StoryEditor
ŽivotSuluda cifra

Skandal oko najskuplje torte na svijetu: s 300 se cijena popela na preko 4 milijuna kuna, evo što se krije u pozadini bizarnog slučaja

Piše J. V.
11. listopada 2018. - 15:17

Zamislite tortu vrijednu 4 milijuna i dvjestotinjak tisuća kuna. Golema je i od zlata? Optočena biserima i rijetkim dragim kamenjem, a unutra krije dizajnerske torbice i nekoliko skupocijenih satova?

Morat ćemo vas razočarati; najskuplja torta na svijetu sastoji se od brašna, vode, malo oraha, šlaga... Znate već, klasični sastojci. Pa zašto je onda tako brutalno skupa?

Radi se u stvari o najvećem skandalu koji je tresao sjevernoirsku javnost zadnjih godina, a uključuje, ovo možda i pogađate, katolike i gay zajednicu u toj državi.

Početak "problema"

Sve je počelo kada su Daniel i Amy McArthur, bračni par u vlasništvu slastičarnice "Asher", odlučili odbiti na jednu od svojih torti staviti natpis "Podržite gay brak", što je od njih zatražila mušterija, britanski aktivist istospolnih brakova Gareth Lee.

Odlučio ih je zbog tog poteza tužiti zbog "diskriminacije na temelju seksualne orijentacije i političkih uvjerenja". Tužba je podignuta 2014. godine, piše BBC.

 

 

Par kršćana tijekom sudskih peripetija najprije je izgubio slučaj, da bi potom uložili žalbu. Branili su se objašnjavajući kako nemaju ništa protiv homoseksualaca, ali da poruka jednostavno nije u skladu s njihovom religijom, pa ju stoga nisu htjeli ni "poslati" iz svoje slastičarnice.

Platili obveznici

No vratimo se na početak priče. Zašto je torta došla do tako sulude cijene?

Pravna bitka je, naime, vrlo brzo nakon što je slučaj procurio u medije, dosegla status jednog od najvećih javnih skandala u državi. Uključila se Komisija za ravnopravnost države Sjeverne Irske koja je uplatila cifru od otprilike 2 milijuna kuna kako bi podržala ideju "gay torte" Garetha Leeja.

Vrlo brzo nakon toga javio se Kršćanski institut koji je podržao "protivnike" s isto toliko novca, pa je u samo nekoliko mjeseci torta čija je prvotna cijena oko 300 kuna, narasla na preko 4 milijuna. 

Britanski mediji prenose da je ukupno porezne obveznike čitave države ovaj spor koštao još dvjestotinjak tisuća kuna, što konačno zaokružuje cifru.

Konačna presuda

Vrhovni sud u Velikoj Britaniji donio je jučer konačnu odluku, nakon pune četiri godine, i to u korist vlasnika slastičarnice. Predsjednica Suda, Lady Hale, obrazložila je jednoglasnu odluku svih pet članova ovoga tijela:

"Odbili su mušteriju zbog slogana, ne zbog njegove seksualne orijentacije. Nije da su gospodinu Leeju uskratili zaposlenje, smještaj ili svoje proizvode zbog njegovih političkih uvjerenja. Dokazi pokazuju da su vlasnici slastičarnice bili voljni posluživati i zaposliti ljude gay orijentacije", istaknula je Hale, prenosi BBC.

Vlasnik objekta, Daniel McArthur nakon konačne presude nije skrivao zadovoljstvo.

"Uvjeren sam da uz nas slave još mnogi ljudi, jer ovo znači da u Velikoj Britaniji ipak još uvijek vlada sloboda govora, izbora i savjesti za sve", poručio je nakon presude.

"Istospolni brakovi nisu u skladu s našom religijom. To ipak ne znači da imamo nešto protiv homoseksualaca. Isto bismo postupili i da nam se obratio heteroseksualni par. Nije stvar u gospodinu Leeju, već u njegovu sloganu. Uostalom, gospodina smo posluživali prije, posluživat ćemo ga i ponovno", dodao je McArthur pomirljivo.

 

 

Gareth Lee izjavio je pak da se osjeća kao "građanin drugog reda", a svoje je razočaranje podupro riječima:

"Za mene ovo nikad nije bilo pitanje slobode govora ili izbora. Samo sam želio naručiti tortu u slastičarnici", tvrdi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. srpanj 2021 09:55