StoryEditor
ŽivotSVJESNA I SVOJA

Princeza Amalia je odbila dva milijuna dolara godišnjeg ‘džeparca’, želi zemlji dati nešto zauzvrat! Ovo je priča o djevojci koja je spremna odbiti i prijestolje zbog ljubavi

13. lipnja 2022. - 22:27

Za razliku od britanske kraljevske obitelji, njihovih velikih proslava, poput nedavne četverodnevne fešte povodom platinastog jubileja Elizabete II., drama i skandala, članovi ostalih europskih kraljevskih kuća uglavnom privlače puno manje pozornosti svjetske javnosti.

Jedna od onih koji su posljednjih tjedana uspjeli privući medijsku pozornost bila je nizozemska prijestolonasljednica, princeza Amalia, koja će jednog dana naslijediti krunu, ali zasad namjerava živjeti normalnim studentskim životom.

Buduća kraljica najesen će započeti studij na Sveučilištu Amsterdam i namjerava to napraviti bez prednosti koje joj donosi privilegirani položaj.

Kad je u prosincu 2021. napunila 18 godina, Amalia je objavila da neće prihvatiti dva milijuna dolara godišnjeg “džeparca” na koji ima pravo, dok ne bude mogla nešto svojoj zemlji ponuditi zauzvrat.

image

Princeza Amalia od jeseni će studirati na Sveučilištu Amsterdam 

Patrick Van Katwijk/Anp Via Afp


U pismu nizozemskom premijeru Marku Rutteu, princeza je kazala da je i jedan od razloga što joj je neugodno primati sav taj novac činjenica da je jako puno studenata u ozbiljnim dugovima i puno im je teže nego njoj.

Sa studentima u iznajmljenom smještaju

Nakon što je prošle godine sa sjajnim uspjehom završila srednju školu, Amalia je uzela slobodnu godinu kako bi putovala, upoznala svijet i radila stvari za koje u budućnosti možda neće imati vremena, a u rujnu kreće na fakultet na kojemu će studirati političke znanosti, psihologiju, pravo i ekonomiju.

Objasnila je i da će vratiti 400.000 dolara godišnje, na koje ima pravo tijekom studiranja i neće uzeti dodatnih 1,6 milijuna dolara za troškove.

Amalia je prošla kroz cijeli proces prijave i selekcije na fakultetu, u Amsterdamu će živjeti zajedno s još nekoliko studenata u iznajmljenom smještaju, a nizozemska kraljevska obitelj je zamolila za poštivanje princezine privatnosti tijekom studija.

Njezin studij košta 4418 eura godišnje, dok je za studente izvan Europske unije i Europskog gospodarskog prostora godišnja cijena 13.300 eura.

image

Nizozemska princeza Amalia 

Remko De Waal/Anp Via Afp

Premda je, nakon što je napunila 18 godina, Amalia teoretski spremna da na prijestolju naslijedi svog oca, kralja Willem-Alexandera, u autoriziranoj biografiji kazala je da će svoj život posvetiti služenju svojoj zemlji, ali da još nije sasvim spremna za to.

Kazala je i kako bi, ako bi zbog bilo čega u skorije vrijeme njezin otac morao napustiti prijestolje, zamolila majku, kraljicu Maximu, da preuzme ulogu regenta.

- Rekla sam svom ocu da nastavi jesti zdravo i puno vježba – kazala je Amalia.

Punog imena Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria, princeza od Orangea rođena je 7. prosinca 2003. godine u Haagu, najstarija je od tri kćeri kralja Willem-Alexandera i kraljice Maxime.

image

Kraljica Maxima i princeza Amalia

Patrick Van Katwijk/Anp Via Afp


Prijestolonasljednica je postala kad je njezin otac prezuzeo krunu 30. travnja 2013. godine, nakon abdikacije kraljice Beatrix.

U školu išla biciklom

Amalijini djed i baka s majčine strane, Jorge Zorrequieta i Maria del Carmen Cerruti Carricart, nisu smjeli prisustvovati vjenčanju njezinih roditelja 2002. godine, zbog djedova sudjelovanja u režimu argentinskog diktatora Jorgea Rafaela Videla, ali su bili na njezinu krštenju koje je bilo privatni, a ne državni događaj.

Amalia ima dvije mlađe sestre, princezu Alexiju koja je rođena 2005. godine, i princezu Ariane, rođenu dvije godine kasnije. Buduća kraljica govori nizozemski, engleski i španjolski, a išla je i na tečaj mandarinskog. Pohađala je državne škole i, kao većina nizozemske djece, u školu se vozila biciklom.

image

Kraljica Maxima s tri kćeri: Amaliom, Alexijom i Ariane 

Remko De Waal/Anp Via Afp


Prijestolonasljednica se dobro uklapa u nacionalni moto “budi normalan”.

Iskreno je govorila o svojim problemima s mentalnim zdravljem, voli pjevanje i mjuzikle, obožava tijare i još od djetinjstva isprobava one koje pripadaju njezinoj majci, kraljici Maximi, a tijekom školskih praznika radila je kao konobarica i navodno priprema “ubojite” koktele.

U već spomenutoj biografiji Amalia je govorila i o suglasnosti parlamenta, koju zahtijeva nizozemski ustav, za njezinu eventualnu udaju.

Ljubav ispred dužnosti

- Ako je to muškarac koji me podržava, kojeg volim, s kojim želim provesti svoj život, a parlament ne da suglasnost, onda ćemo vidjeti što ću učiniti. Ne mogu birati na vlastitu štetu, u tom slučaju ne mogu najbolje služiti našoj zemlji – kazala je Amalia.

A to se u Nizozemskoj već dogodilo. Njezin pokojni stric, princ Friso, izgubio je poziciju u nasljednom redu na prijestolje kad se oženio Mabel Wisse Smit, bez odobrenja parlamenta.

U biografiji je Amalia kazala i da homoseksualnost nije značajna tema u njezinoj obitelji.

- Moji roditelji imaju puno različitih prijatelja, tako da sam odrastala ne samo uz “ujake i ujne” nego i “ujake i ujake” i “tete i tete” - rekla je buduća nizozemska kraljica.

image

Princeza Ariane, princeza Alexia, kraljica Maxima, kralj Willem-Alexander i princeza Amalia 

Evert Elzinga/Afp


Budući da su u Nizozemskoj istospolni brakovi legalni već 20 godina, nedavno se postavilo i pitanje što bi se dogodilo kad bi Amalia izabrala istospolnu partnericu.

Premda su takve špekulacije dočekane kritikama, premijer Mark Rutte kazao je da hipotetski ne bi bilo zakonskih problema. No, problem bi se mogao pojaviti u liniji nasljeđivanja krune, ako bi Amalia u istospolnoj zajednici imala djecu.

Amalia Nijemce smatra galantnijima od Nizozemaca, a u nižim razredima srednje škole je odahnula kad je netko pokazao zanimanje za nju.

Bila je u vezi s kolegom iz škole dok nije otkrila da njegove namjere nisu bile iskrene – hodao je s njom zbog oklade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. kolovoz 2022 21:41