StoryEditorOCM
ŽivotŽIVOTNE PROMJENE

Nije neobično doživjeti depresiju nakon završetka radnog odnosa, znate li kako se nositi s tim osjećajem?

Piše Ana Špoljarić/Živim
18. srpnja 2023. - 17:28

Velike životni trenutci poput rođenja djeteta, odlaska u školu i na fakultet, udaja ili pak novi posao u nama mogu izazvati više emocija - uglavnom pozitivne. Međutim, postoje i oni trenuci u kojima se naleti emocija mogu isprepletati s osjećajem tuge i zabrinutosti. Dobar primjer za to je odlazak u mirovinu, piše Živim.

NEJEDNAKOSTI

Brojni su razlozi zbog kojih ne završava baš svatko svoju životnu karijeru sa sigurnim financijskim statusom i prethodno pomno planiranom ušteđevinom. Neki se umirovljenici moraju vratiti radnoj snazi - čak i ako imaju smanjeni kapacitet - kako bi „spojili kraj s krajem.” Za one koji se mogu u potpunosti umiroviti, prijelaz u ovu novu životnu fazu može biti težak. Baš kao što roditelji koji ulaze u fazu „praznog gnijezda” mogu doživjeti depresiju, nije neuobičajeno da se novopečeni pojedinci također suoče s ovom realnošću. Važno je imati na umu da je umirovljenje važna prekretnica i prilagodba na nju može potrajati. Učenje kako se nositi s ovom životnom situacijom i znanje što učiniti ako se osjećate zaglavljeno, može vam pomoći da izvučete najviše iz ove nove faze u svom životu.

SASVIM JE NORMALNO OSJEĆATI DEPRESIJU

Prijelaz s predvidljive svakodnevne rutine u onu bez ustaljenog rasporeda, može biti šokantan za čovjeka. Prema meta-analizi iz 2020., otprilike jedna trećina umirovljenika doživljava neki oblik depresije. Netko može proživljavati depresivne trenutke nekoliko tjedana, a netko može živjeti s ovim stanjem godinama. Stručna pomoć može pomoći u smanjenju tog vremenskog okvira.

UZROCI DEPRESIJE NAKON UMIROVLJENJA

Depresija može biti izraženija kod osoba sa smanjenim društvenim statusom. Neki se umirovljenici mogu naći u situaciji u kojoj provode značajni dio dana sami, bez voljene osobe ili ostalih dragih osoba. Čin prisilnog umirovljenja također može izazvati tjeskobu te osjećaje ogorčenosti i ljutnje na samog sebe, bivše poslodavce, pa čak i na one koje volite. Drugi uzrok depresije nakon umirovljenja mogu biti bračni problemi. Na primjer, ne komuniciranje i postavljanje očekivanja u vezi može opteretiti odnos.

Izvještaj Ureda za popis stanovništva SAD-a iz 2016. godine navodi da je među umirovljenim ili starijim odraslim osobama, stopa razvoda bila 43 posto za dob od 55 do 64 godine te 39 posto za dob od 65 do 74 godine. Spomenuta meta-analiza iz 2020. također je otkrila da loša zdravstvena i financijska neizvjesnost mogu izazvati depresiju nakon umirovljenja. S druge strane, ponovna izgradnja društvenog života i stvaranje jačih veza u braku i zajednici mogu pomoći u smanjenju depresije.

image
Shutterstock

KAKO POBIJEDITI OSJEĆAJ TJESKOBE KOD UMIROVLJENJA?

Za većinu, primarni uzrok depresije nakon umirovljenja je osjećaj da nemaju svrhu.

Jedan od najboljih načina kako se nositi s novonastalom situacijom je traženje prilika da svom životu vratite svrhu. To mogu biti sljedeće aktivnosti:

Držite se rasporeda

Kako biste zadržali osjećaj svrhe i reda, pokušajte napraviti raspored kojeg ćete se pridržavati.

Pokušajte se probuditi otprilike u isto vrijeme svaki dan i zapišite si aktivnosti koje imate u tekućem tjednu. Ova radnja vas može razveseliti.

Nemojte se potpuno povući

Ako pripadate skupini ljudi koja osjeća zabrinutost da bi se do pune mirovine mogla osjećati bezvoljno, odlučite se za djelomičnu mirovinu. Polako smanjite svoje radno vrijeme kako biste mogli izgraditi životni stil i identitet koji ne ovise o vašem poslu.

Pronađite nove strasti

Razmislite o isprobavanju novog hobija, poput uključivanja u udruge za umirovljenike ili volontiranja kako biste dobili osjećaj svrhe.

Probudite u sebi staru strast

Ako vam ideja učenja novog hobija trenutno ne zvuči kao nešto u čemu biste uživali, pokušajte ponovno probuditi stare vještine. Ako ste dobri u primjerice sviranju, tkanju ili kuhanju, mogli biste se okušati u podučavanju drugih. Ovaj će potez biti na obostranu korist.

Povežite se s ljudima

Ako ne živite u blizini voljenih osoba, razmislite o traženju novih veza pridruživanjem grupama za događaje. To može biti primjerice planinarsko društvo. Ako ste u braku, iskoristite ovo vrijeme kao priliku da se ponovno povežete sa svojim supružnikom, shvatite što ih motivira i kako možete provoditi vrijeme zajedno i odvojeno na smislene načine.

Ostanite aktivni

Sjedilački način života može imati ozbiljne reperkusije na vaše zdravlje. Ciljajte postići 30 minuta umjerene tjelovježbe barem pet dana u tjednu.

Razmislite o stručnoj pomoći

Ovaj period života je svakako veliki događaj i ako je potrebno, ne libite se zatražiti pomoć od stručne osobe. Ona vam može pomoći u razvijanju strategije za upravljanjem i poboljšanjem vašeg mentalnog zdravlja, piše Živim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:16