StoryEditorOCM
Životpa ti rintaj

Prekovremeni rad, noću i vikendom, bez naknade - to je bio život pekara 28 godina! A onda je dobio otkaz - zbog bolesti

Piše Vijesti Sd
6. veljače 2024. - 13:21

Pekar iz austrijskog grada Vorarlberga dobio je od svog bivšeg poslodavca odštetu od 27.000 eura. To se dogodilo zahvaljujući Radničkoj komori u Austriji nakon što je muškarac dobio otkaz.

Kako piše Fenix pekar je radio prekovremeno 28 godina – a da za to nije bio plaćen. Njegov poslodavac iskoristio je dugotrajnu bolest kao razlog za otkaz radniku. Kad mu je retroaktivno provjeravan radni odnos, pokazalo se da prekovremeni rad, noćne smjene i usluge vikendom nisu bili uvijek plaćeni.

Međutim, iznos naknade koju je sada dobio ne odražava ono na što bi radnik imao pravo. “U sadašnjem slučaju, pekar je vjerojatno izgubio mnogo prekovremenih sati i bonusa tijekom mnogo godina”, rečeno je iz Radničke komore.

image

ilustracija 

 

Bozidar Vukicevic/Cropix

Prema riječima stručnjaka, “neplaćeni rad se mogao utvrditi samo za posljednje tri godine”.

S druge strane, u Njemačkoj, “neplaćeni i plaćeni prekovremeni rad kontinuirano su se smanjivali u posljednjih deset godina”, objasnilo je Savezno ministarstvo za socijalna pitanja i rad. To proizlazi iz statistike Instituta za istraživanje tržišta rada i zanimanja (IAB) o izračunu radnog vremena iz studenog 2023. godine. Broj neplaćenih prekovremenih sati po zaposleniku u 2022. iznosio je 20,1 (2012. godine 27,5). Prosječan broj plaćenih prekovremenih sati iznosio je 14,2 (2012. godine 22,7).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 06:42