StoryEditorOCM
Životpakleni troškovi

Ovo su znakovi da vam klima uređaj ne radi dobro; pazite, dobit ćete račun za struju od kojeg će vam biti još vruće!

Piše mozaik sd
9. srpnja 2024. - 13:29

Kada se početkom ljeta pojavi prvi tropski val, a vaša kuća ili stan ima lošu toplinsku izolaciju, odnosno ne uspijeva zadržati toplinu (zimi) ni ugodan zrak (ljeti), kilma uređaj je jedini spas. Kako bi klima uređaj bio učinkovit i trošio što manje električne energije potrebno ga je redovito servisirati svake godine prije ljetne sezone i obaviti stručnu provjeru ima li tehničkih problema. Naš narod kaže da je bolje spriječiti nego liječiti ili u ovom slučaju bolje servisirati nego brinuti se oko računa za struju.

Kada se pojave prvi znakovi da klima uređaj ne hladi kao prije ili postaje bučniji nego prethodne sezone, gotovo je sigurno da će vaš račun za struju biti znatno veći. Naime, motor klime je znatno aktivniji kako bi uspio postići zadanu temperaturu te time postaje veći potrošač, prenosi Nova.rs.

Najčešći znakovi da će se klima uređaj pokvariti su:

- kada prestane puhati hladan zrak

- postaje sve bučniji kako vanjska temperatura raste

- voda koja povremeno, a i češće, kaplje izravno iz klima uređaja

- klima uređaj povremeno se gasi zbog opterećenja, tj. postavite nižu temperaturu da ohladite prostoriju, a vani je visoka temperatura

- vaš račun za struju tijekom ljetnih mjeseci veći je nego prije.

Postoji nekoliko razloga zašto klima uređaj prestaje raditi, a ovo su neki od njih, navodi Life Hacker.

image

Različite klime nose i različite probleme koje u nekim slučajevima možemo i sami riješiti (ilustracija)

Luka Gerlanc/Cropix/

Problemi s napajanjem

“Tijekom ekstremnih vrućina i dugotrajnog korištenja, klima uređaj može imati problema s postizanjem ili održavanjem željene temperature”, kaže stručnjak za klimatizaciju Brad Robertson.

Problemi s opskrbom električnom energijom, posebice u razdoblju vršne potrošnje, potencijalni su krivci za ovaj problem.

"Prigušena svjetla ili druge električne anomalije na vašem uređaju mogu ukazivati ​​na problem s električnom mrežom. Ako jedinica ponovno ispravno radi kada vanjska temperatura padne, znat ćete da najvjerojatnije postoji toplinsko opterećenje ili električni problem", kaže Roberson.

Prljavi filter

Prva stvar koju trebate provjeriti ako imate problema s jedinicom je filtar klima uređaja. S obzirom na to da se lako prlja, smanjuje se i učinkovitost hlađenja, zbog čega je motor aktivniji, a time je i veća potrošnja električne energije. Zaprljan filter također može biti uzrok čestog paljenja i gašenja klima uređaja. Zato je važno redovito ga čistiti. Mrežicu možete skinuti i očistiti filter sami, a ako niste dovoljno sigurni u sebe, može vam pomoći servis klima uređaja.

image

 Uvijek biste trebali provjeriti postavku termostata klima uređaja (ilustracija)  

Nikola Vilić/Cropix

Problemi sa zavojnicom kondenzatora uređaja

- Uvijek trebate provjeriti jesu li zavojnice kondenzatora savijene.

- Zavojnica kondenzatora je uređaj za prijenos topline koji se koristi za hlađenje vaše vanjske jedinice. U slučaju da je zavojnica savijena, zamijenite je i očistite svu prljavštinu oko kondenzatora jer može ometati rad vašeg uređaja.

Blokada protoka zraka

- Pazite da vanjski dio prozorske jedinice nije blokiran ničim što bi moglo smanjiti protok zraka, kaže Roberson.

Odvod kondenzatora je začepljen

- Provjerite odvod kondenzatora kako biste bili sigurni da nije začepljen i da radi ispravno, dodaje Roberson.

Problemi s postavkama uređaja

- Uvijek biste trebali provjeriti postavku termostata klima uređaja. Iako je to očito, ali možda ste zaboravili aktivirati puni kapacitet koji klima uređaj ima. Postavke termostata treba mijenjati tijekom dana i tijekom noći, pa se može dogoditi da klima uređaj u večernjim satima ostane na sporijem ili pasivnijem načinu rada.

image

Kapanje iz vanjske jedinice može ukazivati na problem, kapanje po glavama prolaznika problem je druge vrste (ilustracija)  

Luka Gerlanc//Cropix

Pogrešna veličina uređaja

- Ako se klima uređaj često uključuje i gasi, to može biti znak da vanjska jedinica nije dovoljno snažna za hlađenje prostora.

To možete provjeriti tako da pronađete BTU ocjenu svoje jedinice kako biste znali je li dovoljno visoka za kvadratni metar prostorije koju želite hladiti.

Btu ili BTU je skraćenica od britanske toplinske jedinice. To je količina energije koja odgovara energiji od 1055 J (J). Po definiciji, to je količina energije potrebna za zagrijavanje jedne funte (0,454 kg) vode, tj. jedna desetina britanskog galona od 39 F (Fahrenheita) do 40 F, tj. od 3,8 C (Celzija) do 4,4 C.

Prema grubom izračunu, pri kupnji klima uređaja za kuću ili stan standardne visine poda (2,6 m) računa se oko 333 Btu po četvornom metru prostorije koja će se hladiti ili grijati.

Na našem tržištu najzastupljeniji uređaji su 9000Btu, 12000Btu, 18000Btu, 24000Btu.

Klima uređaj je pokvaren

- Ako nemate problema s gore navedenim stavkama, onda je klima uređaj najvjerojatnije pokvaren.

"Jedinica može imati problema s kompresorom, rashladnim sredstvom ili postoji curenje rashladnog sredstva", kaže Roberson.

Neuobičajeni zvukovi klima uređaja, poput zujanja ili škripe, mogu biti rezultat labavih komponenti, kvara motora ili električnih kvarova.

Treba li promijeniti klima uređaj?

- Ako cijena popravka vašeg klima uređaja premašuje 50 posto cijene novog uređaja, bilo bi bolje da ga zamijenite, preporučuju stručnjaci. Osim toga, budući da su nove jedinice energetski učinkovitije, sigurno ćete uštedjeti na računima za struju, piše Nova.rs.

image

Pogrešna veličina uređaja također može biti problem (ilustracija)  

Duško Marušić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 17:36