StoryEditorOCM
ŽivotDame, sretan vam vaš dan!

Poruka jakih žena: Svodi nas se na tijelo, ali znanje u ženskim rukama se i dalje podcjenjuje

8. ožujka 2018. - 14:02

Starije se generacije dobro sjećaju Dana žena, kada su majke i supruge, bake i prijateljice od svojih najbližih, kolega s posla, prijatelja, simpatizera i udvarača na taj dan dobivale bukete cvijeća, čokoladice, bombonijere, parfeme i plišance.

Dan žena se tada obilato slavio, zajedničkim blagovanjem s kolegama s posla, ranijim odlascima kući, dijeljenjem karanfila, tulipana i ruža.

A onda je nad lijepim i svima dragim podsjećanjem na žensku snagu, uglavnom praćenu globalnom podcijenjenošću, pao oblak mraka. Obavijao ga je dugo i predugo, no na kraju se ipak počeo gibati. Toliko da je obljetnica 8. marta ili Dana žena opet dobila obrise simpatičnosti koju treba zabilježiti, ali prigodnim daričkom i popratiti.

Idejom ženske snage vođeni, obratili smo se našim dragim ženama, poznatim iz raznoraznih životnih sfera, i priupitali ih o njihovu Danu i položaju ljepšeg spola u društvu. Kako god da odgovorile, mi ovo obilježavanje svima, uključivo i onima koji tako ne izgledaju, ali se ženski osjećaju, od srca čestitamo.

Katarina Majić, vlasnica Ira Commerce:

- Lijepo je imati makar i jedan dan u godini u kojima se ženama odaje poštovanje i zahvalnost za sve njihove žrtve i borbe. Sto puta sam tijekom građenja tvrtke promislila koliko je muškarcima, u odjelima, kravatama, s aktovkama u rukama lakše graditi posao. Poslom sam prolazila i kroz patrijarhalne sredine, u kojima su me znali pitati zar mi ne bi bilo lakše da imam muškarca sa sobom. Ali mi žene, uporne i jake se ne damo. I tako me raduje kada vidim mlade poslovne žene kako utiru putove u svijetu biznisa, koji je dugo bio određen samo za muškarce. Ide polako, ide mukotrpno, ali ide. Zato od srca pozdravljam ponovno oživljavanje Dana žena. A s njima i buketiće frezija ili tulipana koje dobivaju na dar. Simbolično je, slatko, malo, ali me baš raduje takva scena.

Lana Barić, glumica

- Sjećam se vremena kada je moja majka na Dan žena dobivala cvijeće, i toliko me raduje ponovno obilježavanje tog dana. Volim osobito ritual s buketićima cvijeća, pa ga tako darujem svojoj kćerkici, isto kao i ona meni. Danas na Dan žena u Zagrebu se organizira marš na kojem ću svakako sudjelovati. Jako volim osjećaj ujedinjene ženske snage, dapače u životu sam upoznala mnogo više zanimljivih žena nego muškaraca. Pa i u radnim projektima u zadnje vrijeme imam prigodu raditi s toliko divnih, zanimljivih žena. Ta me girl power oduševljava. Ja baš mislim kako će žene vrlo brzo sve preuzeti. Trebalo se to zapravo već i dogoditi. I dogodit će se, radujem se tom procesu i nadam se kako ću i sama u njemu sudjelovati.

Andrea Šušnjara, pjevačica

- Meni osobno Dan žena ne znači baš ništa, ali zato znači mojoj mami i baki. I zato ih uvijek iznenadim nekom sitnicom, posebice baku kojoj na taj dan kupim ružu, buket cvijeća ili bombonijeru. Zapravo gledajući muško-ženske odnose, pa i u mojoj branši, ne bih rekla kako je ljepšem spolu teže. Žene su se ipak izborile za svoje mjesto, za ravnopravnost, za napredovanje u društvu, u poslu.

Prim. doc. dr. sc. Marisa Klančnik, specijalistica otorinolaringologije i kirurgije glave i vrata u splitskom KBC-u:

- Muškarci govore o ravnopravnosti spolova, ali se toga ne pridržavaju. Stoga je dan žena potreban kako bi se skrenula pozornost na podređeni položaj žena u društvu i kao bi se čuo ženski glas. Zapravo taj dan bi trebao biti svaki dan, a ne da se svede na puku veselicu. Ovako, sve je svedeno na izgradnju tijela i kult ženske ljepote, a znanje u ženskim rukama je dragocjeno oružje, koje se još uvijek podcjenjuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 00:35