StoryEditorOCM
ŽivotSTRUČNJACI PREDLAŽU

Ne spavate dobro od vrućina? Povećajte unos ovih namirnica u prehranu i spavajte kao beba; mnoge već imate u kuhinji

Piše mozaik sd
17. kolovoza 2024. - 16:35

Da dobro spava po ovakvim vrućinama, rijetko tko se može pohvaliti.

Prevrtanje jastuka na ‘hladniju‘ stranu, dok napokon ne zaspimo nam je postalo ‘normalno‘. Međutim, nova istraživanja kažu da tome možemo doskočiti i spavati kao bebe.

"Pratili smo više od tisuću ljudi u dobi od 21 do 30 godina i proučavali odnos između njihove prehrane i kvalitete sna", kaže Erica Jensen, profesorica nutricionizma na Sveučilištu Michigan. "Oni koji su povećali količinu voća i povrća u prehrani, u samo tri mjeseca radikalno su poboljšali kvalitetu sna i smanjili epizode nesanice, dodaje Jensen.

Prema riječima profesorice Erice, istraživanja izvan SAD-a pokazala su da mediteranska prehrana, bogata biljnom hranom i plodovima mora, s malo crvenog mesa i šećera, daje najbolje rezultate u liječenju nesanice.

Studije pronalaze vezu između boljeg sna i prehrane bogate masnom ribom (skuše, haringe), mliječnim proizvodima, ali i kivijem, trešnjama i drugim bobičastim voćem."

Rashladite vrat

Prije spavanja dobro je rashladiti vrat, zapešća i ostale točke na tijelu gdje se puls najviše osjeti, jer ćete tako zavarati mozak da ste rashlađeni. Osim toga, ruke i noge pomažu nam u regulaciji temperature pa će njihovo hlađenje sniziti temperaturu cijelog tijela.

Vježbanje prije spavanja nije dobra opcija jer podiže tjelesnu temperaturu, što znatno otežava spavanje po vrućem vremenu. Radije pričekajte jutro pa jer ćete tad vježbom pokrenuti metabolizam i navečer se osjećati spremni za odmor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 11:15