StoryEditorOCM
ŽivotIZBORA JE PUNO

Što raditi ovog vikenda? Ovo su naši prijedlozi u Splitu i okolici, garantirano ćete se dobro provesti

Piše Vanesa Lipanović Tenžera
23. ožujka 2024. - 10:16

Nakon ljetne sezone, za pojedine Splićane kreće sezona "kukanja". Jedan dio Splićana slavi prve listopadske dane i kišom okupanu tišinu koju su tako čežnjivo iščekivali za vrijeme ljetne vreve, a onaj drugi dio nevoljko, vječito grintajući kako se “nema di, i nema šta”, s prvim se danima, kao u štrajk, daje u svojevrsnu društvenu hibernaciju koja traje sve do sredine svibnja. 

Tužakaju se kako je van ljetne sezone u Splitu jedina opcija hodočastiti u trgovački centar. To ipak rade u autu, na putu do jednog od njih. Naravno, uvijek se u grintanje, ubaci i Zagreb kao dobar primjer grada koji svojim građanima nudi pregršt sadržaja u kojem će utopiti svoje slobodno vrijeme.  

Split i okolica imaju šarenu ponudu 

Premda je nerealno uspoređivati prijestolnicu s malim mediteranskim gradićem, ne možemo zamjeriti jer zaista, na trenutke se doista i doima tako, centar grada u posljednjih je nekoliko godina za zimskih mjeseci (ništa drukčiji nije ni ožujak) sablasno prazan, trgovački su centri, naravno, puni. No ne zato što Split i okolica ne nude sadržaja, već jer smo kao građani očito iznimno nemaštoviti, pa nam je jedina štacija postala šoping centar.  

Itekako ima mogućnosti da se slobodno vrijeme u Splitu i okolici, van turističke sezone, provede kvalitetno. Posebno sad u rano proljeće, pa ako ste i sami siti toga da “ništa nema”, a čeka nas još jedan vikend, bacite pogled na ovaj popis i pogledajte kako biste mogli odagnati monotoniju iz svog reda i rasporeda. Kladimo se da za neka mjesta niste ni znali! 

Quad tura po Dinari 

image

Two atv riders, speed race in forest, front view

/Shutterstock

Evo savršene prilike da provede nezaboravan dan s obitelji, prijateljima ili nekom drugom srcu dragoj osobom. Ako se još niste isprobali u vožnji quadom i prekrasnom dalmatinskom zagorom, Asteria Adventures ima otvorene quad ture tokom cijele godine.  Sve što vam je potrebno je vozačka dozvola B kategorije, i par dobrih cipela.

Quad tura traje četiri sata za vrijeme kojih ćete odvoziti 56 kilometara okruženi predivnim krajolikom dalmatinske unutrašnjosti. Kad je riječ o cijeni, postoje dvije opcije koje možete rezervirati, ovisno o tome želite li sami voziti quad, ili ćete imati suvozača.  

Cijena za ‘single ridera’ tako iznosi 110 eura po osobi, ili 170eura za jedno vozilo ukoliko se odlučite voziti u paru, što opet ispada 85 eura po osobi. U cijenu je uključeno vozilo, vodič ture, kao i ručak i piće.  

Slikanje uz vino  

Nekoliko ugostiteljskih objekata u Splitu održava zanimljivu, kreativnu radionicu – idealan spoj zdrave doze hedonizma uz priliku za kreativno izražavanje.   

image

Art and Wine Workshop. Wine-Infused ArtPainting Session with Friends

/Shutterstock

Art Bottega održava svoju radionicu ‘Pinele i vino’, ali i Splitska coffe & co., otvorena u Westgate towers blizancima, održava “Art voyage party”. U oba se slučaja naime, radi o slikanju na platnu uz ispijanje kvalitetnog vina.  

Art Bottega održava tematske radionice, pa klikom na njihovu stranicu možete odabrati koje točno djelo želite slikati, a shodno s tim, i datum. Art Bottega radionice održava gotovo svakog dana, a njihova cijena se kreće od 26 do 30 eura, a u cijenu radionice uključena je i neograničena konzumacija vina. 

U Splitskoj se Art voyage party održava svakog petka i subote s početkom u 19 do 22 sati, te nedjeljom s početkom u 18 do 21 sati, cijena za jednu osobu je 30 eura, a u nju su uključena i dva pića po izboru, kao i finger food.  

Za sve roditelje,  zanimljivo je također da u ponudi imaju i radionicu za djecu, za čije vrijeme trajanja roditelji mogu uživati u hrani i piću po sniženim cijenama. Radionica za djecu održava se srijedom od 17.30, do 19.30, cijena za jedno dijete je 21 eur, a u cijenu su, osim slikarskog materijala, uključeni i sokovi i grickalice.   

Padel  

image

padel player playing a match in the open

/Shutterstock

Padel, manje poznat sport za koji je potrebno četvero igrača, jedinstvena je mješavina tenisa i squasha, u posljednje vrijeme zahvaljujući pristupačnosti za sve uzraste i razine vještina, vrlo popularan. U Splitu postoje dvije lokacije na kojima možete igrati padel – tereni Padel Centra Split na TTTS-u i tereni Padel Club Dalmatie u Stobreču. 

Cijene se kreću oko četrdesetak eura, ovisno o tome imate li svoju opremu (reket), te o tome hoćete li se zadržati jedan, ili primjerice, dva sata. Cijena je dakle, za četiri osobe, a ne po osobi.  

Konjičko jahanje

Možda bi rijetki očekivali da se u mjestu poznatom po moru, plažama i kulturnoj baštini može pronaći nešto poput jahanja konja, ali to postaje sve popularnije. Iako je jahanje konja tradicionalnije u dalmatinskom zaleđu, posebno u području oko Sinja, konji su nekad bili važni i na obali, pratili su ljude u svakodnevnom životu.

Naravno, nije moguće jahati konje u samom gradu, ali samo dvadesetak minuta vožnje od gradskog središta, u blizini Žrnovnice, nalazi se napušteni kamenolom čije su okomite stijene, nastale iskopavanjem šljunka, kao stvorene za filmski set. Producenti "Igre prijestolja" su to prepoznali, pa su upravo ovdje snimljene neke važne scene, poput dolaska kraljice Daenerys u Meereen.

Ako vam se i ne ide sve do Sinja ili Trilja kako bi ste uzjahali konja, u kamenolomu djeluje konjička udruga Dalmatia Equino, koja organizira tečajeve jahanja.

Imate mogućnost iznajmiti konja i jahati u prostranom koralu udruge, udaljenom od gradske gužve i buke. No, još uzbudljivija i zahtjevnija opcija je terensko jahanje, koje većinom prolazi kroz brdo Perun uz pratnju iskusnih vodiča iz udruge. 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 02:51