StoryEditor
Životoštro prema neplatišama

Vlade Divac duguje Srbiji šest milijuna eura poreza - na red dolaze i tajkuni te estradne zvijezde

Piše PSD.
8. lipnja 2013. - 11:53
Posljednji je trenutak da se u Srbiji provedu ozbiljne promjene kako se uskoro ne bi suočila s bankrotom - upozorio je Nebojša Atanacković, predsjednik Unije poslodavaca Srbije. Ovaj gospodarstvenik kaže kako će Srbija morati prihvatiti neke preporuke Međunarodnog monetarnog fonda i kreditora kako bi izbjegla financijski krah. On je ocjenio da kriza u Srbiji traje već više godina, da se troši nezarađeno i posuđeno, te da će uskoro doći vrijeme kada država neće imati više od koga posuditi.

Državni vrh je gotovo u svakodnevnom zasjedanju, ali još nije dogovoren način izlaska iz krize i izbjegavanje bankrota države. Atanacković najavljuje da će se problemima gospodarstva i krizom pozabaviti i Socijalno-ekonomski savjet.

- Već iz nekih nagovještaja vidi se šta se zbilja mora poduzeti - velike razlike u plaćama, koje su najčešće nezaslužene, moraju se smanjiti. Nedopustivo je da za nekih 30 posto veće plaće imaju oni koji se financiraju iz državnog proračuna, ili oni koji rade u javnim poduzećima, nego što su plaće u privredi. To nigdje ne postoji - kaže Atanacković.

Premijer Ivica Dačić ukazao je da je Srbija u problemu i zbog toga što je država dozvoljavala godinama da neki ljudi budu iznad zakona i ne plaćaju porez. Zbog toga je, kako je rekao, najavio uvođenje “nulte tolerancije” za one koji godinama ne plaćaju porez i u tom kontekstu naveo primjer bivšeg proslavljenog košarkaša Vlade Divca, danas gospodarstvenika i predsjednika Olimpijskog komiteta Srbije.

Premijer je pri tome izjavio kako Divac državi duguje šest milijuna eura za porez i najavio pljenidbu njegove imovine ako u skoro vrijeme ne plati dug državi. Dačić je Divca posebno spomenuo, iako ima sličnih njemu koji duguju i više milijuna eura od Divca, zbog toga što je Divac nedavno javno izjavio kako “nema vremena i ne želi plaćati porez državi Srbiji”. Izgovorio je to zbog nekih poteza državnih organa prema njemu, ali je, izgleda, veći problem u tome što je njegova “Laruci voda, voda” u financijskim problemima i što njegovi radnici već više mjeseci ne primaju plaću.

- Može gospodin Divac kazati šta god želi. Može kazati da neće ili da ne želi plaćati porez, ali država to neće dozvoliti. Ako on ne želi, evo ja se želim baviti naplatom poreza. I njegovih i svih drugih koji državi duguju milijune eura - kaže premijer Dačić, najavljujući pljenidbe imovine, ne samo Divca, već i svih ostalih dužnika.

Prvi na red će doći srpski tajkuni, a onda i estradne zvijezde, koje u tabloidima svakodnevno pokazuju svoje vile, bazene i luksuzne osobne automobile i ne plaćaju porez, ili dobijaju novac na ruke za svoje nastupe, bilo u Srbiji ili u inozemstvu.

J. P.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2022 09:58