StoryEditor
Životposeban smo narod

Šokirat će vas koliko naših sugrađana nije potrošilo ni kune na božićne poklone ovih blagdana, ali ima i onih koji su 'spiskali' više od tisuću kuna

Piše M.Dr.
30. prosinca 2019. - 15:00
kupovina_blagdani7-221218

Hrvati će će tijekom ovih blagdana potrošiti 15,3 milijarde kuna, što je pola milijarde kuna više nego u istom razdoblju godinu dana ranije, procjenila je je Hrvatska gospodarska komora (HGK) prije mjesec dana.

Procjena HGK o blagdanskoj potrošnji odnosi se na razdoblje od 1. prosinca 2019. do 1. siječnja 2020. godine, a  direktorica Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić, za medije je objasnila kako u blagdansku potrošnju ulaze svi troškovi koje građani obavljaju u mjesecu prosincu.

Pritom je trgovina glavni pokretač cijele blagdanske potrošnje, a Ravlić je iznijela iznosi procjenu da će na nju u tom razdoblju otpasti oko 14 milijardi kuna.

Ispraznili se novčanici

Procjena o potrošnji od 15,3 milijarde kuna temelji se na poreznoj reformi i rastu plaća, još jednoj dobroj turističkoj sezoni, porastu optimizma potrošača. Bilo kako bilo, novčanici su već odavno prazni, sa darivanjem je gotovo a vrijeme blagdana bliži se svome kraju.

MojPosao odlučio je istražiti koliko su građani kupovali božićne poklone i koliko su novaca za to izdvojili. Anketa je provedena na više od 600 ispitanika.

Većina ispitanika (71posto) izdvojilo je određenu svotu novaca za božićne poklone, dok ih 29 posto na poklone nije ništa potrošilo.

Od ispitanika koji su kupovali poklone, njih najviše (trećina, odnosno 32 posto) je izdvojilo preko 1000 kuna na poklone i to prvenstveno zato jer imaju velike obitelji.

Ovo su neki od komentara: 'Velika smo obitelj, do 100 kn po članu.', 'Mora se svima po nešto.', 'Puno dobrih ljudi oko mene.'

Za blagdanske poklone od ispitanika koji su trošili, petina ih (21 posto) je izdvojila do 1000 kuna a, kako neki od njih kažu, možda i više.

Bez posla i primanja

Do 500 kuna na poklone je potrošilo 28 posto ispitanika, uglavnom na darove za djecu i najbliže članove obitelji. Evo što kažu: 'Kupila sam svojoj obitelji ono što mislim da im treba.', 'Skromnost je vrlina.', 

Do 200 kuna za poklone je izdvojilo 19 posto ispitanika jer je to sve što si mogu priuštiti.

Novac na kupnju božićnih poklona nije uopće potrošilo 29 posto ispitanika.

Kao razlog navode to što nemaju posao i primanja, ali kako je jedan ispitanik naveo 'Pravi pokloni se ne mogu kupiti'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 07:06