StoryEditorOCM
Životozbiljna bolest

Ovo je sedam znakova po kojima možete prepoznati jeste li u depresiji, jedan je posebno ozbiljan

Piše MOZAIK SD
6. veljače 2023. - 14:32

Depresija je ozbiljna i česta bolest, pogađa oba spola, neovisno o starosti. Ako bismo je naučili na vrijeme prepoznati, mnogima bi to moglo pomoći.

Ovih sedam simptoma do kojih su došli stručnjaci neki su od znakova depresije.

Osjećaj tuge

Prvo se zapitajte osjećate li se tužno, beznadno ili prazno te da li se tako, osjećate povremeno ili vrlo često, piše Najžena.rs.

image
Shutterstock

Gubitak zadovoljstva

Ako vam je teško pronaći zadovoljstvo u aktivnostima u kojima ste nekoć uživali, morate procijeniti koliko se često to događa. "Ako ste odustali od aktivnosti u kojima ste nekoć uživali, to bi mogao biti simptom stanja", rekli su stručnjaci.

image
Shutterstock

Promjena apetita

Gubitak interesa za hranom može biti znak depresije, a preskakanje obroka opasno. Stručnjaci su rekli: "Ako ustanovite da vam ne nedostaje hrana ili da ne primjećujete uobičajene znakove gladi, svakako spomenite ovaj simptom svom liječniku opće prakse. Dobra prehrana ključna je za oporavak, pa svakako pripremajte zdrave, hranjive obroke s puno voća i povrća i pokušajte jesti redovito".

 

Nedostatak energije

Ako vam nedostaje energije i motivacije, stručnjaci kažu da bi to mogao biti znak depresije ako se kombinira s drugim simptomima. "Niska energija također može biti povezana s drugim medicinskim stanjima kao što je slaba štitnjača, dijabetes ili apneja za vrijeme spavanja."

image
Shutterstock

Nizak libido

Smanjeni seksualni nagon povezan je s depresijom. Stručnjaci su objasnili: "Mnogi ljudi s depresijom prijavljuju gubitak interesa za seks, pa ako patite od smanjenog seksualnog nagona uz druge simptome, to može biti povezano s depresijom."

Način na koji spavate

Ako se vaš obrazac spavanja promijenio, postoji velika mogućnost da ste depresivni. Nesanica je, među ostalim simptomima, duboko povezana s depresijom.

image
Shutterstock

Uznemirujuće misli

Ako razmišljate o samoozljeđivanju ili okončanju vlastitog života, bitno je da odmah potražite pomoć. Ovo je siguran znak depresije i zahtijeva liječnički pristup. Ako primijetite simptome kod voljene osobe, vrlo je važno pružiti joj podršku, piše Najžena.rs.

Zavirite dakle u sebe ili u patnera, suočite se sa stanjem i poduzmite potrebne korake. Depresije se ne treba sramiti nego je treba liječiti, što prije to bolje.

image

Depresija pogađa oba spola i različite uzraste

Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 10:58