StoryEditorOCM
ŽivotSAD SVE IMA SMISLA

Sad nam je sve jasno: otkriveno je što se događa s muškim tijelom kada nastupi ‘kriza srednjih godina‘ i zašto

Piše MOZAIK SD
8. svibnja 2023. - 09:03

Tijelo tijekom procesa starenja prolazi kroz raznorazne promijene. Neke su sitne i neprimjetne, a druge uvelike utječu na naš organizam. Što se događa s tijelom kada muškarac napuni 50, odnosno kada nastupi "kriza srednjih godina"?

Ograničenje mišića

Čovjek u pedesetima ne može biti fizički aktivan kao što je bio u dvadesetima ili tridesetima. Naime, čovjekovi mišići s godinama gube elastičnost te postaju ograničeni i čvrsti. To znači da se oni ne mogu aktivirati i pravilno razvijati pa zbog toga muškarci srednjih godina nemaju snage kao što su je imali prije. Naravno, ako volite sport i fizičku aktivnost, time se još uvijek možete baviti - ali sada najviše pažnje treba posvetiti istezanju, piše Muški magazin.

Manjak vode u organizmu

Kada se rodite, postotak vode u vašem tijelu iznosi 61 posto, ali kada pređete brojku od 50 godina, voda u vašem tijelu pada na 54 posto. Zbog toga je jako važno da pijete dovoljno vode, kako biste hidrirali vaš organizam.

Manjak testosterona

Muški hormoni se prestaju lučiti, zbog čega testosteron u vašem tijelu opada. To ostavlja najveće posljedice na seksualni život pa muškarci u ovim godinama počinju primjećivati prve probleme sa seksualnim nagonom.

Mentalna nestabilnost

Ne, nećete poludjeti kada napunite 50, ali ćete definitivno postati mentalno osjetljiviji. Pojave depresije, anksioznosti, nervoze i drugih sličnih stanja u ovim godinama su česte. Zbog toga veliki broj muškaraca razvije potrebu za alkoholom ili duhanom, a na taj se način "brane" od poremećaja mentalnog stanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 15:52