StoryEditorOCM
Živottajne začeća

Zablude i činjenice o spolu djece, znanstvenici objašnjavaju zašto neke žene rađaju samo djevojčice, a druge dječake

Piše mozaik sd
25. svibnja 2023. - 11:05
Spol novorođenog djeteta još je uvijek pun nepoznanica, zašto neke obitelji imaju samo djevojčice, a druge samo dječakeShutterstock

Fenomen rođenja još uvijek je pun nepoznanica i praznovjerja. Razmatraju se načini kako začeti žensku ili mušku djecu i pokušava se dokučiti zašto neke obitelji imaju samo djevojčice, a druge samo dječake.

I u tim pitanjima, kao i u mnogim drugima, najbolje se okrenuti znanosti.

Znanstvenici zasad nisu pronašli dokaze koji podupiru tvrdnju da geni naše obitelji mogu utjecati na to hoćemo li imati djecu samo jednog spola. Spol djeteta ovisi o ocu. Neki spermatozoidi nose X kromosome za djevojčice, a drugi Y kromosome za dječake. Dok žena nosi 2 X kromosoma, spol novorođenčeta ovisi o tome ulazi li spermatozoid X ili Y u žensku jajnu stanicu.

Znanstvenici su pronašli faktore koji bi mogli utjecati na spol. Dokazano je da će nakon stresnih vremena, poput prirodnih katastrofa ili pandemije, biti više novorođenih djevojčica. To bi moglo biti zbog stresa kojem su bile izložene buduće majke.

image

Neki spermatozoidi nose X kromosome za djevojčice, a drugi Y kromosome za dječake i oni odlučuju spol djeteta

AFP

Dokazano je i da smanjivanje soli i konzumiranje puno mliječnih proizvoda kod muškaraca može povećati šanse za dobivanje djevojčice, dok će majke čija je prehrana puna hrane bogate natrijem i kalijem vjerojatnije roditi dječake.

Obitelji koje imaju puno djece istog spola mogu se statistički objasniti. Svako dijete ima 50 posto šanse da bude dječak ili djevojčica. Tako, na primjer, za troje djece šansa da su sva djeca muškog spola iznosi: 0,5 X 0,5 X 0,5 = 0,125, ili 12,5 posto, piše miss7.

Dakle, hoće li novorođenče biti ženskog ili muškog spola i znanstvenike još uvijek ostavlja bez valjanih dokaza.

image

Dokazano je da konzumiranje puno mliječnih proizvoda kod muškaraca može povećati šanse za dobivanje djevojčice (ilustracija)

AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 12:15