StoryEditor
ŽivotJackie Kennedy

Priča o ženi čije je ime postalo sinonim za prvu damu: od malena je očekivala velike stvari, ali život ju je gorko razočarao...

Piše PSD
28. srpnja 2021. - 15:21

Jackie Kennedy Onassis rođena je na današnji dan u katoličkoj obitelji Bouvier francuskog podrijetla baš kao i njen budući suprug američki predsjednik John F. Kennedy. Ona je postala sinonim za prvu damu kojoj su se divile žene diljem svijeta i smatrale je ikonom mode, stila i elegancije.

Od malena je odrastala u raskoši i izgledalo je da će njezin život biti lagodan i lijep. U djetinjstvu je naučila jahati, pričati strane jezike, plesala je balet, zapravo je obitelj pripremala za ulogu supruge muškarca iz visokog društva kakav je bio i njen otac koji je za nju govorio da ima najljepšu kćer koju je čovjek ikad vidio. Zbog njegovih pohvala razvila je snažno samopouzdanje i vjeru da su za nju predviđene velike stvari.

U jesen 1947. upisala je koledž i uoči toga predstavljena u društvo kao debitantica. Gotovo svakog vikenda putovala je na Manhattan da bi sudjelovala na društvenim događanjima što je u to vrijeme bilo uobičajeno za bogate djevojke. Ondje su se družile međusobno i upoznavale potencijalne supruge. Jackie O. je vjerovala da je čeka velik život, ali u skladu s njenim odgojem to nije nužno značilo ostvarenja u vlastitoj karijeri. Ipak, inzistirala je na svom obrazovanju pa je i nakon što je dobila diplomu iz povijesti umjetnosti i francuske književnosti, pa čak i nakon udaje, nastavila odlaziti na predavanja na lokalnom fakultetu.

image
AFP

Nakon što je 1951. diplomirala dobila je među stotinama drugih pristupnica godišnju praksu u časopisu Vogue. Prije toga je sa sestrom otišla na ljetno putovanje u Europu. Kada se vratila imala je već 22 godine što se u to vrijeme smatralo poodmaklom dobi za neudanu djevojku, pa joj je njen urednik rekao da bi bilo bolje da se vrati kući i potraži muža. Bouvier je poslušala savjet i napustila posao nakon samo jednog radnog dana.

Sljedeće godine upoznala je tadašnjeg kongresmena Johna Kennedyja na večeri u Washingtonu. Iste godine izabran je u Senat i odmah je zaprosio. Imali su puno zajedničkih interesa – bili su katolici, voljeli su umjetnost, književnost i pripadali su sličnim krugovima. Bez obzira na to na svoj odgovor senator je morao pričekati jer je Jackie za Washington Times-Herald trebala napisati članak o krunidbi Elizabete II. zbog čega je morala otputovati u London.

Par se naposljetku vjenčao 1953., a njena raskošna vjenčanica danas se čuva u muzeju u Bostonu.  U prvim godinama braka imali su problema zbog Kennedyjeve bolesti i njenih spontanih pobačaja. Imali su četvero djece od kojih je dvoje brzo umrlo nakon čega je ona postala snažno fokusirana na majčinstvo.

image
AFP

Kada se JFK odlučio kandidirati za predsjednika odmah je uočio da ga na turneji bolje primaju kada dolazi u društvu supruge koja je postala ljubimica Amerike i od tada su stalno putovali zajedno. Bili su mladi, lijepi i poletni, samom svojom pojavom su ljudima vraćali vjeru u američki san.

Nakon izbora supruga za predsjednika 1960. godine, Jackie je odlučila preurediti Bijelu kuću na moderan način. Mnoge prve dame poslije nje htjele su učiniti isto, ali je njena adaptacija ostala najupečatljivija i hvaljenija. Ona je bila treća najmlađa prva dama u povijesti SAD-a i kao suvremena žena dobro se uklopila u svijet koji je bio okrenut novim medijima. Redovito je davala intervjue i pojavljivala se na televiziji, a posebnu pažnju je krala svojim zanimljivim modnim kombinacijama tijekom inozemnih i domaćih turneja.

Malo tko na svijetu nije vidio njezinu fotografiju nastalu na zadnjem takvom putovanju. 1963. predsjednik i prva dana uputili su se u Texas gdje je na njih izvršen atentat u kojem je JFK ubijen. Shrvana tugom i mrzeći osjećaj bespomoćnosti Jackie se odlučila okupirati poslom i organizirati najspektakularniji pogreb koji je Amerika ikad vidjela, baš onakav kakav je smatrala da njen prerano preminuli suprug zaslužuje i u tome je i uspjela.

Nakon Kennedyjeve smrti postala je strašno zabrinuta da bi i ona i njena djeca mogla biti tema nekog sličnog napada i poželjela se odseliti iz SAD-a. U tome je djelomično uspjela udajom za Aristotlea Onassisa, grčkog milijunaša i njenog dugogodišnjeg prijatelja. Tijekom braka dio vremena su provodili u Grčkoj, ali nakon njegove smrti ona se vratila na Manhattan i nije više selila u Europu. Do kraja života bila je aktivna u društvenom životu i zalagala se za ciljeve koji su joj bili bliski još iz vremena kada je bila prva dama, a koji su često ostali zanemareni zbog fokusa na njen izgled ili drugi brak. Umrla je 1994. kako je rekao njezin sin JFK Jr. okružena "svojim prijateljima, obitelji i svojim knjigama, ljudima i stvarima koje je voljela. Učinila je to na svoj vlastiti način, i pod svojim uvjetima, i svi se osjećamo sretni zbog toga."

item - id = 1116007
related id = 0 -> 1127697
related id = 1 -> 1125657
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2021 14:51