stdClass Object ( [id] => 1133949 [title] => Solinjanin Josip Matijević izradio ‘novi stari‘ nakit: Ovo su rećine kakve je nosila i hrvatska kraljica Jelena u desetom stoljeću [alias] => solinjanin-josip-matijevic-izradio-novi-stari-nakit-ovo-su-recine-kakve-je-nosila-i-hrvatska-kraljica-jelena-u-desetom-stoljecu [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

- Solinjanke su napokon dobile svoj nakit! Grad Solin je prebogat kulturnom baštinom kojom se diči, a sada tom etnografskom blagu možemo pridružiti i ove solinske naušnice, koje kroz prošlost govore o budućnosti jer će ih majke moći prenositi dalje, darovati svojim kćerima, unukama, a one još dalje generacijama koje slijede – kazala je Solinjanka prof. Radojka Bućan na predstavljanju nove linije nakita inspiriranog prošlošću pod nazivom "Inaures Helenae".

Riječ je o liniji hrvatskog tradicijskog nakita iz 10. stoljeća, iz vremena hrvatske kraljice Jelene (preminule 8. listopada 976. godine), pokopane na Gospinu otoku u Solinu.

Projekt je to Solinjanina Josipa Matijevića, inženjera arhitekture, koji je ovom prigodom ispričao kako je došlo do ideje, a potom i realizacije.

---

image
Ana i Josip Matijević. s kćerkom Helenom
Ante Čizmić/Cropix
---

Izvorni hrvatski oblik

– Kada mi se prije dvije godine rodila kći Helena, odlučio sam svoju ženu Anu počastiti nekim nakitom iz doba kraljice Helene, ali takav nakit uopće nije postojao u zlatarnicama. Zato sam počeo istraživati, "ušao" malo u knjige, muzeje, literaturu o nakitu i tom razdoblju, nakon čega mi je prijatelj Hrvoje, inače meštar zlatar, napravio probne uzorke. Kada su ljudi vidjeli što smo napravili, kazali su zašto ne bih otišao i dalje, i tako sam došao do ovog koraka.

Imamo tri primjerka zlatnih naušnica, od kojih kod dva postoje još i manji modeli, a tendencija je da ovu liniju i dalje popunjavamo.

Stručni naziv im je jednojagodne naušnice, jer imaju jednu jagodu i žicu okolo. Zanimljivo je da većina starohrvatskog nakita ima neke svoje uzore, primjerice franačke, bizantske, a za ovaj tip reklo bi se da je baš izvorno hrvatski oblik, koji nema svojih paralela u nekim susjednim vremenima i prostorima, i mogli bismo reći da je to autohtono.

Naušnice su pronađene 1933. godine na predjelu Majdana uz još mnoštvo drugog nakita, a to je oko dva kilometra od mjesta gdje je pokopana kraljica Helena – kazao nam je Josip.

---

image
---

O povijesnom kontekstu više doznajemo od doc. dr. sc. Tonije Andrić, s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu – Katedre za starovjekovnu i srednjovjekovnu povijest.

– Ovakve originalne starohrvatske naušnice pronađene su na arheološkom lokalitetu u blizini izvora rijeke Jadro u Majdanu. Tu je još početkom 20. stoljeća otkopano jedno rano srednjovjekovno, starohrvatsko groblje, kojemu su kao grobni nalazi pronađeni razni vrijedni uporabni predmeti, među ostalim, proizvodi takozvanog visokog zlatarstva, kao što su ove jednojagodne naušnice i nešto rjeđe dvojagodne, trojagodne, četverojagodne naušnice.

One su posebne ne samo po svome izgledu, nego i po svojoj namjeni. Naime, nisu se nosile samo kao klasične naušnice koje su visile s uha žene, nego su se koristile i kao sljepoočničarke.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

To je jedan poseban komad nakita, jedan ukras koji je išao od uha žene prema kosi i drugim krajem se upletao u kosu, odnosno u pletenicu ili neku tekstilnu traku koja je bila na glavi žene, a onda bi se takvoj nošnji još naknadno dodavalo i sitnije, oko tri centimetra veličine, obične male naušnice – kazala je doc. dr. sc. Tonija Andrić.

– Osnovna tehnika izrade bila je filigram i granulacija, te kovani listići metala koji su se potom spajali lemljenjem. Pritom se koriste plemeniti metali, srebro, rjeđe zlato, češće kombinacija srebro i bronca s pozlatom ili na kraju najčešće sama bronca.

S obzirom na razvijenu tehniku izrade nakita, možemo zaključiti kako su na ovim prostorima već u ranom srednjem vijeku postojali vrsni zlatari koji su u radionicama manufakturnog tipa proizvodili ovakav nakit i druge vrijedne predmete.

Njihova produkcija takozvanog visokog zlatarstva i umjetničkog obrta već je tada na suverenoj razini istodobnih europskih ostvarenja.

Je li ih nosila i kraljica Jelena?

Doduše, koncem 11. i početkom 12. stoljeća nakitna proizvodnja u priobalnoj Hrvatskoj opada, postaje mahom jednostavnija, a proizvodi visokog zlatarstva dobivaju obilježja romanike, novog nadolazećeg stilskog oblika. Naušnice s jagodnim oblicima gotovo nestaju, dominantni postaju karičasti tipovi naušnica.

Doista možemo reći kako su jednojagodne i višejagodne naušnice modna osobitost hrvatskog ranog srednjeg vijeka. Je li takav nakit nosila i kraljica Jelena, ne možemo sa sigurnošću reći. Naime, na mjestu njezina pokopa nisu pronađeni nikakvi grobni nalazi koji bi na to upućivali, ali kako pouzdano znamo da su žene njezina vremena doista nosile takav nakit, onda smijemo pretpostaviti da ga je nosila i hrvatska kraljica Jelena, te sam uvjerena da će ove moderne jednojagodne naušnice također pronaći svoje mjesto na ušima suvremenih žena – zaključila je doc. dr. sc. Tonija Andrić.

Na kraju je Josip Matijević izrazio posebnu zahvalu svojoj supruzi Ani, koja ga je i inspirirala, te svima koji su mu pomogli u realizaciji, kao i zlatarnici "Đonlić", gdje se ovaj nakit može pronaći. Posebno je zahvalio i obiteljskoj prijateljici dr. Lidiji Pejković, koja je došla u društvu svojih kćeri Rine i Sonje, koje su također krasile nove starohrvatske "Helenine naušnice".

---

image
Lidija Pejković s kćerima Rinom i Sonjom
Ante Čizmić/Cropix
---

– Josip je i emotivac i ima tu umjetničku crtu, ja sam prepoznala tu briljantnu ideju te sam mu pomogla više marketinški provesti to u djelo, podržavala ga svaki put kad bi projekt negdje zapeo. Poticala sam ga da to realizira jer je to solinsko, to je nalazište ni petsto metara od moje kuće. Poticala sam ga zato što sam ja Solinka, Solin mi je u srcu, i Josip mi je u srcu. Ovo je jedna jedinstvena ideja koja je realizirana, a možda je najljepše reći da sam ja u Josipa od početka vjerovala – poručila je dr. Pejković.

A Josip nas je na kraju simpatično pozdravio riječima: "Kupujmo starohrvatsko"!

---

Sasvim slučajno otkriće

"Do otkrića ovoga groblja došlo je slučajno. Tvornica cementa 'Split' trebala je u položaju zvanom Majdan dignuti naslagu zemlje koja je prekrivala filon tupine. Radnja je u jesen 1933. bila dana u akord radnicima koji su žurili s poslom i kasno javili da su pri odgrtanju zemlje naišli na ostatke starih zgrada, grobova i predmeta.
Arheološki muzej i društvo 'Bihać' mogli su konstatirati još samo nejasne tragove starih zidova i uzeti u pohranu otkopane dijelove rimskih zemljanih žara pepelnica i većih podrumskih posuda (pithosa), kao i fragmente rimskih poganskih nadgrobnih stela te crkvenog namještaja starokršćanskog i starohrvatskog doba.
Mogli su pored toga, po pričama radnika, utvrditi da se je pri kopanju naišlo na veliki broj grobova u dva sloja i da su u nekim grobovima donjeg sloja bili nađeni zlatni i srebrni predmeti, naušnice i drugi nakit, koje su radnici između sebe razdijelili.
Tvornica je te predmete pokupila od radnika i g. inž. E. Stock rodom iz Splita, direktor tvornice, darovao je zbirci društva 'Bihać' dragocjene predmete iz starohrvatske dobe nađene u grobovima, a Arheološkom muzeju kamene predmete iz rimske dobe.
G. Šime Perković iz Klisa ustupio je bez odštete 'Bihaću' par naušnica, koje je bio nabavio od radnika. Uprava 'Bihaća' im na tome najtoplije zahvaljuje. Društvo je 'Bihać' odlučilo na to dalje kopati pod izravnim svojim nadzorom", piše povjesničar umjetnosti i konzervator Ljubo Karaman u svom radu iz 1936. godine pod nazivom "Starohrvatsko groblje na 'Majdanu' kod Solina".

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KUPUJMO STAROHRVATSKO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => KUPUJMO STAROHRVATSKO 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-10-07 09:59:28 [created_by] => 3181 [created_by_alias] => Mia Sesartić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-10-10 17:39:41 [modified_by] => 3181 [publish_up] => 2021-10-10 17:38:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 99 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/10\/07\/19577300.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/07\/19577302.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/07\/19577306.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/07\/19577290.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/07\/19577288.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/07\/19577304.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Predstavljanje linije nakita Inaures Helenae, replikama starohrvatskog nakita","","Ana i Josip Matijevi\u0107. s k\u0107erkom Helenom","Lidija Pejkovi\u0107 s k\u0107erima Rinom i Sonjom","Lidija Pejkovi\u0107 s k\u0107erima Rinom i Sonjom",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1170","hd_19577300_1920.jpg":"1920x1080","k_19577300_1280.jpg":"1280x1280","k_19577300_1024.jpg":"1024x1024","k_19577300_640.jpg":"640x640","k_19577300_480.jpg":"480x480","k_19577300_340.jpg":"340x340","k_19577300_220.jpg":"220x220","o_19577300_1280.jpg":"1280x780","o_19577300_1024.jpg":"1024x624","o_19577300_640.jpg":"640x390","o_19577300_480.jpg":"480x292","o_19577300_340.jpg":"340x207","o_19577300_220.jpg":"220x134","h_19577300_1280.jpg":"1280x854","h_19577300_1024.jpg":"1024x683","h_19577300_640.jpg":"640x427","h_19577300_480.jpg":"480x320","h_19577300_340.jpg":"340x227","h_19577300_220.jpg":"220x147","pp_19577300_1280.jpg":"1006x1280","pp_19577300_1024.jpg":"805x1024","pp_19577300_640.jpg":"503x640","pp_19577300_480.jpg":"377x480","pp_19577300_340.jpg":"267x340","pp_19577300_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1199","hd_19577302_1920.jpg":"1920x1080","k_19577302_1280.jpg":"1280x1280","k_19577302_1024.jpg":"1024x1024","k_19577302_640.jpg":"640x640","k_19577302_480.jpg":"480x480","k_19577302_340.jpg":"340x340","k_19577302_220.jpg":"220x220","o_19577302_1280.jpg":"1280x799","o_19577302_1024.jpg":"1024x639","o_19577302_640.jpg":"640x399","o_19577302_480.jpg":"480x299","o_19577302_340.jpg":"340x212","o_19577302_220.jpg":"220x137","h_19577302_1280.jpg":"1280x854","h_19577302_1024.jpg":"1024x683","h_19577302_640.jpg":"640x427","h_19577302_480.jpg":"480x320","h_19577302_340.jpg":"340x227","h_19577302_220.jpg":"220x147","pp_19577302_1280.jpg":"1006x1280","pp_19577302_1024.jpg":"805x1024","pp_19577302_640.jpg":"503x640","pp_19577302_480.jpg":"377x480","pp_19577302_340.jpg":"267x340","pp_19577302_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19577306_1920.jpg":"1920x1080","k_19577306_1280.jpg":"1280x1280","k_19577306_1024.jpg":"1024x1024","k_19577306_640.jpg":"640x640","k_19577306_480.jpg":"480x480","k_19577306_340.jpg":"340x340","k_19577306_220.jpg":"220x220","o_19577306_1280.jpg":"1280x853","o_19577306_1024.jpg":"1024x682","o_19577306_640.jpg":"640x426","o_19577306_480.jpg":"480x320","o_19577306_340.jpg":"340x226","o_19577306_220.jpg":"220x146","h_19577306_1280.jpg":"1280x854","h_19577306_1024.jpg":"1024x683","h_19577306_640.jpg":"640x427","h_19577306_480.jpg":"480x320","h_19577306_340.jpg":"340x227","h_19577306_220.jpg":"220x147","pp_19577306_1280.jpg":"1006x1280","pp_19577306_1024.jpg":"805x1024","pp_19577306_640.jpg":"503x640","pp_19577306_480.jpg":"377x480","pp_19577306_340.jpg":"267x340","pp_19577306_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1255","hd_19577290_1920.jpg":"1920x1080","k_19577290_1280.jpg":"1280x1280","k_19577290_1024.jpg":"1024x1024","k_19577290_640.jpg":"640x640","k_19577290_480.jpg":"480x480","k_19577290_340.jpg":"340x340","k_19577290_220.jpg":"220x220","o_19577290_1280.jpg":"1280x836","o_19577290_1024.jpg":"1024x669","o_19577290_640.jpg":"640x418","o_19577290_480.jpg":"480x313","o_19577290_340.jpg":"340x222","o_19577290_220.jpg":"220x143","h_19577290_1280.jpg":"1280x854","h_19577290_1024.jpg":"1024x683","h_19577290_640.jpg":"640x427","h_19577290_480.jpg":"480x320","h_19577290_340.jpg":"340x227","h_19577290_220.jpg":"220x147","pp_19577290_1280.jpg":"1006x1280","pp_19577290_1024.jpg":"805x1024","pp_19577290_640.jpg":"503x640","pp_19577290_480.jpg":"377x480","pp_19577290_340.jpg":"267x340","pp_19577290_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1230","hd_19577288_1920.jpg":"1920x1080","k_19577288_1280.jpg":"1280x1280","k_19577288_1024.jpg":"1024x1024","k_19577288_640.jpg":"640x640","k_19577288_480.jpg":"480x480","k_19577288_340.jpg":"340x340","k_19577288_220.jpg":"220x220","o_19577288_1280.jpg":"1280x820","o_19577288_1024.jpg":"1024x656","o_19577288_640.jpg":"640x410","o_19577288_480.jpg":"480x307","o_19577288_340.jpg":"340x217","o_19577288_220.jpg":"220x140","h_19577288_1280.jpg":"1280x854","h_19577288_1024.jpg":"1024x683","h_19577288_640.jpg":"640x427","h_19577288_480.jpg":"480x320","h_19577288_340.jpg":"340x227","h_19577288_220.jpg":"220x147","pp_19577288_1280.jpg":"1006x1280","pp_19577288_1024.jpg":"805x1024","pp_19577288_640.jpg":"503x640","pp_19577288_480.jpg":"377x480","pp_19577288_340.jpg":"267x340","pp_19577288_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2550","hd_19577304_1920.jpg":"1920x1080","k_19577304_1280.jpg":"1280x1280","k_19577304_1024.jpg":"1024x1024","k_19577304_640.jpg":"640x640","k_19577304_480.jpg":"480x480","k_19577304_340.jpg":"340x340","k_19577304_220.jpg":"220x220","o_19577304_1280.jpg":"1280x1700","o_19577304_1024.jpg":"1024x1360","o_19577304_640.jpg":"640x850","o_19577304_480.jpg":"480x637","o_19577304_340.jpg":"340x451","o_19577304_220.jpg":"220x292","h_19577304_1280.jpg":"1280x854","h_19577304_1024.jpg":"1024x683","h_19577304_640.jpg":"640x427","h_19577304_480.jpg":"480x320","h_19577304_340.jpg":"340x227","h_19577304_220.jpg":"220x147","pp_19577304_1280.jpg":"1006x1280","pp_19577304_1024.jpg":"805x1024","pp_19577304_640.jpg":"503x640","pp_19577304_480.jpg":"377x480","pp_19577304_340.jpg":"267x340","pp_19577304_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15028381 Threads: 4 Questions: 3152737983 Slow queries: 7039584 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235011265 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/solinjanin-josip-matijevic-izradio-novi-stari-nakit-ovo-su-recine-kakve-je-nosila-i-hrvatska-kraljica-jelena-u-desetom-stoljecu-1133949 [printLink] => /mozaik/zivot/solinjanin-josip-matijevic-izradio-novi-stari-nakit-ovo-su-recine-kakve-je-nosila-i-hrvatska-kraljica-jelena-u-desetom-stoljecu-1133949?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 652452 [name] => Josip Matijević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-10 19:39:06 [main_article_id] => 0 [alias] => josip-matijevic [link] => /tag/josip-matijevic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 652453 [name] => Radojka Bućan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-10 19:39:06 [main_article_id] => 0 [alias] => radojka-bucan [link] => /tag/radojka-bucan ) [2] => stdClass Object ( [id] => 512615 [name] => Kraljica Jelena [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kraljica-jelena [link] => /tag/kraljica-jelena ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KUPUJMO STAROHRVATSKO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Solinjanin Josip Matijević izradio ‘novi stari‘ nakit: Ovo su rećine kakve je nosila i hrvatska kraljica Jelena u desetom stoljeću [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3181 [name] => Mia Sesartić [username] => mia-sesarti [email] => mia-sesarti@sd.hr [password] => $2y$10$5yqkcXmNavQ7A1ldN53X1ert4syjCl58.iADXCCJWFRzBSAJIEjxi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mia-sesartic-3181 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1699 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a68f3ebaa5281e99cdf838997048a352?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/07/19577300.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/Cropix [mainImageDesc] => Predstavljanje linije nakita Inaures Helenae, replikama starohrvatskog nakita [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/07/19577300.jpg [title] => Predstavljanje linije nakita Inaures Helenae, replikama starohrvatskog nakita Ante Čizmić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/07/19577302.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/07/19577306.jpg [title] => Ana i Josip Matijević. s kćerkom Helenom Ante Čizmić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/07/19577290.jpg [title] => Lidija Pejković s kćerima Rinom i Sonjom Ante Čizmić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/07/19577288.jpg [title] => Lidija Pejković s kćerima Rinom i Sonjom Ante Čizmić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/07/19577304.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

- Solinjanke su napokon dobile svoj nakit! Grad Solin je prebogat kulturnom baštinom kojom se diči, a sada tom etnografskom blagu možemo pridružiti i ove solinske naušnice, koje kroz prošlost govore o budućnosti jer će ih majke moći prenositi dalje, darovati svojim kćerima, unukama, a one još dalje generacijama koje slijede – kazala je Solinjanka prof. Radojka Bućan na predstavljanju nove linije nakita inspiriranog prošlošću pod nazivom "Inaures Helenae".

Riječ je o liniji hrvatskog tradicijskog nakita iz 10. stoljeća, iz vremena hrvatske kraljice Jelene (preminule 8. listopada 976. godine), pokopane na Gospinu otoku u Solinu.

Projekt je to Solinjanina Josipa Matijevića, inženjera arhitekture, koji je ovom prigodom ispričao kako je došlo do ideje, a potom i realizacije.

---

image
Ana i Josip Matijević. s kćerkom Helenom
Ante Čizmić/Cropix
---

Izvorni hrvatski oblik

– Kada mi se prije dvije godine rodila kći Helena, odlučio sam svoju ženu Anu počastiti nekim nakitom iz doba kraljice Helene, ali takav nakit uopće nije postojao u zlatarnicama. Zato sam počeo istraživati, "ušao" malo u knjige, muzeje, literaturu o nakitu i tom razdoblju, nakon čega mi je prijatelj Hrvoje, inače meštar zlatar, napravio probne uzorke. Kada su ljudi vidjeli što smo napravili, kazali su zašto ne bih otišao i dalje, i tako sam došao do ovog koraka.

Imamo tri primjerka zlatnih naušnica, od kojih kod dva postoje još i manji modeli, a tendencija je da ovu liniju i dalje popunjavamo.

Stručni naziv im je jednojagodne naušnice, jer imaju jednu jagodu i žicu okolo. Zanimljivo je da većina starohrvatskog nakita ima neke svoje uzore, primjerice franačke, bizantske, a za ovaj tip reklo bi se da je baš izvorno hrvatski oblik, koji nema svojih paralela u nekim susjednim vremenima i prostorima, i mogli bismo reći da je to autohtono.

Naušnice su pronađene 1933. godine na predjelu Majdana uz još mnoštvo drugog nakita, a to je oko dva kilometra od mjesta gdje je pokopana kraljica Helena – kazao nam je Josip.

---

image
---

O povijesnom kontekstu više doznajemo od doc. dr. sc. Tonije Andrić, s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu – Katedre za starovjekovnu i srednjovjekovnu povijest.

– Ovakve originalne starohrvatske naušnice pronađene su na arheološkom lokalitetu u blizini izvora rijeke Jadro u Majdanu. Tu je još početkom 20. stoljeća otkopano jedno rano srednjovjekovno, starohrvatsko groblje, kojemu su kao grobni nalazi pronađeni razni vrijedni uporabni predmeti, među ostalim, proizvodi takozvanog visokog zlatarstva, kao što su ove jednojagodne naušnice i nešto rjeđe dvojagodne, trojagodne, četverojagodne naušnice.

One su posebne ne samo po svome izgledu, nego i po svojoj namjeni. Naime, nisu se nosile samo kao klasične naušnice koje su visile s uha žene, nego su se koristile i kao sljepoočničarke.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

To je jedan poseban komad nakita, jedan ukras koji je išao od uha žene prema kosi i drugim krajem se upletao u kosu, odnosno u pletenicu ili neku tekstilnu traku koja je bila na glavi žene, a onda bi se takvoj nošnji još naknadno dodavalo i sitnije, oko tri centimetra veličine, obične male naušnice – kazala je doc. dr. sc. Tonija Andrić.

– Osnovna tehnika izrade bila je filigram i granulacija, te kovani listići metala koji su se potom spajali lemljenjem. Pritom se koriste plemeniti metali, srebro, rjeđe zlato, češće kombinacija srebro i bronca s pozlatom ili na kraju najčešće sama bronca.

S obzirom na razvijenu tehniku izrade nakita, možemo zaključiti kako su na ovim prostorima već u ranom srednjem vijeku postojali vrsni zlatari koji su u radionicama manufakturnog tipa proizvodili ovakav nakit i druge vrijedne predmete.

Njihova produkcija takozvanog visokog zlatarstva i umjetničkog obrta već je tada na suverenoj razini istodobnih europskih ostvarenja.

Je li ih nosila i kraljica Jelena?

Doduše, koncem 11. i početkom 12. stoljeća nakitna proizvodnja u priobalnoj Hrvatskoj opada, postaje mahom jednostavnija, a proizvodi visokog zlatarstva dobivaju obilježja romanike, novog nadolazećeg stilskog oblika. Naušnice s jagodnim oblicima gotovo nestaju, dominantni postaju karičasti tipovi naušnica.

Doista možemo reći kako su jednojagodne i višejagodne naušnice modna osobitost hrvatskog ranog srednjeg vijeka. Je li takav nakit nosila i kraljica Jelena, ne možemo sa sigurnošću reći. Naime, na mjestu njezina pokopa nisu pronađeni nikakvi grobni nalazi koji bi na to upućivali, ali kako pouzdano znamo da su žene njezina vremena doista nosile takav nakit, onda smijemo pretpostaviti da ga je nosila i hrvatska kraljica Jelena, te sam uvjerena da će ove moderne jednojagodne naušnice također pronaći svoje mjesto na ušima suvremenih žena – zaključila je doc. dr. sc. Tonija Andrić.

Na kraju je Josip Matijević izrazio posebnu zahvalu svojoj supruzi Ani, koja ga je i inspirirala, te svima koji su mu pomogli u realizaciji, kao i zlatarnici "Đonlić", gdje se ovaj nakit može pronaći. Posebno je zahvalio i obiteljskoj prijateljici dr. Lidiji Pejković, koja je došla u društvu svojih kćeri Rine i Sonje, koje su također krasile nove starohrvatske "Helenine naušnice".

---

image
Lidija Pejković s kćerima Rinom i Sonjom
Ante Čizmić/Cropix
---

– Josip je i emotivac i ima tu umjetničku crtu, ja sam prepoznala tu briljantnu ideju te sam mu pomogla više marketinški provesti to u djelo, podržavala ga svaki put kad bi projekt negdje zapeo. Poticala sam ga da to realizira jer je to solinsko, to je nalazište ni petsto metara od moje kuće. Poticala sam ga zato što sam ja Solinka, Solin mi je u srcu, i Josip mi je u srcu. Ovo je jedna jedinstvena ideja koja je realizirana, a možda je najljepše reći da sam ja u Josipa od početka vjerovala – poručila je dr. Pejković.

A Josip nas je na kraju simpatično pozdravio riječima: "Kupujmo starohrvatsko"!

---

Sasvim slučajno otkriće

"Do otkrića ovoga groblja došlo je slučajno. Tvornica cementa 'Split' trebala je u položaju zvanom Majdan dignuti naslagu zemlje koja je prekrivala filon tupine. Radnja je u jesen 1933. bila dana u akord radnicima koji su žurili s poslom i kasno javili da su pri odgrtanju zemlje naišli na ostatke starih zgrada, grobova i predmeta.
Arheološki muzej i društvo 'Bihać' mogli su konstatirati još samo nejasne tragove starih zidova i uzeti u pohranu otkopane dijelove rimskih zemljanih žara pepelnica i većih podrumskih posuda (pithosa), kao i fragmente rimskih poganskih nadgrobnih stela te crkvenog namještaja starokršćanskog i starohrvatskog doba.
Mogli su pored toga, po pričama radnika, utvrditi da se je pri kopanju naišlo na veliki broj grobova u dva sloja i da su u nekim grobovima donjeg sloja bili nađeni zlatni i srebrni predmeti, naušnice i drugi nakit, koje su radnici između sebe razdijelili.
Tvornica je te predmete pokupila od radnika i g. inž. E. Stock rodom iz Splita, direktor tvornice, darovao je zbirci društva 'Bihać' dragocjene predmete iz starohrvatske dobe nađene u grobovima, a Arheološkom muzeju kamene predmete iz rimske dobe.
G. Šime Perković iz Klisa ustupio je bez odštete 'Bihaću' par naušnica, koje je bio nabavio od radnika. Uprava 'Bihaća' im na tome najtoplije zahvaljuje. Društvo je 'Bihać' odlučilo na to dalje kopati pod izravnim svojim nadzorom", piše povjesničar umjetnosti i konzervator Ljubo Karaman u svom radu iz 1936. godine pod nazivom "Starohrvatsko groblje na 'Majdanu' kod Solina".

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix
Ante Čizmić/Cropix
Predstavljanje linije nakita Inaures Helenae, replikama starohrvatskog nakita
Ante Čizmić/Cropix
Ana i Josip Matijević. s kćerkom Helenom
Ante Čizmić/Cropix
Lidija Pejković s kćerima Rinom i Sonjom
Ante Čizmić/Cropix
Lidija Pejković s kćerima Rinom i Sonjom
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/solinjanin-josip-matijevic-izradio-novi-stari-nakit-ovo-su-recine-kakve-je-nosila-i-hrvatska-kraljica-jelena-u-desetom-stoljecu-1133949 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5a961bf1f154a4a9a1a306e246814552ee2e5229 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Solinjanin+Josip+Matijevi%C4%87+izradio+%E2%80%98novi+stari%E2%80%98+nakit%3A+Ovo+su+re%C4%87ine+kakve+je+nosila+i+hrvatska+kraljica+Jelena+u+desetom+stolje%C4%87u&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fsolinjanin-josip-matijevic-izradio-novi-stari-nakit-ovo-su-recine-kakve-je-nosila-i-hrvatska-kraljica-jelena-u-desetom-stoljecu-1133949 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fsolinjanin-josip-matijevic-izradio-novi-stari-nakit-ovo-su-recine-kakve-je-nosila-i-hrvatska-kraljica-jelena-u-desetom-stoljecu-1133949 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KUPUJMO STAROHRVATSKO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ŽivotKUPUJMO STAROHRVATSKO

Solinjanin Josip Matijević izradio ‘novi stari‘ nakit: Ovo su rećine kakve je nosila i hrvatska kraljica Jelena u desetom stoljeću

Piše Mia Sesartić
10. listopada 2021. - 19:38

- Solinjanke su napokon dobile svoj nakit! Grad Solin je prebogat kulturnom baštinom kojom se diči, a sada tom etnografskom blagu možemo pridružiti i ove solinske naušnice, koje kroz prošlost govore o budućnosti jer će ih majke moći prenositi dalje, darovati svojim kćerima, unukama, a one još dalje generacijama koje slijede – kazala je Solinjanka prof. Radojka Bućan na predstavljanju nove linije nakita inspiriranog prošlošću pod nazivom "Inaures Helenae".

Riječ je o liniji hrvatskog tradicijskog nakita iz 10. stoljeća, iz vremena hrvatske kraljice Jelene (preminule 8. listopada 976. godine), pokopane na Gospinu otoku u Solinu.

Projekt je to Solinjanina Josipa Matijevića, inženjera arhitekture, koji je ovom prigodom ispričao kako je došlo do ideje, a potom i realizacije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 09:43