimetra, a nosi prevelika odjela. Dakle, mediji poklanjaju pažnju onome što govori a ne kako izgleda.

image
Tomislav Krišto/Hanza Media

Tako bi trebalo i sa ženama. Naravno, i izgled i oblačenje su važni za političare, posebno one na visokim funkcijama, ali onda bi u kritiziranju morali imati mjeru i kritike upućivati neovisno o spolu - kaže Tole, navodeći da hrvatsko društvo nije, nažalost, spremno prihvatiti i pohvaliti sposobne žene.

- U brojnim drugim primjerima imali smo žene koje su imale fantastične uspjehe i projekte i koje su imale što reći.

Ali kada se u društvu pojavi sposobna, pametna i elokventna žena, onda vidite i komentare u stilu što želi ta ‘nedojebana baba’, što nije za špaherom, kako ju je muž pustio i slično.

Dio hrvatskih građana, pod tim mislim i žena i muškaraca, ne mogu podnijeti da im šefica bude žena, to je predodređeno za muškarce i ženu diskvalificirira to što je žena - kaže nam Tolle, dok aktivistica Sanja Sarnavka kaže da je Kolinda Grabar-Kitarović i sama dijelom potencirala komentiranje svog izgleda i odijevanja, primjerice poput “umjetnih trepavica od pola metra”.

No, Sarnavka dodaje da bi se mediji i Fejs komentatori više trebali držati analiziranja političkih poruka političara, a manje njihove odjeće i izgleda. 

'Moda šalje poruku'

Jelena Veljača, glumica, scenaristica i poznata aktivistica za ženska prava, kaže:

- Apsolutno se slažem da je svako propitivanje vrijednosti političarki ili političara kroz prizmu ili kritiku fizičkog izgleda u potpunosti nepotrebno u javnom prostoru.

Mogu donekle razumjeti interes za stil istaknutih predstavnika političkog establišmenta, bilo žena, bilo muškaraca, i bilo bi licemjerno praviti se da moda nije način izražavanja osobnosti i slanja poruka.

Ali to svakako nije primarni sadržaj oko kojeg se treba voditi rasprava kad je u pitanju bilo koja žena na istaknutoj političkoj poziciji.

#KOLINDA GRABAR KITAROVIć#ZORAN MILANOVIć

Izdvojeno