StoryEditor
ŽivotBEZRECEPTNI ANTIDEPRESIV

Sigurno ste čuli za Tensilen: i mi smo testirali te 'čarobne pilule' sreće koje, kako kaže reklama, otklanjaju brige i probleme; evo kako su djelovale na nama

Piše Tihana Marović
22. veljače 2018. - 09:01
naslovna

Čini se da nema osobe koja nije barem jednom ostala zatečena gledajući televizijsku reklamu za Tensilen, sve popularniji bezreceptni antidepresiv. Društvene mreže već su duže vrijeme zasute negativnim reakcijama na iritantni marketinški uradak, ne samo zato što je uloga žene i način na koji se reklama obraća javnosti problematičan, nego i zbog same supstancije i djelovanja proizvoda.

Za one koji nisu upoznati, reklama ide ovako.

Nakon dva mjeseca uzimanja Tensilena, usiljeno nasmijana žena, koja je glavni lik u reklami, pokušava uvjeriti publiku kako je sretna i da nije pod stresom. Naime, prije dva mjeseca "bila je na rubu suza koje su uzrokovali kuća, obaveze, kuhanje, totalni kaos", te je morala napraviti nešto za sebe, pa sada "ponovno uživa u svojoj obitelji i u svom poslu".

Sudeći prema komentarima, virtualno aktivni gledatelji nisu se dali zavarati umjetnim osmijehom i grljenjem djeteta, a odmah nam je bilo jasno kako je Tensilen očito financijski isplativ odgovor na pošast modernoga društva, depresiju, anksioznost i duboko nezadovoljstvo.


Dostupan u svakoj ljekarni
 

Reklamira se, dakle, kao blagi brzodjelujući prirodni antidepresiv. Nabaviti ga je lako, dostupan je u gotovo svakoj ljekarni, a za deset tableta (dostatno za desetodnevno korištenje) potrebno je izdvojiti 60 kuna. Ponukana sve brojnijim negodovanjima čitatelja, nabavila ga je i naša redakcija, koja je odlučila isprobati ovaj proizvod.

No, idemo redom. Krenimo od sastojaka navedenih na ambalaži. Riječ je o kompleksu vitamina B, a zatim i aminokiselini S-adenozil metionin (SAMe), esencijalnom sastojku svake žive stanice koja stimulira više od 35 biokemijskih reakcija. Na web-stranici proizvoda stoji da se ta aminokiselina propisuje u Europi više od 30 godina, te da je potpuno prirodna i ne izaziva ovisnost.

S druge strane, popriličan je broj onih koji ovaj proizvod, ali i njegovo reklamiranje i nuđenje širokim masama, javno prozivaju.

Sveučilišni profesor, ekonomist i političar Slaven Letica prije nekoliko mjeseci burno je reagirao na svojem Facebook profilu, nazivajući prodavanje ovakvog proizvoda čistim šarlatanstvom.

"Na brojnim regionalnim televizijama i inim medijima, te na društvenim mrežama vrti se medicinski i kulturno opasni, šarlatanski reklamni video o navodno, posebice za žene u srednjim godinama, spasonosnom sreće-tvornom lijeku koji se prodaje pod nazivom Tensilen. Tenisilen je balkanska verzija na Zapadu odavno poznatog američkog dodatka hrani SAMe koji je tamošnja Agencija za hranu i lijekove odobrila 1999., a kao antidepresiv je dostupan kao od liječnika propisani lijek i u nekim europskim zemljama: u Italiji od 1979., Španjolskoj 1985.

Nije dakle problem u samom lijeku, nego u Ministarstvu zdravlja, udrugama za zaštitu potrošača i ženskim nevladinim udrugama koji ne prosvjeduju protiv lažne i opasne reklame za ovaj dodatak, koja ga prikazuje kao spasonosnu pilulu sreće", oštar je bio Letica uz popriličnu podršku građana.


Sporni sastojci
 

Kontaktirali smo stoga Neliju Rudolfi, predsjednicu Društva psihologa u Splitu, koja nam je potvrdila kako u slučajevima blage depresije, tjeskobe i nezadovoljstva uvijek preferira psihoterapiju.

– Bavim se kognitivno-bihevioralnim pristupom, stoga moji kolege i ja uvijek pokušavamo razgovorom i psihoterapijom doći do uzroka problema, a ne samo kratkoročno djelovati na posljedicu. Izbjegavamo lijekove, ako se to ikako može, a ako ne, vrijeme je za posjet liječnicima koji propisuju potrebne lijekove – objasnila nam je Nelija.

Poznata splitska farmaceutkinja također je bila poprilično jasna kad smo je upitali za sporni Tensilen.

– Stvar vam je poprilično jasna. Ono što nije prošlo znanstveno istraživanje i čiji sastojci nisu definirani brojkama, odnosno gdje ne postoji izražena vrijednost koncentracije svih tvari, te čije djelovanje nema uporište struke u znanstvenim člancima, zapravo je pod upitnikom. Dakle, isključivo je na potrošaču hoće li taj proizvod kupiti i dati svoj novac za njega ili neće. Ističem kako se dani opis takvih proizvoda odnosi samo na higijensku ispravnost, a ne na pravu aktivnost tvari. Dakle, točno djelovanje lijekova koji nisu registrirani u Agenciji za lijekove i medicinske proizvode, odnosno HALMED-u, ne možemo znati. Vjerujte mi, nekad molimo naše kupce da takve proizvode ne kupuju – kazala nam je farmaceutkinja.

Iako se reklamira u najgledanijim televizijskim terminima, iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode obavijestili su nas kako kod njih Tensilen nije odobren ni kao lijek ni kao medicinski proizvod, no ostavili su mogućnost da proizvod pripada kategoriji dodataka prehrani, što je u nadležnosti Ministarstva zdravstva. Upit smo poslali i njima, no do zaključenja teksta odgovor nismo dobili.


Kao u slow motionu
 

Od čistog placeba, preko tableta koje spašavaju dan, pa do supstancije koja zatupljuje – tako ga korisnici opisuju po društvenim mrežama, a evo kako je konzumaciju "spasonosne pilule sreće" komentirala naša redakcija.

– I, je l' osjećaš šta? – pita kolega već nekoliko minuta nakon konzumacije.

– Ništa – prva kolegica hladna je kao špricer. Dvije šute kao zalivene, prave se da ne čuju.

– Alo, vas dvije, kakva je situacija?

– Sve pet – odgovori su sramežljivi. Nakon pola sata šutnje prva se odvažila.

– Nešto nije u redu. Ne znam za vas, ja sam sva usporena. Da bomba padne, ne znam kako bih reagirala. Isproducirala sam samo tri teksta i uopće se ne zamaram. Kao da sam u slow motionu – pao je prvi zaključak.

– Ma šuti, ovo je ludilo, nema stresa, sve mi je ravno. Da mi bilo što sad prigovaraju, ne tiče me se – smiješi se druga. Hladnokrvni dvojac gleda ih kao luđake, jer njih ništa nije taklo.

– Možda da uzmem dvije – odvažio se kolega, što mu redakcijska većina nikako ne odobrava. Do kraja dana organizirana je i Wapp grupa kodnog imena Tensilen. Osim zezancije, koje ni inače nismo lišeni, nuspojava nije bilo.

Zaključak: dvoje usporenih, dvije hladne glave. Bismo li pokus ponovili? Nakon svega što smo saznali od sugovornika, jednoglasno: nema šanse!

 


Neprimjerena kampanja
Agencija za elektroničke medije objavila je još prije dvije godine kako oglasna kampanja Tensilena nije primjerena.
"Sukladno upitu građana i Agencije za elektroničke medije za ocjenom prihvatljivosti oglasne kampanje Tensilen, Sud časti HURA-e jednoglasno konstatira i zaključuje kako poruka iz TV oglasa nije u skladu s odredbama Kodeksa oglašavanja i tržišnog komuniciranja HURA-e", stoji na njihovoj stranici.

 

#ANTIDEPRESIVI#TENSILEN

Izdvojeno

07. srpanj 2020 07:51