StoryEditorOCM
Životmenažerija

Priznajte, svi ste ih kao djeca htjeli jesti, i uvjereni smo da bi vas ponovno kušanje ove slastice jednostavno lansiralo u djetinjstvo

Piše Milena Budimir
20. ožujka 2021. - 15:18

Koliko ste puta u prolazu vidjeli dijete zalijepljeno nosićem za izlog "Bobisove" slastičarnice, kako raširenih okica gleda u naslagane piliće od marcipana?

Koliko ste puta povukli mamu za ruku i molećivo tražili da vam kupi praščića, rozog i debelog, svjetlucavog, slasnog?

Koliko puta ste se obradovali najdražoj teti, susjedi, baki, kada bi došla u posjet i donijela zelenog žapca, ljepljivog od marcipana?

Uspomene na ovu prigodnu slasticu, koja se specijalno priprema za Uskrs, a posebno uveseljava naše najmlađe, dio su odrastanja u gradu pod Marjanom. U menažeriji "Bobisovih" slastica tijekom godina mogle su se naći već spomenute žabice, praščići, zečići, danas ćete naći i uskrsne pisanice, neodoljivih boja, piliće koje slastičarke uređuju ručno. Svaki djelić. Svaki kljunić, svako krilce, i fjok i oko... Šarene boje i vjerni oblici čine ovu slasticu posebno omiljenom među malenima, ali i onima koji više i nisu tako maleni.

"Bobisova" šareno-slatka menažerija napuni u tren košaricu, a košarica je na uskrsnom stolu najljepši detalj, zar ne?

Naći ćete piliće i velike i male, a ono što je nas oduševilo dok smo promatrali proces nastajanja ovog slastičarkog čuda jest - što je baš svaki pilić, svaka pisanica - svoja, drugačija, unikatna. Nema dvije jednake na svijetu! Svaki detalj na njima napravile su vrijedne ruke "Bobisovih" slastičarki. Svaka je dotaknuta dušom. Jer, jedino tako se stvaraju uspomene.

Ruku na srce, što su Mozart kuglice Beču - to su pilići od marcipana našem gradu.

Jeste li znali da se marcipan (tal. marzapane) izrađuje od šećera i mljevenih badema, smjesa je to glatka i gusta i od nje se lako dade izraditi bilo kakav oblik. Vjeruju povjesničari da marcipan potječe iz Perzije (Irana) i da su ga u Europu donijeli Turci. Oko 600. godine Perzijanci su otkrili kako se pravi šećer, Arapi su prigrlili ovo umijeće i proširili ga Azijom. Najviše su ga voljeli miješati s bademima i tako, eto - došli do marcipana. Slučajno.

"Bobisov" marcipan slučajan nije. On se nabavlja i kupuje prigodno i planski.

Kaže mi tako prijateljica kako je prošloga Uskrsa svim svojim ukućanima darovala po jednog pilića od marcipana. Oduševila se posebno malena nećakinja. Cijeli je dan s divljenjem nosila svoju slasticu, uvjerena kako je - igračka. Dok nije shvatila da se to jede. Jel' potrebno reći - da ga je smazala u trenu!

Vraćaju u djetinjstvo

Maaaamaaaa! – kreštavim sam je glasom zazivao.
Znala je o čemu se radi. Svaki put kada bi me odvela u spizu na pazarić na Plokite, tu bi joj sve došlo na naplatu. Sve nošenje namirnica.
- E? - pravila se luda.
- Oćemo proći kraj Bobisa? - upitao bih čak malo drsko. Jer, pomnom analizom naše putanje po pazariću znao sam kako su šanse da ćemo proći kraj te butige čiji su me mirisi odmalena mamili zapravo – minimalni.
- Vidit ćemo, imamo dosta toga još obići - diplomatski bi odgovorila dok smo se probijali kroz gomilu ljudi. Pazarići su zapravo tada bili trgovački centri, ali na otvorenome.
Sve je bilo krcato, puno života, i u svom tom žamoru 'Bobisova' butiga malenom se dječaku činila kao utočište od svih onih 'dam da prodam', 'a je ti mali lip, ka i moje jabuke', 'nu, di ćeš bolje špinjače'...
Tamo mi je bila obećana zemlja – a u njoj – blago. Sva sila raznobojnih životinjica kao da se međusobno borila da im ukažem tu čast i slistim ih za minutu.
Od žabaca, zečića, pilića, pa do praščića, ježića… To je bio najšareniji dio 'Bobisa', samim time i najzanimljiviji, a malom djetetu uvijek željnom slatkog ujedno i najukusniji.
I uvijek bi mi se smilovala.
- Ajde, odaberi jednog - pokazala bi glavom prema vitrini.
Nije trebalo puno da jedan mali praščić sleti u ispruženu rukicu…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 03:37