StoryEditorOCM
ŽivotJeste li znali?

Smokva je rajsko voće, a njen list liječi: ovo je čaj koji regulira probavu i krvni tlak, ali i topi masnoće

Piše Mozaik SD
9. kolovoza 2024. - 13:14

Kažu kako u prirodi možemo pronaći lijek za svaku boljeticu. Naši su stari znali mnoge prirodne načine liječenja, neke smo mi na našem modernom putu zaboravili, a mi vas danas podsjećamo kako vam je na dohvat ruke nešto što bi vam moglo izregulirati krvni tlak, recimo, ali i pomoći vam skinuti koji kilogram viška.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Ukoliko ste trudnica ili pak dojilja - nemojte čitati dalje, ovo nije za vas, vi ovaj čaj ne smijete piti.

Riječ je o smokvi, preciznije - njenom listu. Da, istom onom koji vam iziritira kožu dok se zavlačite u krošnju ubrati slatke, rajske plodove.

image
Božo Radić/Cropix

No, kada uberete zdrave, neoštećene listove, krajem proljeća ili u ljeto, morate ih dobro oprati, potom omotati u ubrus i staviti da se suši na hladnom, prozračnom mjestu, daleko od izvora svjetla. Nakon mjesec, dva provjerite mrvi li se list pod prstima, ako je tako - spreman je za pripravu. Razmrvite ga i spremite u staklenku.

image
čitatelj/

Čaj će te pripremiti jednostavno, žličicu izmrvljena smokvina lista preliti ćete s dva decilitra vrele vode, prekriti i pričekati desetak minuta. Procijeđeno možete piti i vrelo i hladno i zaslađeno i onakvo kakvim ga je priroda stvorila.

Ovaj je čaj, vele stručnjaci, izvrstan za skidanje masnoća, pa kao takvo utjeće na brže mršavljenje. No, ono važnije je što ima utjecaja na smanjenje krvnog tlaka, pomaže kod anemije, a pozitivno utjeće i na dijabetes.

image
Božo Radić/Cropix

Znate i sami kako čaj nije zamjena za lijek kojeg vam je prepisao liječnik, stoga - ne činite ništa na svoju ruku, posavjetujte se s stručnjakom.

 

 

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 20:11