StoryEditorOCM
KošarkaŠTO MAJKA DRAŽENA PETROVIĆA KAŽE O DOKUMENTARCU O PRIJATELJSTVU NJENA SINA I VLADE DIVCA I O SVOM SUSRETU SA SRPSKIM KOŠARKAŠEM

Biserka Petrović: Film me je duboko potresao, Divčeva patnja i kajanje su iskreni, prepoznala bih glumu!

Piše PSD.
13. ožujka 2011. - 18:12
Dokumentarni film “Nekoć braća” koji opisuje složeni prijateljski odnosdva velika košarkaša reprezentacije bivše Jugoslavije, pokojnog DraženaPetrovića i Vlade Divca uzburkao je mnoge duhove nakon prikazivanja nafestivalu Dokumentarnog filma ZagrebDoxu. Nakon što se Divac pojavio uZagrebu na promociji filma koji je snimio američki ESPN, a javnostpogledala film rasplamsale su se polemike o jačini prijateljstva izmeđuDivca i Petrovića, odnosu koji je zahladio nakon što je na Svjetskomprvenstvu u Argentini 1990. godine na kojem je nastupala tadašnjaJugoslavija srpski košarkaš bacio hrvatsku zastavu koju je uzeo jednomod navijača.

U javnosti su istupili drugi hrvatski košarkaši Draženoviprijatelji, prije svega Franjo Arapović i Stojko Vranković koji ističukako nije Dražen bio baš toliki prijatelj s Divcem kao što bi ga seželjelo prikazati u javnosti.Majka pokojnog Dražena, Biserka, prisjetila se tog vremena iprogovorila o odnosu Divca i svog sina, za koji potvrđuje kako je bioprijateljski.
- Svatko ima pravo na svoje mišljenje, poštujem tamišljenja. Je li Dražen s nekim u to vrijeme bio i veći prijatelj teškoje procijeniti, ali realnost je da su Dražen i Divac bili prva dvaeuropska igrača u NBA ligi s ovih prostora. Iste su sezone otišli u NBAligu. Divac nije mogao dozvoliti da Dražen ode prvi pa je otišao dvamjeseca prije (smijeh). Stoga je uskoro i Dražen preko noći napustiomadridski Real jer je već ranije bio draftiran - našalila se za početakBiserka, te otkrila kao se prijateljstvo razvilo.

- Divac je od početka igrao, dok Draženu u Portlandu nisu davalipriliku. Bilo je to teško vrijeme za Dražena i tada mu je Divacpomagao, bodrio ga, često zvao, bio mu podrška. Isticao je često kakoje nevjerojatno da najbolji igrač Europe ne može igrati - istaknula jeBiserka koja je kaže i sama prisustvovala nekim njihovim razgovorima.

Dražen je potom tražio od svog agenta da ga oslobodi okovaPortlanda čak i pod cijenu da se vrati u Europu. Uslijedio je potomincident sa zastavom, počeo je rat i odnos se zakomplicirao, a Draženje preselio u New Jersey Netse.
- Ne mogu reći u kakvim su tada bili odnosima, ne kaže majci sin uvijeksve. Možda je više o tome govorio nekom drugom. Dražen je tako ponekadznao napraviti, kao da nije želio druge opterećivati. Samo bi mi kadabih ga pitala o Divcu i što je s njim rekao: “Ništa”. Sve bi saslušaošto bi mu imali reći, ali je na koncu odluka bila samo njegova. Svakoprijateljstvo pa tako i ovo ima različite faze. Sjećam se iz tograzdoblja jedne utakmice u New Jerseyju kada su se njih dvojica samopozdravili kimanjem glava - prisjetila se Biserka.

Dražen je tada bio veliki borac za priznanje Hrvatske izaustavljanje rata u Lijepoj našoj, sjetimo se samo kako se tada boriosa Vrankovićem i štrajkao ispred zgrade Ujedinjenih naroda. To su bilestvari koje su ga u jeku rata i nakon incidenta u Argentini udaljile odDivca.
- Jednom su Dražena na utakmici u Chicagu predstavili kao Jugoslavena,na što je on prosvjedovao i istaknuo kako je Hrvat. Zamolila sam gatada da pusti to, rekla mu da nema veze, da ljudi griješe, a on mi jeporučio: “Neka se zna!”. Kada sam mu rekla da ga mogu ubiti zbogprosvjeda pred zgradom UN-a rekao je: “Neka, ovo je istina.”

Nakon Draženove smrti Biserka je prvi put Divca ugledala uLjubljani 2005. godine na oproštaju od košarke Jurija Zdovca. Bio je toemotivan susret.
- Kada me je vidio Divac je doletio s drugog krajadvorane, zagrlio supruga i mene jako čvrsto i nije progovorio niriječi. osjetila sam na njemu da pati.

Kasnije je kaže Biserka Divac prilikom dolaska u Zagreb posjetio iDraženov grob, a novi susret i razgovor uslijedio je na prikazivanjufilma na ZagrebDoxu.
- Mislim da je Divca svo ovo vrijeme ta priča ozastavi progonila, To ga je mučilo, zbog toga je patio i na jedan načinse zbog toga ispričao - rekla je Biserka. Sin Aleksandar i ona dali supristanak za snimanje filma za koji se Divac odrekao bilo kakvoghonorara u dobrotvorne svrhe.

Priče da je došlo do zahlađenja odnosa i zbog toga što je Divac nagazio Dražena na jednoj utakmici nije htjela komentirati.
-U to ne bih željela ulaziti. Sve je moguće, ali ne vjerujem da je tobilo namjerno. za ono što se među njima dogodilo Dražen je sigurno imaosvoje razloge. 

Po Draženovoj majci Amerikanci nisu promašili s filmom o prijateljskom odnosu Dražena i Divca.
-Mnogi su plakali na film, a i ja sam se priznajem jedva digla sastolca. Mislim da je film na koncu ipak realno prikazuje sve što sedogađalo, ali uzmimo u obzir da su ga radili Amerikanci te su oni ibirali goste. Zaista ne znam jesu li kontaktirali Stojka. Pričajući sDivcem nisam ga direktno pitala o svemu što se među njima dogodilo, aliosjetila sam da sada može lakše spavati, da se kajao. Prepoznala bih daje to gluma. Jednom je kardinal Kuharić rekao da onaj tko opraštanajviše dobija. Što bi sada bilo u odnosima Dražena i Divca da se nijedogodila tragedija to je pak druga priča. Kako bi Dražen reagirao neznam.


FRANE VULAS
NINA ĐURĐEVIĆ / CROPIXAmerikanci su htjeli raditi film o Draženu

Amerikanci su htjeli napraviti i korak više od dokumentranog filma kojeg je otkupio RTL.
- Imali su namjeru napraviti i igrani film o Draženovom životu, ali su procijenili da je možda ipak još za to prerano. Dražen još živi u svima nama - istaknula je Biserka.

Žao joj što nije bilo Gorana

Biserki je najviše žao što na promociji filma nije bilo Gorana Ivaniševića koji kaže tada nije bio u Zagrebu.
- Ivanišević je napravio toliko toga za Dražena. kada je osvojio Wimbledon pronio je njegov dres cijelim svijetom. Bili smo s Goranom i na pozornici na splitskoj Rivi kada su ga navijači dočekali. Nikada neću zaboraviti kada je bacao svu odjeću u publiku, pa okupljenima rekao kako će im baciti sve, ali da Draženov sveti dres ne da!Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 16:29