StoryEditorOCM
Životinspirativna priča

S tri godine završio je na intenzivnoj i tada je krenula borba. Omišanin Tomislav nam priča o svom životu s dijabetesom

Piše Marina Knežević Petković
13. kolovoza 2024. - 19:31

Prvo je ključno upoznati "neprijatelja" kako biste se s njim znali uspješno boriti i živjeti. Šećerna bolest ili dijabetes (diabetes mellitus) je kronična bolest koja postaje sve češća diljem svijeta, gdje su razine glukoze (šećera) u krvi povišene.

Većina hrane koju jedemo pretvara se u glukozu, koju naš organizam koristi za energiju. Gušterača (pankreas) proizvodi inzulin, hormon koji regulira razinu šećera u krvi i to tako da omogućava ulazak šećera u stanice gdje se pretvara u energiju za tijelo. Osim toga, inzulin višak šećera pohranjuje u mišiće i jetru. Ako inzulina nema ili ga je nedovoljno, šećer ne može ući u stanice, ostaje u krvi i dolazi do povišene razine šećera u krvi i razvoja bolesti. 

Izazovi života s dijabetesom

Život s dijabetesom zahtijeva stalnu brigu o zdravlju, pažljivo planiranje prehrane, redovito praćenje šećera u krvi i dosljednu terapiju. Međutim, unatoč svim izazovima, mnogi ljudi žive ispunjen i sretan život uz ovu bolest, što će nam i posvjedočiti naš sugovornik, mladi Omišanin Tomislav Sovulj (24), koji se s ovom bolešću nosi već 21 godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 21:01