StoryEditorOCM
Životbogati jezik

Prelijepi otok i dom velike pjesnikinje Vesne Parun ima tustopizde, kurcoglave i mačja muda …Jeste li ikada čuli za ove riječi i znate li što je to?

Piše MOZAIK SD
18. rujna 2022. - 15:49

‘Tustopizde u izobilju – kurcoglava ni za lijek‘ – Samoniklo jestivo bilje otoka Zlarina naziv je knjige koji je apsolutno oduševio sve na društvenim mrežama!

Naime, na ovogodišnjem Hrvatskom botaničkom simpoziju, predstavljena je spomenuta knjiga koja se bavi samoniklim biljem.

Autori knjige su Marina Viculin, Mirjana Randić, Željko Šatović, Danilo Dučak, Zlatko Liber, Sandro Bogdanović i Zlatko Šatović. Generacija žena, pokazao je projekt, koje su rođene nakon 1960-ih godina na otoku Zlarinu ne poznaju ili vrlo slabo poznaju biljke koje su generacije njihovih majki i baka brale i nazivale ‘narodnim’ imenima, prenosi nacional.hr.

Tako otok koji je dom naše velike pjesnikinje Vesne Parun ima tustopizde, kurcoglave, mačja muda …

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Inače, samoniklo jestivo bilje zovu još i divljim povrćem; čovjeku je to najstariji izvor hrane.

Koristile su se kao sirove salate ili kuhano povrće, potom kao sirovo divlje voće, razni (medicinski) čajevi i začinske biljke.

Inače, Hrvatsko botaničko društvo organizira znanstvene i stručne skupove, među kojima spomenuti Hrvatski botanički simpozij ima najdužu tradiciju. Prvi Hrvatski botanički simpozij održan je 2004. godine, sada je, dakle, u zagrebačkom hotelu Dubrovnik organiziran sedmi po redu.

Cilj simpozija, navodi organizator, je promicanje suradnje i razmjene znanstvenih i stručnih spoznaja između hrvatskih botaničara i kolega iz drugih zemalja.

U bogatoj ponudi uvaženog skupa naslov koji sadrži riječi tustopizde i kurcoglavi definitivno je oduševio sve prisutne.

Sam naslov kaže da tustopizdi ima koliko hoćeš, a kurcoglava slabo, niti za lijek.

Zlarinu, inače, tepaju da je zlatni otok, jer se vjeruje da mu ime potječe od latinske riječi koja u prijevodu znači – zlatni. Jedan je od najsunčanijih otoka na Jadranu s prosječno 2700 sunčanih sati godišnje.

image

Otok Zlarin

Nikša Stipaničev/Cropix

Poznat je i po koraljima. Zlarinjani se još od 14. stoljeća bave lovom i obradom koralja.

image
Slobodna Dalmacija
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix/ilustracija
image

Otok Zlarin

Nikša Stipaničev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. siječanj 2023 09:57