StoryEditorOCM
Životputovanje iz fotelje

U izolaciji ste? To je pravo vrijeme da krenete na put oko svijeta, odete u muzej, naučite strani jezik ili, zašto ne - tverkate?

19. ožujka 2020. - 20:20

O.K., vrijeme je da se pokrenemo, nema boljeg trenutka od ovoga u korona-izolaciji.

Nema ležanja, nabijanja kilograma, očajavanja kao da je cijeli svijet stao, čekanja da napast ode svojim putem. Dižimo se i ravno u kućnu teretanu, u pravcu tečajeva sambe, rumbe, valcera.

Postanimo đaci, naučimo ono što smo propustili kroz besplatne tečajeve engleskog ili nekih drugih jezika. Napravite novi kolač, naučite bojiti uskrsna jaja, usavršite šminku, pročitajte knjigu. Jer, ako nam je korona donijela limune, vratimo joj tako da od njih napravimo slatku limunadu.

Upravo nju mi vam pomažemo napraviti: od stotina tisuća tutorijala i tečajeva odabrali smo neke vrlo zanimljive. Vaše je da uključite računalo, upišete u tražilicu navedene adrese i krenete.

S hashtagom #Ostajemdoma uistinu ostanimo doma, a istodobno krenimo svijetom.

A da biste ga bolje razumjeli, idemo odmah na brzinski online tečaj jezika. Na ovoj adresi, nudi se mnoštvo besplatnih lekcija za početnike s osnovnim vokabularom., a što je najbolje, 50languages, dostupan je na više od 50 jezika i približno 2500 jezičnih kombinacija.

image
Bay Ismoyo/AFP

Skoknite do Harvarda

Nakon doze edukacije slijedi glavno dnevno pitanje: što danas skuhati? Imamo rješenje, vodimo vas na slijedeću adresu. Toliko ih je da bi i nekoliko godina mogli ostati u izolaciji, a svaki dan degustirati nešto novo.

Tako vam se ide vani. A vani se ne može. Tko kaže da ne može, Google je čudo, njegove web-kamere će vas odvesti svugdje, na ulice gradova, na daleke otoke. Ili u vatikanske dvore ako prstom kliknete na ovaj link.

Možete skoknuti i do Harvarda, na neki od besplatnih tečajeva, na stranici na kojoj vas pozdravljaju riječima: "Unaprijedite svoju karijeru. Slijedite svoju strast. Nastavite učiti."

O.K., nastavimo učiti, na raspolaganju su 134 tečaja, uz one koje treba platiti i podosta njih besplatnih. Traju od četiri do petnaestak tjedana, provode se na engleskom jeziku, imaju mentora koji će vas voditi, a kada ih prođete, čeka vas i certifikat. A što možete naučiti? Nema čega nema, od života povijesnih ličnosti do proučavanja islama.

Prvi dan edukacije završit ćemo kulturom. Vodimo vas u The Metropolitan Operu, online dostupnu na stranici koja je lijepu glazbu u vrijeme korone dovela u domove ljubitelja finih umjetnosti.

Nightly Met Opera Streams svake večeri donosi jednu od opernih predstava iz HD kolekcije zadnjih 14 godina. Odgledali smo "Carmen", i bilo je to iznimno iskustvo, a radujemo se i novima. Po zacrtanom rasporedu čekaju nas 18. ožujka "Il Trovatore", 19. Verdijeva "La Traviata", a onda po rasporedu Donizettijeve "La Fille du Régiment" i "Lucia di Lammermoor" te "Evgenij Onjegin" Čajkovskog. Preporučujemo.

image
Angela Weiss /AFP

Gitara? Harmonika?...

Idemo dalje u nove akcije, recimo na tečaj učenja gitare, s profesorom Andyjem, koji korak po korak kroz deset dana na YouTube kanalu  donosi brzi besplatni tečaj za početnike. Gotovo četiri tisuće komentara i odlične kritike navode da smo u odličnoj školi.

A kada naučite svirati gitaru, možete skoknuti i na harmoniku. Imamo adresu i za to, na kojoj vas samo čekaju da uhvatite ritam.

Kraj dana možemo uz malo opere okončati i nekim dobrim štivom. Čita vam se nešto, a ne znate što. Imamo lijeka i za taj problem. Na stranici Elektroničke knjige nalazi se mnoštvo lijepih riječi, od poezije do proze, s odličnim domaćim imenima. Krenite u pisanu avanturu.
Novi dan, nove mogućnosti - Jedna od njih na stranici, nudi niz tutorijala koji će vas naučiti štošta. Recimo našminkati se tako da postanete mačka i pol.

Lekcija s online savjetima za šminkanje i odijevanje na YouTube platformi imate more, dovoljno je u tražilicu upisati kako se našminkati, i izbacit će vam gomilu zanimljivih uradaka.

A evo nam i prigodne 'uradi sam' stranice . Na njoj se nalazi mnoštvo lekcija, među njima i onih koje će obično jaje pretvoriti u zvijezdu uskrsnog stola.

Zanima nas kako stvari funkcioniraju, e pa imamo prijedlog za ovako nešto. Na HowStuffWorks objašnjavaju se mehanizmi – funkcioniranja sustava. Načini popravaka kvarova, savjeti koji vas uče jesu li skuplja vina ukusnija od jeftinijih, koja je tajna 666 broja, te koliko živi koronavirus. Vrlo zanimljiva, poučna adresa.

A da malo krenemo na put, recimo s nomadima, grupom domaćih entuzijasta koji žive na stranici nomadi.hr, a putuju diljem svijeta. Otkrit će vam oni brojne tajne sa svojih putešestvija.

Imamo još jedan adut u rukavu - atlas okusa, globalnu zbirku onoga što morate kušati na svojim gastronomskim điradama uzduž planeta. Ako virtualno putujete, ova će vam stranica donijeti mnogo zanimljivih iskustava i informacija, a poslužit će i kao idealno mjesto u pripremi putovanja u vremenu nakon korone.

Mukte zumba

Ako smo u kući, to ne znači da moramo mirovati. Za vas smo pronašli nekoliko fenomenalnih stranica, s polusatnim brzim treningom koji može odraditi u dnevnom boravku. Na ovoj stranici kroz trening će vas povesti Kit Rich, instruktorica čije brze kardiovježbe prate i brojni slavni.

Kardio, ali u plesnom obliku, imate na ovoj YouTube stranici, a pronašli smo vam i iznimno popularne vježbe nazvane Pet tibetanaca. Njih možete naučiti na ovoj online lokaciji.
Zumba trening se inače plaća, a mi smo vam ga našli besplatno. Imate ga na slijedećem linku, a iščitani komentari su prilično obećavajući i govore o lijepom smanjenju kilograma. Ono što smo također probali uvijek je atraktivna brazilska samba. Bazični tečaj se vidi na YouTube kanalu, i uopće nije težak.

U Louvre, pa u vrt

Oduvijek ste željeli posjetiti Louvre, a do njega nikako da stignete? Imate šanse, na ovom linku sjedite, a šetate. Ova zanimljiva tura vas svodi kroz Louvre, uživat ćete u atmosferi i usput vidjeti brojna čuda pariškog ekskluzivnog muzeja. Ako na YouTube tražilicu upišete riječi "virtual museum", put će vas odvesti diljem svijeta. Zapravo možete upisati što god želite, recimo "uređivanje vrta". I evo nam glavne Vrtlarice, naše Kornelije Benyovsky Šoštarić i njezine škole vrtlarstva. Ali to je samo početak, na YouTube ili Pinterest platformi možete naučiti još štošta – plesti, šivati, pjevati, svirati, ljubiti se, tverkati, zavoditi, uređivati namještaj, prepoznati antikvitete, odabrati boju za vaš dom... Što vam god padne na pamet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 07:12