StoryEditorOCM
ŽivotTEATAR JE PLAKAO

Ulaznice za koncerte u Spaladiumu bile su rasprodane u sat i pol vremena, a njegov posljednji nastup bio je humanitarni koncert za Županijsku ligu protiv raka

29. srpnja 2018. - 12:38
hnk_koncert14-151017ggg

U gradu u kojem se ništa važno sakriti ne može, vijest o Oliverovoj bolesti proširila se krajem kolovoza lanjske godine. Kuloari su tada počeli pričati kako je ljubimac Splita, jedan od simbola grada teško bolestan, te da je u pitanju vrlo opasni rak pluća.

Oliver nije skrivao kako ima zdravstvenih problema, no teški oblik karcinoma pluća nije spominjao. Iskreno je potvrdio kako je u procesu pretraga, i da problem leži u pronađenom tumorskom tkivu. Potvrdio je i kako se upravo razmatra kojim će se metodama liječiti, te da bolest nije uzrokovana pušenjem, već starošću.

Nakon toga je uslijedila njegova života skalinada, izmjenjivanje dobrih i loših dana, zdravstvena poboljšanja i pogoršanja, odlasci na tretmane, jaka, srčana bitka za život, praćena nevjerojatnom podrškom ljudi, od najbližih, do onih za koje je pjevao.

Umro je Oliver

Evo što je kozmički Dalmatinac govorio o svom siromašnom djetinjstvu na Korčuli, obitelji i zašto nikada nije htio otići iz Splita

Otišao je čovjek koji nam je osvajao srca svojim Galebom, Malinkolijom, Skalinadom...: iza Olivera su ostala čak 23 albuma, punio je najpoznatije svjetske dvorane i osvojio osam Porina

Opara: Split i Dalmacija ostali su bez svog najomiljenijeg tumača svega onoga što mi jesmo

Masa naroda, pripadnika svih generacija, koje je svojim notima i versima dirao direktno u srce. Bolest ga nije spriječila u glazbenim planovima. Oliver nije želio odustati od ranije dogovorenih koncerata diljem svoje zemlje, isplaniranih kroz turneju kojom je želio proslaviti 70 godina života.

Bolest je ipak bila jača, Oliverovih 70 proslavljeno je u Zagrebu, trosatnim spektaklom u prepunoj Areni, praćenoj nevjerojatnim nabojem publike. Uoči koncerta je rekao kako ima tremu, te da mu srce jače kuca, a onda je izašao na binu i oduševio one koji su zbog njega dupkom ispunili veliki zagrebački prostor.

 

Čekao ga je potom njegov Split, njegovi ljudi, njegova Dalmacija. Tu je trebao održati dva koncerta, zbog kojih je pod Marjanom zavladao stampedo. Svi su željeli doći do ulaznice za spektakl, nazočiti Oliverovom životnom glazbenom opusu, pokazati mu kako su s njim i u teškoj situaciji, dati mu podršku, pružiti ljubav.

Ulaznice za prvi koncert su bile rasprodane za sat i pol vremena, dostojno vijesti za pamćenje. Ista je atmosfera pratila i bitku za kartama za njegov drugi najavljeni prosinački nastup u splitskom Spaladiumu. No nije do nje stigao, podmarjanski nastupi su morali biti otkazani do iščekivanja boljih dana, do završetka liječenja.

Oliver se kasnije na scenu ipak popeo u splitskom HNK, u humanitarnom koncert 'Vjeruj u ljubav' koji je organizirala Županijska liga za borbu protiv rakaLigu protiv raka. Kada je na bini skinuo kapu i pokazao ćelavu glavu, rezultat brojnih kemoterapija, teatar je plakao. Oliver je uvijek bio i ostao jedan od njih, čovjek iz naroda. A narod to zna i prepoznati i cijeniti.

Otišla je legenda. Kako je netko prokomentirao, penje se skalinadom put neba. Nama je ostavio dar, predivne pjesme o životu, ljubavi, vjeri, nadi, rođenjima, putovanjima, sreći, tuzi, ljudima, malom čovjeku, velikom srcu… Ali uvijek, uvijek i uvijek prožete samo i jedino ljubavlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 02:47