ŽivotSPEKTAKL POD NEBOM

U iščekivanju Suza sv. Lovre na Mosor je 'sletjela' golema zvijezda: pogledajte romantične prizore na 700 metara visine, ovako je nastala Strikomanova 684. milenijska fotografija

Piše Tanja Šimundić Bendić

Nekoliko sati prije nego što će ovogodišnji meteorski roj Perzeida u još jednoj kolovoškoj noći zaplesati noćnim nebom, visoko na Mosoru, pred zvjezdarnicom na brdu Makirini u Sitnu Gornjem, Šime Strikoman je "okinuo" svoju 684. milenijsku fotografiju.

Ovoga puta zvjezdanu, u koju je ušlo oko 250-ak ljubitelja astronomije, što su na nebesku osmatračnicu došli kako bi uživali u spektaklu ovogodišnjih Suza sv. Lovre.

Šime je Perzeidama u čast napravio novi antologijski dokument, ovoga puta ljude uvezavši u tvorbu koja je na zemlji formirala živi zvjezdani oblik.

U spomen svjetlucavcima koji su se s prvim natruhama vedre noći u milijunskom zbiru počeli formirati visoko nad njima.

- Milenijski projekt broji već 19 godina života i sakupio je prilično mnoštvo masovki. Evo, s ovogodišnjim suzama sv. Lovre već 684., što je prilično respektabilan broj. Užežim drugog desetljeća rada, 217 milenijskih fotografija iz raznih gradova, projekta koji se odigrao u pet zemalja, možemo s ponosom kazati kako smo ovakvim skupovima povezali pola milijuna ljudi.

Milenijska fotografija prije svega predstavlja zajedništvo, prijateljstvo, susret kao odgovor na otuđenje, na gubitak spona, koji su rezultat modernog vremena - naveo je Strikoman, otvarajući niz zanimljivih događanja u noći u kojoj su nebom, u prirodnom light showu, žarile, palile i svjetlucale nebeske perzeidske krijesnice.
 

 

#PERZEID#ŠIME STRIKOMAN#MILENIJSKA FOTOGRAFIJA NA MOSORU