StoryEditorOCM
Život#BoljiOnline

Prijava zlostavljanja nikad nije bila lakša. Evo što je Red Button i kako se koristi

Piše Sponzorirani sadržaj
18. rujna 2023. - 00:00

Internet bi trebao biti siguran za sve one koji se njime koriste. Korisnog sadržaja ima "na lopate", pozitivnih poticaja na čitanje, bavljenje sportom ili učlanjenje u neku udrugu ne manjka. No, nije sve bajno, boravljenjem na društvenim mrežama i internetu djeca i mladi lako postaju izloženi mnogim negativnim utjecajima koji ih nerijetko vode sve do statusa žrtve online nasilja, povrede privatnosti djeteta, vrbovanja na nedozvoljene aktivnosti ili čak i do cyberbullynga.

Djeca i mladi žele biti na društvenim mrežama, žele sudjelovati u razmjeni poruka sa svojim vršnjacima i nikako ne žele biti izostavljeni iz sličnih aktivnosti zbog manjka profila na Facebooku, Instagramu, Snapchatu ili nečem drugome.

Na ekranu sebe mogu prikazati kako god požele, a potencijalnu i zapravo nemoguću anonimnost koriste kao plašt nevidljivosti, zbog čega mogu biti neugodni prema svojim vršnjacima ili onima koji su pak mlađi od njih te ih onda prikazuju u negativnom svjetlu.

image
/Shutterstock

Borba protiv negativnih strana traje već godinama, a aplikacija Ministarstva unutarnjih poslova "Red Button" u rujnu ove godine proslavit će deseti rođendan. Namijenjena je prijavljivanju internetskih sadržaja koji se odnose na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece. Njezina prvotna svrha je brinuti se o djeci žrtvama, ali i svim ostalim osobama koje znaju za slučajeve zlostavljanja putem interneta ili dijeljenja istog sadržaja na internetu. Velik broj počinitelja radi istu pogrešku, misli kako im policija ne može ući u trag i vjeruje da su stoga zlostavljajući putem interneta nedodirljivi, ali varaju se.

Iz policije nude i niz savjeta o tome kako točno prepoznati što sve treba prijaviti putem "Red Buttona". Prijaviti se može (i mora!) seksualno zlostavljanje i iskorištavanje djeteta putem interneta, seksualno zlostavljanje i iskorištavanje djece u neposrednom kontaktu s počiniteljem, ali i bilo koje drugo kažnjivo ponašanje počinjeno na štetu djeteta, obiteljsko nasilje, međuvršnjačko nasilje, fizičko zlostavljanje, zanemarivanje, povredu privatnosti djeteta koja se odvila putem interneta.

Posebno ističu da je prilikom upoznavanja osoba putem interneta važno pripaziti na njihov identitet i obvezno tu osobu prijaviti policiji ako ona maloljetno dijete potiče ili prisiljava da razgovara o intimnim stvarima putem društvene mreže, aplikacija za dopisivanje ili traži da se nađu kako bi imali seksualni odnos, traži da se pred web-kamerom seksualizirano ponaša, traži da snima fotografije ili video seksualnog sadržaja, fotografije svoga nagog tijela ili intimnih dijelova tijela.

Online prijava putem aplikacije "Red Button" brza je i jednostavna, a sve prijave se pregledaju unutar 24 sata ili prvog sljedećeg radnog dana nakon čega policija, sukladno prijavi, ide na daljnje postupanje ovisno o sadržaju poruke. Putem interneta ispuni se obrazac s podacima i informacijama vezanima za navodno zlostavljanje i onda se svi podaci šalju MUP-u. Policija posebno napominje ako postoje takva saznanja te ako se netko trenutno nalazi u neposrednoj opasnosti da se nazove 112 ili najbližu policijsku postaju kako bi njihova reakcija bila što brža.

image
/Shutterstock

Nakon pristigle prijave oni će obaviti temeljito kriminalističko istraživanje kako bi prikupili dokaze i pronašli počinitelja, nakon čega će poduzeti sve zakonske mjere vezane uz sigurnost i zaštitu žrtve te sve utvrđeno prijaviti nadležnom državnom odvjetništvu.

Djeca i mladi rijetko razmišljaju o posljedicama onoga što čine, zbog čega je odgovornost za odgoj, edukaciju i obrazovanje o pravilnom online ponašanju na starijima. Oni, koji sebe vide kao vlasnike svojih pametnih telefona, zaboravljaju da ono što se objavi na internetu zauvijek ostaje na mreži. Ova kultura "online" života postala je toliko važna i izjednačila se s ostalim sferama života pa se na Filozofskom fakultetu odvija i kolegij naziva "Sociologija cyber kulture".   

Prijavom zlostavljanja putem interneta bavi se i Centar za sigurniji internet.

- Prema našem deSHAME istraživanju čije smo rezultate predstavili na Danu sigurnijeg Interneta 2022. godine, pokazalo se da je čak petina srednjoškolaca doživjela ili svjedočila seksualno uznemiravanje na internetu u posljednjih godinu dana. Problem je što ih više od 40 % ne bi prijavilo takvo ponašanje! Kroz razne radionice s djecom i odraslima vidimo da su prijave nasilja općenito problematične pa mi je drago na ovaj način možemo malo podignuti svijest o tome, kazala nam je Martina Nikolić, psihologica koja radi pri Centru za sigurniji internet koji se, između ostaloga, i sam bavi prijavama ilegalnog sadržaja. Na svojim stranicama pozivaju građane da im pomognu stvoriti online okruženje za sve uzraste te mole da prijave sljedeće sadržaje: materijale sa seksualnim zlostavljanjem djece, govor mržnje, slučajeve seksualnog zlostavljanja djece, vizualni prikaz seksualno zlostavljane djece, trgovinu djecom, rasnu i drugu diskriminaciju, neprimjereni chat s djecom na internetu ili bilo koji drugi oblik iskorištavanja najmlađih. 

U borbu protiv ovoga uključio se i A1 Hrvatska sa svojom kampanjom #BoljiOnline u sklopu koje teže tome da na internetu stvore sigurno okruženje za sve nas, a posebno za one najmlađe koji najlakše padaju pod nečiji utjecaj. 

#BoljiOnline

S ciljem usvajanja znanja za što bolju zaštitu kod korištenja digitalne tehnologije, kompanija A1 Hrvatska predstavila je najnoviji projekt i istoimenu kampanju #BoljiOnline u suradnji s Centrom za sigurniji internet. Kroz platformu #BoljiOnline, ukazuju na prednosti, ali i opasnosti tehnologije kako bi vam pomogli sačuvati zdravlje, dobrobit i povezanost s onima koji su vam važni. Tehnologija nam pruža najviše kada je koristimo odgovorno, stoga se educirajmo zajedno i učinimo internet sigurnijim i pozitivnijim mjestom za sve.

_______________________________________________________

Sponzorirani sadržaj je nastao u suradnji s A1 Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 17:36