Život'NA GOTOVO'

Slovenija dobila svog prvog nobelovca: pročitajte kako su naši susjedi privolili uglednog britanskog znanstvenika da predstavlja njihovu zemlju

Piše Hina
26. ožujak 2019. - 11:30

Britanski znanstvenik Duncan Haldane, čija je majka podrijetlom austrijska Slovenka, dobio je slovensko državljanstvo na ceremoniji u slovenskom veleposlanstvu u Washingtonu - a Slovenija je time dobila svoga prvog nobelovca.

Haldane je 2016. s Davidom J. Thoulessom i Johnom Michaelom Kosterlitzom podijelio Nobelovu nagradu za fiziku.
Dodijeljena mu je za otkrića na području teorijskih istraživanja stanja materije, a još osamdesetih godina prošlog stoljeća pojasnio je magnetske značajke atomskog lanca u određenim tvarima, što je značajan doprinos u razvoju novih materijala i elektronskih komponenti, objavili su slovenski mediji.

Haldane je trenutačno profesor fizike na Sherman Fairchild University i na sveučilištu Princeton u SAD-u, a svečanu prisegu kao slovenski državljanin položio je prošli petak u prostorijama veleposlanstva Republike Slovenije u Washingtonu.
Po pisanju slovenskih medija, Haldane u svojoj biografiji uvijek navodi da je škotsko-slovenskog podrijetla.

Njegov otac bio je liječnik u britanskoj vojsci, a dok je bio stacioniran na jugoslavensko-austrijskoj granici upoznao se s mladom studenticom medicine Ljudmilom Renko, rođenom u austrijskom Ferlachu, u pokrajini Koruškoj u kojoj živi brojna slovenska manjina. Vjenčali su se i preselili u London, gdje je 1951. rođen njihov sin, današnji nobelovac, s punim imenom Frederick Duncan Michael Haldane. Sa suprugom Odile Belmont Haldane živi u SAD-u, u Princetonu, New Jersey.

#SLOVENIJA#DUNCAN HALDANE#NOBELOVAC