StoryEditorOCM
ŽivotDeset za anale

Svatko ima svoje omiljene, ali ove su za antologiju: od debakla s 'Picaferajem' do svevremenskih skladbi, evo hitova koji su obilježili Oliverovu karijeru

29. srpnja 2018. - 16:27
koncert_festival5-080716.JPG

Da je netko 1967. godine Oliveru na njegovom prvom nastupu na Splitskom festivalu rekao kako će Picaferaj postati antologijski hit, skladba za sva vremena, pjesma koja ostaje, što se pamti, slavni splitski pjevač bi mu vjerojatno odbrusio nešto u svom opće poznatom šarmerskom stilu.

No put do slave je popločan mukama i suzama, u Oliverovom slučaju i razočarenjem, jer njegov Picaferaj te godine nije uopće ušao u festivalsku završnicu. Kuloari su govorili kako mu je u debaklu kumovalo i nesnalaženje na pozornici, porođajne male muke koje prate sve početnike s velike glazbene scene.

No prošlo je i to, Oliver je vrlo brzo naučio kako se postaviti na bini, zlobnici bi rekli kako i gdje staviti ruke, a u i suverenom dojmu svakako je pripomagala i njegova jaka karizma, ležerni stav po kojem je bio poznat tijekom cijele karijere. Dakle, s Picaferajem se svjetlo upalilo, pjesma koja mu u startu nije obećavala dobila je i bez nagrade oznaku antologije. Postavila je kamen temeljac za sve one skladbe koje su oko Olivera napravile vanvremenskog pjevača.

S Oliverom imamo problem, imamo veliku dvojbu i pitanje kako iz njegova glazbenog opusa izvaditi najbolje? Kako kada je sve kod njega najbolje? Koje pjesme izdvojiti, koje naslove izvući kako bi ga kroz njih opisali? To je naprosto nemoguća misija za svakoga, jer svatko ima svoju listu Oliverovih naj-naj uspješnica. No u nekima bi se ipak moglo složiti, neke su svima srcu i duši drage, pa vam iz mnoštva izvlačimo one možda za crticu, za noticu impresivnije:

1. Ča će mi Copacabana
 


2. Galeb i ja
 


3. Skalinada
 


4. Oprosti mi, pape
 


5. Nadalina
 


6. Što to bješe ljubav
 


7. Cesarica
 


8. Nedostaješ mi ti
 


9. Molitva za Magdalenu
 


10. Trag u beskraju
 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2023 14:23