StoryEditor
ŽivotPrincip iz restorana

Svi bi htjeli prepoloviti troškove mjesečne 'spize', ali vode se krivom pretpostavkom: ušteda ne kreće iz dućana, nego iz kuće, a pomaže ovaj jednostavni trik

Piše J. V.
20. svibnja 2019. - 16:38

Mozak većine potrošača funkcionira na isti način. Tijekom kupovine cilj je iz supermarketa kući ponijeti što više, iznos platiti što manje, no svako promišljanje tu staje. Kada dođu kući, mnogi "trpaju" hranu u hladnjak bez nekakvog posebnog reda - cilj je, naime, sve spremiti na sigurnu teperaturu i namirnice ponekad plaćene "po zlatu" sačuvati od kvarenja.

No brojni ekonomski stručnjaci i oni čiji je posao pomoć u organizaciji budžeta, ne bi se složili s takvim pristupom. Oni tvrde da se trik uštede krije upravo u načinu orgnizacije kod kuće.

Otud, dodaju, kreće svaka pogreška koju radimo ili ćemo napraviti u dućanu. To potvrđuje i Ben Simon, osnivač stranice The Imperfect Produce za Mind Body Green. Njegov je cilj projektom bio educirati potrošače o namirnicama koje kupuju s ciljem da ih se manje i baca - na godišnjoj bazi tone hrane završavaju u smeću, što ne šteti isključivo okolišu, već i novčaniku svakoga kupca.

Ovako možete uštedjeti ozbiljan novac na kraju mjeseca: uz ovih deset trikova nadmudrit ćete svakoga trgovca

Gdje pritom griješimo? Stručnjaci kažu da većina hrane koja je mogla biti iskorištena, a završi kao bačena, može biti spašena ako uvedete jedan jednostavni trik prilikom slaganja namirnica - sve uz pomoć odjeljka na koju ćete slagati hranu kojoj uskoro istječe rok trajanja.

"Eat first shelf" bila bi, pritom, polica na koju ćete slagati hranu koju treba pojesti prvu, a Angel Vaza, ekpert koji je surađivao s brojnim restoranima koji su htjeli prepoloviti količinu otpadaka, pa i s nekim vodećim tvrtkama poput Googlea, ima dodatan savjet.

"Što god uđe prvo u hladnjak, mora prvo biti i pojedeno", tvrdi on. Na taj način, svaki put kada dodajete nove proizvode, ne stavljate "stare" uizravnu opasnost od isteka roka trajanja, pritom i bacanja. Niste ni svjesni koliko ste novca pritom potrošili uzalud.

Gore spomenuto pravilo, dodaje, isto je ono koje koriste organizatori i kuhari u vodećim restoranima u svijetu, a isto savjetuje i onima koji organiziraju obitejska kućanstva, kupovine, kuhanje i potrošnju namirnica u globalu - reorganizirajte prostor u hladnjaku na način da odvojite policu na kojoj se nalazi ono što ćete taj dan kuhati, ono što se "mora" pojesti i čemu će uskoro isteći rok trajanja.

Uštedjet ćete tako i pilikom sljedeće kupnje, moguće i jesti raznovrsnije i ne voditi se isključivo trenutnim porivima, već zahtjevima koje pred vas stavlja vlastita prethodno donesena odluka u dućanu.

Od povrća koje se počelo kvartiti najbolje je napraviti kremastu juhu, od voća pak osvježavajući smoothie.

Znate li da postoji razlika između 'upotrijebiti do' i 'najbolje upotrijebiti do'? Sve je dokazao kupac koji je pukim čudom izbjegao trovanje

Prilikom preslagivanja povedite se i sljedećim savjetima:

- odvojite voće od povrća, tako će se sporije kvariti

- svježe začine i povrće poput šparoga čuvajte u čaši s vodom, prethodno odrežite korijenje

- jaja čuvajte dublje u hladnjaku, nikako u vratima

- hermetički zatvorite slaninu i suhomesnate proizvod

#HRANA#ROK TRAJANJA# UŠTEDA

Izdvojeno

05. srpanj 2020 19:38