StoryEditorOCM
ŽivotBISTE LI I VI?

Prezaduženi siromah pronašao vrijedan dijamant, novac koji dobije planira podijeliti s 19 rođaka s kojima živi!

Piše S.N./JL
25. srpnja 2024. - 18:55

Život siromašnog, prezaduženog indijskog radnika promijenio se preko noći kad je u rudniku u središnjoj državi Madhya Pradesh pronašao ogromni dijamant. Dragi kamen ima 19,22 karata pa se očekuje da će na državnoj dražbi postići cijenu od oko 8 milijuna rupija, odnosno 95.570 dolara, piše BBC.

Presretni Raju Gound kaže da je kopao u rudniku u gradu Panna više od 10 godina u nadi da će pronaći dijamant. Panna je inače poznata po dijamantima, a vlada ljudima vrlo povoljno iznajmljuje plitke rudnike kako bi ondje mogli tragati za dragim kamenjem, piše Jutarnji list.

Sve što pronađu, predaje se vladinom uredu za dijamante, koji zatim procjenjuje kamenje. ‘Rudnici se mogu iznajmiti za oko 200-250 rupija na određeno razdoblje‘, kaže Anupam Singh, dužnosnik državnog ureda za dijamante.

Godine 2018. radnik iz Bundelkhanda pronašao je dijamant vrijedan 15 milijuna rupija u rudniku u Panni. Međutim, takva su otkrića rijetka. Singh kaže da se manje kamenje relativno često pronalazi, no da je dijamant kojeg je pronašao Gounda izniman zbog svoje veličine.

Gound je rekao i da je njegov otac zakupio rudnik u selu Krishna Kalyanpur Patti u blizini Panne prije otprilike dva mjeseca. Njegova obitelj unajmljuje rudnike uglavnom tijekom sezone monsuna kada nema poljoprivrednih i građevinskih poslova.

‘Jako smo siromašni i nemamo drugog izvora prihoda. Pa ovo radimo u nadi da ćemo zaraditi nešto novca‘, rekao je. Naslušao se priča o ljudima koji su slučajno našli velike dijamante i nadao se da će se i njemu jednog dana posrećiti.

image

Pronađeni dijamant

Screenshot Youtube

‘To je težak posao. Kopamo jamu, izvlačimo komade zemlje i stijena, peremo ih i zatim pažljivo prosijavamo u potrazi za dijamantima‘, rekao je. U srijedu poslijepodne sav mu se taj trud se isplatio.

‘Prebirao sam po kamenju i vidio nešto što je nalikovalo komadu stakla. Podigao sam ga i vidio slabašan odsjaj. Tada sam znao da sam pronašao dijamant‘, rekao je.

Dijamant će biti prodan na sljedećoj vladinoj dražbi, a Gound će dobiti svoju naknadu nakon što se odbiju sva davanja i porezi. Gound se nada da će s tim novcem izgraditi bolju kuću za svoju obitelj, pa čak i platiti školovanje svoje djece. Ali, prvo želi otplatiti svoj dug od 500.000 rupija.

Kaže da se ne boji da će ljudi saznati za dijamant jer novac ionako planira podijeliti s 19 rođaka s kojima živi: ‘Sutra ću opet otići u rudnik tražiti dijamante‘, rekao je sretni rudar, piše Jutarnji list.

image

Presretni Raju Gound

Screenshot Youtube
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 20:38